Bratislava bude mať nové námestie, nájdeš ho pred Starou tržnicou

  • Nový názov priestoru pred Starou Tržnicou schválili dnes poslanci mestského zastupiteľstva
  • Uctiť si má 30. výročie Nežnej revolúcie
Wikimedia (Mister No), TASR
Wikimedia (Mister No), TASR
  • Nový názov priestoru pred Starou Tržnicou schválili dnes poslanci mestského zastupiteľstva
  • Uctiť si má 30. výročie Nežnej revolúcie

Doteraz niesol priestor pred budovou Starej tržnice, rovnako ako aj zvyšok okolia až po Kamenné a Hurbanovo námestie, názov Námestie SNP. To sa však dneškom zmenilo, ako informoval na svojej facebookovej stránke Matúš Vallo, po novom mu budeme hovoriť Námestie Nežnej revolúcie. Týmto symbolickým gestom si chce magistrát mesta pripomenúť 30. výročie Nežnej revolúcie. Návrh schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.

„Ďakujem poslankyniam a poslancom mestského zastupiteľstva za diskusiu aj za hlasovanie o pomenovaní priestoru pred Starou tržnicou Námestím Nežnej revolúcie. Rovnako treba poďakovať staromestským poslancom, ktorí tento návrh koncom septembra odobrili, vďaka čomu sme dnes o tom mohli vôbec hlasovať,“ vyjadril sa Vallo.

zdroj: Stará tržnica (Wikimedia, Dezidor)

Primátor s iniciatívou premenovania časti námestia pritom prišiel už v lete. Podľa TASR argumentoval tým, že Nežná revolúcia, rovnako ako SNP, symbolizujú odpor verejnosti voči totalite a prejavenie vôle občanov po slobode. Práve pomenovanie priestoru pred Starou tržnicou na Námestie Nežnej revolúcie považoval za najlepší kompromis spomedzi viacerých návrhov. Mesto totiž nové námestia nebuduje a premenovanie celého Námestia SNP či Námestie slobody podľa neho neprichádza z viacerých dôvodov do úvahy.

„Od začiatku, s blížiacim sa 30. výročím Nežnej revolúcie, sme boli presvedčení, že toto výročie si máme pripomenúť spôsobom, ktorý v našom meste zostane prítomný natrvalo. Som rád, že 30. výročie pádu totality si v Bratislave budeme môcť uctiť novým námestím,“ doplnil Vallo.

zdroj: Vallo (TASR)

Zmena názvu časti Námestia SNP si však našla aj svojich odporcov. Proti sa postavil napríklad Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, ktorý ju vníma ako samoúčelnú. Názvoslovné rozčleňovanie z urbanistického hľadiska jednotného priestranstva na viaceré námestia pokladá zväz za nesprávne a násilnícke, bez diskusie s odborníkmi i verejnosťou.

Podporu zámeru vyjadrilo však viacero mestských poslancov. Poslankyňa Elena Pätoprstá vyhlásila, že odkazy SNP a Nežnej revolúcie sa takýmto spôsobom spoja.

Zdroj: Matúš Vallo má rád Bratislavu, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá