Známe osobnosti v kampani Greenpeace vyzývajú Slovákov, aby sa zapojili do klimatického štrajku

  • V piatok 20. septembra 2019 sa pedagógovia, žiaci a študenti zúčastnia globálneho klimatického štrajku
  • Pochody budú v Bratislave, Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici
Greenpeace
  • V piatok 20. septembra 2019 sa pedagógovia, žiaci a študenti zúčastnia globálneho klimatického štrajku
  • Pochody budú v Bratislave, Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici

Globálny klimatický štrajk organizovaný prevažne študentami, sa bude konať v tisíckach miest na celom svete. Ten hlavný sa skutoční pred samitom OSN o klimatickej kríze v New Yorku 23. septembra, na ktorej sa zúčastní i slovenská delegácia.

Klimatický štrajk však bude aj na Slovensku. V piatok, 20. septembra by školy podľa študentského klimatického hnutia mali podporiť celosvetový štrajk tým, že sa aj s pedagógmi, žiakmi a študentmi zúčastnia na pochodoch v Bratislave, Žiline, Košiciach a v Banskej Bystrici.

Štrajk je organizovaný prímárne hnutím Fridays for Future a podporovaný slovenským Greenpeacom. „Žiadame školy, aby nás podporili v našom boji za budúcnosť na tejto planéte. Vyzývame všetkých riaditeľov, riaditeľky, učiteľov, učiteľky, profesorov a vysokoškolských učiteľov, ale aj rektorov a dekanov, aby sa k nám v tomto boji pridali,“ zdôraznila koordinátorka hnutia Fridays for Future Slovensko Emma Zajačková.

Teplo, teplejšie, horíš

Organizácia Greenpeace prednedávnom zverejnila video, v ktorom cez známe tváre vyzýva ľudí k tomu, aby v piatok prišli do ulíc. Nielen študentov a učiteľov, ale všetkých tých, ktorým budúcnosť mladšej generácie nie je ukradnutá.

Video produkovala agentúra Cukru. Vystupujú v ňom herci Róbert Roth a Božidara Turzonovová, Dj-ka Martina Dúhová/B-Komplex a spisovateľ Michal Hvorecký.

Osobnosti sme sa snažili vybrať tak, aby sme oslovili fanúšikov rôznych osobností. Máme tam herečku a herca, spisovateľa a hudobníčku. Keďže študenti sa zamerali na svojich vrtevníkov, my sme sa zamerali na trochu staršiu generáciu, ako sú násťroční,“ uviedla pre Startitup členka Greenpeace Katarína Juríková.

Zima – teplo – teplejšie – horíš

Klimatická kríza nie je hra.Teraz nám ide o všetko.Príďte na štrajk 20.9. v BA, KE, ZA a BB. Klimaštrajk: Za budúcnosť nás všetkých – Bratislava

Gepostet von Greenpeace Slovensko am Donnerstag, 12. September 2019

Organizácie v kampaniach vyzývali ľudí cez rôzne nástroje. Videá, printy, či obrovská panvica, ktorá sa pred pár dňami objavili pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí.

„Osobne študenti oslovili a oslovujú množstvo inštitúcií, škôl, univerzít, SAV, mestá, kultúrne inštitúcie. Je toho veľa. Zároveň rôzne iniciatívy a organizácie robili pred štrajkom eventy, ktoré mali na štrajk upozorniť. Či už to bola panvica Greenpeace na fontáne mieru na Hodžovom namestí alebo maľovanie transparentov s deťmi na Dobrom trhu, ktoré robili Znepokojené matky. Organizovali sa diskusie, natočilo sa niekoľko videí. Snažíme sa byť prítomní v mediách ale aj na uliciach,“ ďalej uviedla Juríková.

BEZ NOVÉHO RECEPTU NEPREŽIJEMEPráve teraz aktivisti Greenpeace Slovensko nainštalovali pred úradom prezidentky…

Gepostet von Greenpeace Slovensko am Montag, 9. September 2019

Podpora prezidentky

Podporu klimatického štrajku na Slovensku vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vo svojom prejave hovorila o nás, ako o generácii, ktorá je prvá, čo pociťuje klimatické zmeny, no zároveň posledná, ktorá môže niečo zvrátiť.

Boj proti klimatickej kríze by mal byť prioritou celej krajiny a celého ľudstva. Dnes som sa stretla s predstaviteľmi…

Gepostet von Zuzana Čaputová am Mittwoch, 11. September 2019

Bratislavský štrajk

V piatok sa bude jednať už o štvrtý štrajk, ktorý organizujú študenti z Fridays for Future Slovensko. Prvý bol v marci, druhý v apríli a tretí v júli. Ten v Bratislave sa začína o 11.00 a predpokladaný koniec je o 13.00 hod.

Facebookový event môžeš nájsť TU.

Zdroj: TASR, Greenpeace Slovensko

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá