Veľké spojenie firiem na trhu s dátami. Kto zaplatil za Tableau 13,5 miliárd?

  • Obchodom došlo k spojeniu dvoch svetových jednotiek vo svojich oblastiach
  • Za sumu viac ako 13,5 miliardy bola odkúpená spoločnosť Tableau
  • Spolupráca prinesie zákazníkom detailnejší pohľad na všetky potrebné údaje o ich biznise
pixabay.com/@publicdomainpictures - pexels.com/@rawpixel
  • Obchodom došlo k spojeniu dvoch svetových jednotiek vo svojich oblastiach
  • Za sumu viac ako 13,5 miliardy bola odkúpená spoločnosť Tableau
  • Spolupráca prinesie zákazníkom detailnejší pohľad na všetky potrebné údaje o ich biznise

Spoločnosť Salesforce, ktorá je svetovou jednotkou v oblasti manažmentu vzťahov so zákazníkmi, (CRM) kúpila spoločnosť Tableau. Týmto obchodom sa podľa portálu Bloomberg.com uskutočnila historicky najväčšia akvizícia spoločnosti, ktorá však zďaleka nie je ojedinelým prípadom. CEO spoločnosti a zároveň jeden z jej zakladateľov, Marc Benioff, dokázal za 20 rokov jej existencie niekoľkokrát zvýšiť medziročné výnosy aj vďaka odkúpeniu celkovo viac ako 60 spoločností.

Odkúpenie Tableau bolo podmienené cieľom zvýšiť digitálne transformácie spoločnosti Salesforce. Zákazníci získajú ešte väčší význam a hodnotu svojich údajov, vďaka čomu budú schopní prijať inteligentnejšie obchodné rozhodnutia a do detailov spoznať skúsenosti svojich zákazníkov.

So spoločnosťou Tableau bude Salesforce zohrávať ešte dôležitejšiu úlohu pri riadení digitálnej transformácie, čo umožní spoločnostiam na celom svete, aby užívali údaje naprieč ich podnikaním a aby mohli nazrieť ešte hlbšie, s cieľom prijať presnejšie rozhodnutia, riadiť inteligentnejším spôsobom, využiť a reflektovať skúsenosti zákazníkov a urýchliť inovácie,“ píše sa v tlačovej správe.

Aj po skompletizovaní predaja, ktorý je naplánovaný na tretí štvrťrok, bude Tableau naďalej sídliť v Seattle a pozíciu CEO bude naďalej zastávať Adam Selipsky. Týmto krokom sa zabezpečí plynulé a neprerušované fungovanie už „rozbehnutého vlaku“, ktorý by mal pomôcť naplniť fiškálne ciele Salesforce, ktoré si stanovili CEO Marc Benioff a Co-CEO Keith Block. Ich  cieľom je dosiahnuť príjmy, ktoré by v roku 2023 mali stúpnuť na úroveň 23 až 25 miliárd eur, informuje portál fortune.com.

Spojením síl so Salesforce sa zvýši naša schopnosť pomáhať ľuďom údaje vnímať a porozumieť im. Ako súčasť svetovej jednotky v oblasti CRM, intuitívne a výkonné analytické nástroje spoločnosti Tableau umožnia miliónom ľudí objaviť prehľadné informácie naprieč celou ich organizáciou. Som rád, že naše spoločnosti zdieľajú veľmi podobné kultúry a neúnavne sa zameriavajú na úspechy zákazníkov. Teším sa na spoluprácu za podpory našich zákazníkov a spoločností,“ uvádza Adam Selipsky.

Táto akvizícia sľubuje pre Salesforce otvorenie nových spôsobov poskytovania svojich služieb, ktoré by do kasy spoločnosti mohli priniesť veľké peniaze. Či tomu tak naozaj bude, je otázkou času, no tento krok už teraz ovplyvnil situáciu na akciových trhoch. V deň oznámenia predaja stúpli akcie spoločnosti Tableau o 35% na 150 eur za akciu, zatiaľ, čo akcie Salesforce klesli o 5% na 138 eur.

Akcie Salesforce klesli, čo môže byť z obáv, že spoločnosť si ´kupuje´ rast, pretože prirodzený rast sa spomaľuje. Je to úplne prirodzená reakcia,“  zhodnotil pre cnbc.com situáciu analytik spoločnosti Wedbush Securities Steve Koenig.

zdroje: TS – investor.salesforce.com; fortune.com; bloomberg.com; cnbc.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá