Mladí Slováci v našich lesoch vysadili tisíce stromov z vlastných zdrojov. Nevyhli sa ani kritike 

  • Vďaka 128 dobrovoľníkom pribudlo v slovenských lesoch poškodených kalamitou až 3-tisíc stromov
  • Už v minulosti tu pritom zasadili 1000 nových sadeníc
  • Výsadbu si financovali z peňazí, ktoré zarobili pri predaji ich tričiek a iných produktov Pure Slovakia
pom
Pure Slovakia
  • Vďaka 128 dobrovoľníkom pribudlo v slovenských lesoch poškodených kalamitou až 3-tisíc stromov
  • Už v minulosti tu pritom zasadili 1000 nových sadeníc
  • Výsadbu si financovali z peňazí, ktoré zarobili pri predaji ich tričiek a iných produktov Pure Slovakia

Možno si už počul o občianskom združení Pure Slovakia, za ktorým stoja traja kamaráti – Jakub Jurčo, Július Bakala a Miriam Košťalová. Pure Slovakia v roku 2019 zorganizovalo už druhú výsadbu stromov, tentokrát jesennú, ktorá sa konala 12. októbra opäť v Telgárte. Akcie sa zúčastnilo 128 dobrovoľníkov a spoločne prírode vrátili 3000 stromov. 

zdroj: Pure Slovakia

O akciu bol enormný záujem aj vďaka slnečnému a teplému počasiu. Sadil sa zmiešaný les, ktorý pozostáva zo smreku obyčajného, buku lesného a smrekovca opadavého. Za tento rok teda prírode vrátili dokopy aj s predošlou výsadbou 4000 stromov. 

zdroj: Pure Slovakia

Sadenice stromov si mladí Slovaći financujú sami z predaja ich produktov, pričom symbolicky platí pravidlo – 1 zakúpený produkt Pure Slovakia = 1 vysadený strom. 

Každý podporovateľ dostane aj symbolický certifikát vlastníka stromu, ktorý slúži ako spomienka, že takúto akciu podporil. „Samozrejme, že z každého produktu vysadíme viac stromov a nie len jeden, jedná sa čisto o symboliku a myšlienku. Naše OZ funguje aj vďaka finančným darom, ktoré nám posielajú ľudia na účet, ktoré sú taktiež investované do obnovy slovenských lesov,” vyjadril sa pre Startitup tím Pure Slovakia.

zdroj: Pure Slovakia

„Ako to na Slovensku býva zvykom, kritike sa človek nevyhne a preto sa denne stretávame s rôznymi názormi ľudí, že umelé zalesňovanie lesov je pre prírodu katastrofa, vraj by sa príroda mala nechať tak pretože sa obnoví sama. Samozrejme, že umelá výsadba nemá taký efekt ako prirodzená obnova. V tom prípade ale treba zastaviť nelegálnu ťažbu v národných parkoch a chránených územiach ktorá každým rokom mnohonásobne prevyšuje výsadbu a preto slovenské lesy miznú. Naše OZ ale nemá kompetencie tento problém vyriešiť a zastaviť, a preto sa snažíme aspoň malými krokmi prírode vrátiť, to čo nám dáva. Všetko je pod odborným dohľadom ochranárov a pracovníkov miestneho urbáru, takže nehrozí aby les padol pri prvej víchrici,” objasňuje Pure Slovakia.

PODALI SME PODNET! Štátne lesy ŤAŽIA v Národnom parku Veľká Fatra, v Ľubochnianskej doline, V LOKALITÁCH CHRÁNENÉHO…

Gepostet von My sme les am Freitag, 7. Juni 2019

Lesy a územia, kde Pure Slovakia vysádza boli postihnuté v minulosti kalamitou. Sadia to, čo sa na danom území chytilo samo a prirodzene, ale nie v takom množstve aby to pokrylo celé územie. Pomáhajú prírode k rýchlejšej obnove, všetko pod odborným dohľadom.

Gepostet von My sme les am Dienstag, 24. September 2019

„Taktiež si uvedomujeme, že výsadba monokultúry (1 typ stromov), ako si mnoho ľudí myslí že robíme, nemá význam, pretože takýto les nie je stabilný a pri silnom vetre by ho postihla kalamita. A preto, ako sme spomenuli vyššie, vysádzame zmiešaný les,” hovoria dobrovoľníci.

Stromy, ktoré sú na danom území vysadené, pracovníci urbáru nevyťažia, ale práve naopak, o mladé sadenice sa starajú a chránia ich pred lesnou zverou a taktiež bojujú proti lykožrútovi. Z jarnej výsadby, ktorá sa konala v máji sa uchytilo 95 % sadeníc, ktoré dobrovoľníci zasadili.

zdroj: Pure Slovakia

„Naša budúcnosť závisí od ľudí, či už tých ktorí si od nás zaobstarajú naše produkty, finančne nás podporujú alebo dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastňujú našich akcií. Veríme, že záujem a podpora od ľudí bude minimálne taká ako doteraz a taktiež veríme, že na jar sa opäť stretneme s ešte vyšším počtom dobrovoľníkov a pripravených sadeníc,” dodávajú členovia občianskeho združenia.

zdroj: Pure Slovakia

Už od dnes tím Pure Slovakia začína so zberom financií na jarnú výsadbu. Ak máš aj ty záujem o ich produkty a chceš podporiť naše lesy, kontaktovať ich môžeš na Facebooku či Instagrame.

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá