Európska únia chce zmeniť názvy vegetariánskych a vegánskych jedál

  • Nové nariadenie sa zatiaľ stretlo s 80 % súhlasom
  • Európsky parlament o ňom bude v plnom rozsahu hlasovať až v máji po voľbách do Európskeho parlamentu
  • Komunity vegánov, vegetariánov aj ochrancov životného prostredia sa búria
Ilustračný obrázok (unsplash.com)
  • Nové nariadenie sa zatiaľ stretlo s 80 % súhlasom
  • Európsky parlament o ňom bude v plnom rozsahu hlasovať až v máji po voľbách do Európskeho parlamentu
  • Komunity vegánov, vegetariánov aj ochrancov životného prostredia sa búria

Európska únia robí čoraz väčšie zásahy do európskej gastronómie. Začiatkom apríla si zobrala na paškál vegetariánske a vegánske produkty, podľa mnohých poslancov sú ich názvy mätúce a musia sa zmeniť. Nová regulácia dostala až 80 % súhlas, parlament o ňom bude v plnom rozsahu hlasovať až v máji po voľbách do Európskeho parlamentu.

Bruselu sa nepáčia najmä názvy, ktoré sa v našej kultúre bežne spájajú s mäsom. Nesúhlasia s pomenovaniami ako veggie párky, vegánsky steak, veggie burger či vegetariánsky rezeň. Podľa nich totiž evokujú dojem, že ide o mäso a zavádzajú  tým zákazníkov. Z vegánskeho burgru by sa teda mal stať kotúč či z párkov trubice.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Za celou legislatívou stojí člen Francúzskej socialistickej strany MEP Éric Andrieu, ktorý tvrdí, že návrh je založený na európskej histórii, tú máme všetci spoločnú a názvy mäsových jedál nemajú svoju miesto vo vegetariánskej ani vegánskej kuchyni.

„Myslíme si, že steak by mal zostať skutočným steakom s mäsom a pre nové produkty by sa mali vymyslieť nové mená. Na tomto fronte máme ešte veľa práce a budeme potrebovať veľa kreativity. Ľudia potrebujú vedieť, čo jedia,“ vyjadril sa pre britský The Guardian.

Komunita vegánov, vegetariánov aj ochrancov životného prostredia zostala týmto návrhom pobúrená. Molly Scott Cato zo strany Zelených hovorí, že ide o návrh od výrobcov mäsa a pochybuje o jeho skutočnej motivácii.

Mojím podozrením je, že toto celé pochádza z dielne mäsového priemyslu, z paniky z toho, ako sa mladí ľudia postupne vzdávajú jedenia mäsa. Je zrejmé, že sa boja zníženej spotreby na ich trhu, a to je celkom dobré znamenie,“ vyjadrila sa.

zdroj: Ilustračný obrázok (unsplash.com)

Proti návrhu sa začali búriť už aj neziskové organizácie. Asociáca ProVeg tvrdí, že nové názvy by mali pre vegetariánsku a vegánsku gastronómiu devastačný efekt. Preto začala spolupracovať s organizáciami ako Humánna spoločnosť Európy, Štyri labky, Súcit vo svete poľnohospodárstva či Európska vegetariánska asociácia a spoločne chcú zastaviť tento návrh skôr, ako príde do platnosti.

Podľa ProVeg ide o iracionálne a ďalekosiahle obmedzenie slobody podnikania. „Neexistuje vôbec žiaden dôkaz o tom, že by boli zákazníci vegetariánskymi produktami zavádzaní. Práve naopak, názvy ako ‚veggie burger‘ alebo vegásneke párky sú ľahko pochopiteľné a je zjavné, že ide o výrobky neobsahujúce mäso či živočíšne produkty,“ vyjadril sa Felix Domke z asociáce ProVeg pre Plantbasednews.

Domke ďalej zdôrazňuje, že názvy ako párok či burger sú potrebné, pretože dávajú zákazníkom jasnú správu o tom, aký typ produktu majú očakávať, akú bude mať príchuť a konzistenciu.

Zdroj: The Guardian, Plantbasednews

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá