Bratislava dostala unikátnu mobilnú kaviareň, akú v meste nenájdeš

  • Jediný Volkswagen e-up! so zabudovanou kaviarňou
  • Takzvaný coffee up! bol vyrobený na mieru v Bratislave, svoj podiel majú na ňom aj slovenskí študenti
kav
Volkswagen Slovakia
  • Jediný Volkswagen e-up! so zabudovanou kaviarňou
  • Takzvaný coffee up! bol vyrobený na mieru v Bratislave, svoj podiel majú na ňom aj slovenskí študenti

Volkswagen Slovakia (VW SK) vyrobil v tomto roku vskutku nevšedné vozidlo. Je ním elektrický Volkswagen e-up!, ktorý bol pod dohľadom expertov v pilotnej hale v bratislavskej automobilke prestavaný na pojazdnú kaviareň. Auto sa stalo súčasťou projektu up! city v bratislavskom Starom Meste, kde „varí kávu“ počas spoločenských podujatí.

Za týmto projektom stoja zamestnanci automobilky, ale aj žiaci Duálnej akadémie. Nápad vyrobiť elektrické vozidlo so zabudovanou kaviarňou a kompletným servisom vznikol približne pred dvomi rokmi. 

zdroj: Volkswagen Slovakia

„Vďaka skúsenému tímu pracovníkov sa nám podarilo elegantne skĺbiť moderné technológie vo výrobných procesoch a pravé kávové umenie. Ide o inovatívne riešenie na mieru, ktoré v sebe spája odborné skúsenosti s výrobou vozidiel a našu lásku k autám,“ povedal pre Startitup tímlíder v pilotnej hale Volkswagen Slovakia Ľuboš Paška.

Partnera projektu, ktorý zaručí kvalitu kávy, našla automobilka v Caffé Trieste. „Auto je vybavené profesionálnou kaviarenskou technológiou. Jej umiestnenie do takého malého vozidla bolo pre všetkých veľkou výzvou, ktorú sme zvládli a vďaka tomu je v ňom možné pripraviť identicky kvalitnú a chutnú kávu, ako v ktorejkoľvek veľkej kaviarni,“ uviedol konateľ Caffé Trieste Jozef Kmeť.

zdroj: Volkswagen Slovakia

Ako dodal, podávaná káva je BAR, čiže zmes, ktorá obsahuje sedem typov kávových zŕn, prevažne z Južnej Ameriky a Afriky. Vďaka orieškovej chuti, creme a dlhej perzistencii je najobľúbenejšou zmesou káv u zákazníkov. „Sme veľmi radi, že práve my sme sa mohli stať súčasťou tohto prvého a jedinečného projektu na Slovensku,“ povedal Kmeť.

zdroj: unsplash.com

Okrem dvojpákového kávovaru je v aute integrovaná aj chladnička, mlynček na kávu, vodovodná batéria na teplú vodu, barely s vodou, čistiace prostriedky či extra vytvorené úložné priestory. 

Limitovaný priestor najmenšieho vozidla od Volkswagenu bol efektívne využitý do posledného miesta. Na projekte sa podieľali aj žiaci z Duálnej akadémie, ktorí pracovali napríklad na odklápateľnej poznávacej značke, pod ktorú skryli 10-metrový elektrický kábel a odtok na odpadovú vodu. 

zdroj: Volkswagen Slovakia

„Bola to pre nás veľmi zaujímavá skúsenosť spolupracovať s ľuďmi, od ktorých sme mali česť sa veľa naučiť. To všetko, spolu so získanými zručnosťami, budú naše devízy do budúcnosti,“ povedal Miroslav Jáňa, jeden z trojice žiakov, ktorí mali možnosť byť aktívni pri výrobe coffee up!u.

Pojazdná kaviareň coffee up! má svoje domovské stanovisko pred Starou tržnicou v Bratislave, kde je situovaný projekt up! city. Pohybuje sa aj na Komenského námestí (za starou budovou SND), no objavil sa aj pri ružinovskej nemocnici, kde podával kávu bezplatným darcom krvi.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá