Toto mesto ide príkladom celému Slovensku. Definitívne zakázalo herne a kasína

  • Prvé krajské mesto povedalo jasné nie hazardu
  • Nitra už na svojom území nemieni tolerovať žiadne herne a kasína
  • Na Slovensku za rok 2017 ľudia do hazardných hier vložili 3 457 miliónov eur
zako
wikipedia.org-Lestat, en:User:Pcb21
  • Prvé krajské mesto povedalo jasné nie hazardu
  • Nitra už na svojom území nemieni tolerovať žiadne herne a kasína
  • Na Slovensku za rok 2017 ľudia do hazardných hier vložili 3 457 miliónov eur

Mestskí poslanci tak urobili na základe petície Zastavme hazard!, pod ktorú sa podpísalo viac ako 23-tisíc ľudí, informovalo mesto Nitra na oficiálnej stránke. Ďalších vyše 20-tisíc podpisov sa zozbieralo ešte pred 1. marcom, počas platnosti predchádzajúceho zákona.

Petíciu, o ktorej dnes rokovali poslanci, podporila tretina obyvateľov mesta. Tým prekážalo narušovanie verejného poriadku a hluk spôsobený prevádzkou týchto zariadení. Kasína a herne nebudú môcť byť nikde, nakoľko ich nariadenie zakazuje v bytových domoch, hoteloch, v priestoroch pre spoločenské udalosti.

zdroj: pixabay.com

V praxi bude uplatnenie nariadenia vyzerať tak, že existujúcim kasínam a herniam postupne zaniknú licencie. V Nitre je teraz vydaných 23 licencií, v tomto roku skončí platnosť trom podnikom, v nasledujúcom piatim a v roku 2021 všetkým ďalším.

Ak by sa VZN neprijalo do júla, začal by platiť nový zákon, podľa ktorého by herne mohli požiadať až o päťročné licencie.

„Toto je len začiatok procesu, ako dostať hazard z mesta. Museli sme sa s tým popasovať sami, lebo legislatíva je v tomto veľmi slabá,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

zdroj: pixabay.com

Mesto odmieta argumenty, že kvôli zákazu hazardu stratia prácu štyri stovky ľudí. „V Nitre je trojpercentná nezamestnanosť, prácu si nájdu. Okrem toho, kasína nezaniknú hneď, ale postupne, majú teda dosť času na to, aby sa zaradili na trhu práce a našli si novú prácu,“ podotkol primátor.

Hazard na Slovensku v číslach

Na Slovensku klesá počet prevádzok hazardných hier. Celkový počet prevádzkovateľov za všetky druhy hazardných hier, na základe udelených alebo vydaných licencií v roku 2017, sa v porovnaní s rokom 2016 znížil o 63 prevádzkovateľov. Počet prevádzok s hazardnými hrami klesol o 3 548 prevádzok. Informovala Finančná správa.

zdroj: pixabay.com

Napriek legislatívnym zmenám má vývoj hazardu na Slovensku, vychádzajúc zo sumy prijatých vkladov, mierne rastúcu tendenciu. Za rok 2017 do všetkých hazardných hier ľudia vložili 3 457 miliónov eur, čo je oproti roku 2016 zvýšenie o 4 milióny eur.

Na výhrach bolo vyplatených 2 699 miliónov eur, čo je oproti roku 2016 o 20 miliónov viac. Do štátneho rozpočtu boli priamo z prevádzkovania hazardných hier v roku 2017 odvedené prostriedky vo výške 197 miliónov eur, čo je o 12 miliónov eur viac ako v roku 2016.

zdroj: nitra.sk, financnasprava.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá