Ukradli ti v práci nápad? Zrejme robíš tieto chyby a môžeš si za to sám

  • Niečo vymyslíš a nie si si istý či to nie je jednoducho blbosť
  • No keď si niekto pripíše zásluhy za tvoj nápad, tak to naštve
  • Ako sa tomu vyhnúť?
Pixabay.com
pixabay
  • Niečo vymyslíš a nie si si istý či to nie je jednoducho blbosť
  • No keď si niekto pripíše zásluhy za tvoj nápad, tak to naštve
  • Ako sa tomu vyhnúť?

Nápady prichádzajú a odchádzajú. Niekedy sú lepšie a inokedy naopak. Keď si tvoj nápad privlastní kolega a získa zaň zásluhy, je to ako nočná mora. Ako sa týmto situáciám vyvarovať?

Neodhaľuj svoje nápady v súkromí

Ak chceš výjsť von so svojím nápadom, urob tak v kolektíve, alebo na porade. Len tak sa vyvaruješ nepríjemnému prekvapeniu, keď si niekto pripíše zásluhy za tvoj nápad. Podľa magazínu Be Leader sa do tejto situácie dostávajú častejšie ženy, ktoré sú od prírody komunikatívnejšie a o svoje nápady sa pravidelne delia s kolegami. Podľa spomínaného magazínu, ktorý sa tejto téme venuje, je dôležitou otázkou sebadôvera. Ak sa neprihlásite o zásluhy za svoju prácu, je veľmi pravdepodobné, že ich získa niekto iný.

Najdôležitejším krokom je teda vo firme budovať pracovné prostredie, kde sa jedinec nebude obávať prehovoriť. Všeobecne pomôže, ak dajú nadriadený ženám priestor. Práve ženy totiž bojujú s problémom, ako sa ozvať. Problematike ženského sebavedomia sa venuje odborný portál Psychology Today v článku Woman and silence – Is your voice being heared?

Pixabay.com
zdroj: Pixabay.com

Ovládni svoje reakcie

Pokiaľ sa dostaneš do podobnej situácie, snaž sa ovládnuť. Sústreď sa na to, aby si reagoval primerane a bez zbytočnej drámy, ktorá by mohla negatívne ovplyvniť tvoju kariéru. V pracovnom prostredí sa snaž vyvarovať kriku.

Téme sa venoval aj portál Mindtool. Podľa jeho odborníkov je dôležité sa v práci sústrediť na primeranosť rekcií a to napriek tomu, že medzi bežné emócie patrí frustrácia, nervozita či hnev. Na emócie paradoxne nemá vplyv len samotný jedinec, ale priamy nadriadený a celá organizačná štruktúra.

V prípade, že sa vyrovnávaš so situáciou, kedy máš pocit, že ťa niekto pripravil o kredit, pozorne počúvaj či tvoj podnet nebol pre kolegu len inšpiráciou a či ťa menovite nespomenul. Ľudskou prirodzenosťou je počuť to, čo sa nám v danom momente hodí, respektíve nám to dáva väčší zmysel. V tomto ohľade je výhodnejšie staviť na racionálnu analýzu než na emocionálne poryvy.

Pixabay.com
zdroj: Pixabay.com

Nevyhnutná konfrontácia

Napriek tomu, že vo všeobecnosti veríme, že naša práca hovorí za nás, je nevyhnutné, aby sme vzniknutú situáciu riešili. Podľa Harvard Business Review a ich odborníčky Karen Dillon, je žiadúce sa pred nadriadeným ozvať a priznať nápad rovnako, ako podiel práce na jednotlivých projektoch.

Podľa Dillon je dôležité kolegu konfrontovať, čo posúva dôkazné bremeno smerom k nemu a musí vysvetliť, prečo vyrukoval s myšlienkou, ktorá nepochádza z jeho hlavy. Výskumy ukazujú, že je oveľa lepšie pýtať sa, prečo sa tak stalo a ako si uplatniť nárok.

Buď opatrný a nevystuupuj pasívno agresívne. Kolegov môžeš upozorniť miernejšie, napríklad tým, že sa ich spýtaš, prečo v prípade spoločného projektu použili ja, namiesto my. Dillon sa problematike venuje vo svojej publikácii Politika pracovného prostredia. 

Pixabay.com
zdroj: Pixabay.com
Zdroje: Mindtool, hbr.org, psychologytoday.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá