Soňa založila úspešnú koláčovňu, v ktorej ponúka nadčasové zákusky s dokonalou chuťou

  • Soňa Chovancová - majiteľka koláčikovne Marlotka rozpovedala príbeh o tom, čo všetko sa v dnešnej dobe skrýva za dokonalou svadobnou tortou
cip
Kávičkári
  • Soňa Chovancová - majiteľka koláčikovne Marlotka rozpovedala príbeh o tom, čo všetko sa v dnešnej dobe skrýva za dokonalou svadobnou tortou

Pamätám si na našu prvú svadobnú tortu. Prehovorili nás na ňu naši dobrí priatelia, mala tri poschodia, a dodnes mám uloženú jej fotografiu. Tak veľmi sme sa báli, že niečo pokazíme, no nakoniec sme na ňu boli nesmierne pyšné. Prešlo päť rokov, a to čo sa nám vtedy pri zrode koláčikovne Marlotka zdalo nepredstaviteľné, že budeme vytvárať klasické aj šialené svadobné torty a koláčiky na najrozmanitejšie svadby a oslavy, je dnes realitou.

zdroj: Kávičkári.sk

Výrobou svadobnej torty sa naplno stávame súčasťou niekedy aj ročných príprav. Svadobná torta je jedným z vrcholov veľkého dňa v živote páru, je to torta s veľkým T, pri ktorej sa ani nedýcha. Ku každej pristupujeme s veľkým rešpektom – každá má svoj príbeh, ktorý odzrkadľuje mladomanželov. Môžete mať za sebou roky tréningu, ovládať všetky techniky a poznať trendy, no ja považujem za nemenej dôležité spoznať nevestu a ženícha. Niekedy aj rodičov, súrodencov, starých rodičov, kamarátov, dokonca aj psíka. Pretože všetko musí spolu ladiť, jedine tak bude torta ozdobou celej slávnosti.

zdroj: Kávičkári.sk

Veľmi dôležité je, aby si svadobné páry nenechávali výber svadobných sladkostí na poslednú chvíľu. Na svadby pečieme počas celého roka, no hlavná sezóna začína v marci a končí v novembri, kedy sa môžu pritrafiť tzv. čarovné dátumy, ktoré sú vybookované mesiace dopredu.

zdroj: Kávičkári.sk

Začína sa ochutnávkou, kedy si povieme, kedy a kde by mala svadba byť, aké príchute sa preferujú, pre koľko hostí bude a podobne. Potom reč prejde na výzdobu. Veľmi starostlivo sa snažíme vnímať a sledovať naše páry. Niekedy prídu s úplne konkrétnym návrhom, Great Gatsby, Alica v krajine zázrakov, Zimná rozprávka, vtedy si povieme aké použijeme farby alebo charakteristické prvky pre danú tému a naznačíme celkové smerovanie, alebo naopak sa obrátia na nás a nechajú nám pri tvorbe voľné ruky. A preto sú tak dôležité osobné rozhovory.

zdroj: Kávičkári.sk

Pomôžu mi zistiť, či sú snúbenci elegantní, športoví, veselí, či preferujú módne výstrelky, nevšedný design alebo sú skôr konzervatívni – čím viac informácií o nich mám, tým lepšie. Niekedy ani nemusia hovoriť o torte, ale ukážu mi napríklad svadobné šaty a ja už viem, akým štýlom pôjdeme. Kladiem veľký dôraz na ladenie – torta a svadobné koláčiky majú byť súčasťou výzdoby, ladiť s mladomanželmi, sálou, kvetmi-majú dotvárať atmosféru.

zdroj: Kávičkári.sk

Naši snúbenci ma vedia často veľmi milo prekvapiť. Od vymodelovaných postavičiek na vrchu tortu a ťažkých maslových krémov sa postupne prechádza do prírodnosti a jemnosti. Výzdobu častokrát tvorí krém nanesený rôznymi technikami, ganache, prírodné veci ako šišky, jedlé kvety, ovocie v najrôznejších podobách od exotického až po lyofilizované. Teda všetko, čo vyzerá pekne, ale prirodzene.

zdroj: Kávičkári.sk

Aj napriek tomu, že je vzhľad torty, nesmierne dôležitý, ešte väčší dôraz kladieme na chuť torty a hlavne na kvalitu ingrediencií, ktoré používame. Koláčik Vás má zaujať svojím vzhľadom a podmaniť si Vás svojou chuťou.Snažíme sa bojovať s predsudkom, že torty sú vo vnútri suché, nemajú výraznú chuť. Pistáciový krém u nás nikdy nebude mať krikľavú zelenú tutti frutti farbu, ale krásnu zemitú zelenú a najmä je plný pistácií. Všetko sa totiž na výsledku podpíše. Nezabúdame ani na ľudí s rôznymi potravinovými intoleranciami a alergiami, ktoré pri tvorbe koláčikov a tort vieme zohľadniť. Chceme aby si každý mohol zamaškrtiť.

zdroj: Kávičkári.sk

Počas celého roka sa vzdelávame, pretože chceme, aby boli trendy a smerovanie v tejto oblasti cítiť aj na našich výtvoroch. Potom som rada, keď sa neboja ísť napríklad do čiernobielej torty so zlatými prvkami, keď chce architektka hrany ako na betónovej kocke alebo ak vyčaríme zrkadlovú glazúru, stekajúcu po stranách torty, ktorá vyzerá ako nočná obloha. Mali sme na torte už aj žiarovky či štuplíky. Som otvorená všetkým nápadom, no osobne mám rada čistý dizajn s hravým, nie prečačkaných štýlom. No vždy sa snažíme vyhovieť prianiu.

zdroj: Kávičkári.sk

Zabezpečujeme dovoz tortičiek a koláčikov po širokom okolí. No pár z nich už letelo aj do Paríža, Kanady, USA a dokonca na Nový Zéland. Priznám sa, svadobné dobroty na miesto konania svadby dopravujem najradšej sama, aby som sa presvedčila, že  všetky koláče dorazili v poriadku a v bezpečí čakajú na svoj moment. Často nás tiež žiadajú, aby sme pripravili candy bar.

zdroj: Kávičkári.sk

A keďže musí spolu s tortou, výzdobou aj všetkým krásne ladiť, nechávam sa uniesť aj pri jeho príprave. Ja a moje baby v tíme, ktoré za mňa niekedy aj dýchajú, vyčarujeme tie najkúzelnejšie cake popy, ktoré chutia aj dospelým, malé pavlove tortičky, bezlepkové či bezglukózové chia poháriky, chesecaky, cookies, brownies, makaróny a pod. Všetko je jeden celok.

zdroj: Kávičkári.sk

Keď už je po svadbe a ja sa stretnem s mladomanželmi dávajú mi spätnú väzbu, z ktorej potom čerpám aj pri ďalších svadbách. Či štyri poschodia stačili, ktoré príchute chutili deťom.

Svadobná torta je pre nás vždy výzva, kúsok sladkosti tak dôležitý, že jeho krájanie je zaradené priamo do programu svadby a preto musí byť dokonalá. A ako spoznám, že sme splnila očakávania? Keď sa staneme rodinnými cukrármi mladej rodiny. Pretože svadobnou tortou to len začína – potom príde výročná, ďalšia na krstiny, na prvý rok  a druhý rok dieťaťa, ďalšie krstiny a podobne. Skrátka sa cez torty staneme súčasťou rodiny. A to stojí za to.

zdroj:kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá