Elektromobilita na Slovensku: Môžeš sa tešiť na ďalšie výhody, ktoré ti ušetria stovky eur

  • Elektromobilita ti môžeš po novom ušetriť stovky eur
  • Od Nového roka totiž začnú paltiť nové podmienky, ktoré budú prispôsobené práve pre majteľov elektromobilov
  • Daňová podpora má motivovať firmy a podnikateľov, aby si kúpili autá na elektrický pohon
BeFunky-collage (1)
Pexels
  • Elektromobilita ti môžeš po novom ušetriť stovky eur
  • Od Nového roka totiž začnú paltiť nové podmienky, ktoré budú prispôsobené práve pre majteľov elektromobilov
  • Daňová podpora má motivovať firmy a podnikateľov, aby si kúpili autá na elektrický pohon

Elektromobilita na Slovensku získa od nového roka aj podporu v rámci daňovej legislatívy. Informuje o tom agentúra SITA.

Podľa schválenej novely zákona o dani z príjmov sa totiž zjednoduší odpisovanie automobilov na elektrický a hybridný pohon.

Ako pripomína Slovenská komora daňových poradcov (SKDP), od 1. januára sa totiž do daňového systému zavádza nová odpisová skupina „0“, do ktorej patria práve elektromobily.

Táto zmena dá pritom podnikateľom možnosť skráteného odpisovania automobilov na elektrický alebo hybridný pohon z klasických štyroch rokov na dva roky.

„Hlavným zámerom pri podpore elektromobility je zvýšenie motivácie podnikateľského prostredia na obstaranie elektromobilu,“ konštatovalo na margo schválenej zmeny ministerstvo financií, ktoré novelu zákona o dani z príjmov pripravilo.

Téme sme sa venovali aj v našej pravidelnej relácii InPho.

Slováci majú veľký záujem o elektromobili

Celá šesťmiliónová suma vyčlenená na podporu kúpy elektromobilov bola rezervovaná v priebehu 3 minút a 41 sekúnd. Ako ďalej informovalo Ministerstvo hospodárstva SR, záujemcovia si rezervovali dotáciu na 786 ekologických áut prostredníctvom 668 žiadostí. Výrazne vyšší záujem bol o autá s čisto elektrickým pohonom, ktoré si chce kúpiť takmer 90 % úspešných žiadateľov.

„Celkovo požiadali o dotáciu na 689 elektromobilov a 97 plug-in hybridov. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá je vykonávateľom výzvy, bude úspešným zaregistrovaným žiadateľom od 17. decembra zasielať informácie o ďalšom postupe pre oficiálne podanie skompletizovanej žiadosti,“ dodal rezort.

Hneď v prvých minútach po spustení registrácie bolo na stránke www.chcemelektromobil.sk pripojených približne 3 000 ľudí, ktorí sa chceli registrovať.

„Rezort chcel motivovať ľudí ku kúpe elektromobilov a zvýšiť tak ich počet na slovenských cestách. Už teraz je jasné, že tento cieľ sa podarí bez problémov splniť,“ zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga.

„Je potešujúce, že až 9 z 10 žiadostí sa týka čisto elektromobilov. Jasne sa ukazuje, že ľudia začali elektromobilitu viac vnímať a čoraz dôležitejšia je pre nich aj ekológia,“ dodal.

zdroj: pixabay

Výhody elektromobility

Elektromobily sú na údržbu v porovnaní s autami so spaľovacím motorom lacnejšie v priemere asi o 40 %. Také sú výsledky štúdií, na ktoré vo svojej analýze poukazuje Inštitút environmentálnej politiky.

Vyjadrujú pomer priemerných nákladov na údržbu elektromobilov v porovnaní s klasickým spaľovacím motorom.

Elektrické automobily majú nižší počet súčiastok, vďaka čomu je ich údržba jednoduchšia a lacnejšia. Napríklad nutnosť vymieňať motorový olej s prechodom na elektromobilitu zaniká,“ poukazuje inštitút. Pravidelnou prevádzkou vozidla vždy vzniká potreba nákladov na údržbu a opravy.

Tie zahŕňajú úkony ako napríklad výmena oleja, brzdovej kvapaliny alebo pneumatík. Opravy sa týkajú náhodných a ťažko predvídateľných javov, ktoré spôsobujú, že sa diel alebo súčiastka stávajú nefunkčnými.

Výška výdavkov sa pritom odvíja nielen od konkrétneho modelu, ale aj od povahy prevádzky automobilu.

zdroj: TASR

Potenciál v dlhodobej návratnosti

Výhodou elektromobility oproti spaľovacím motorom sú výrazne nižšie náklady na prevádzku vozidla, najmä na pohon a údržbu. Ceny za kWh elektriny, zväčšujúce sa kapacity batérií, nižšie náklady na ich výrobu a nízka spotreba elektromotorov tak prinášajú výrazné úspory.

TOP 15 najúspornejších u nás dostupných elektrických áut má náklady na pohon na 100 km menej ako 2,50 eura.

Autá na elektrický pohon sú taktiež pri kúpe zvýhodnené najnižšou sadzbou registračného poplatku. V bežných mestských triedach sa v závislosti od porovnávaných modelov stáva elektromobil výhodnejší spravidla po 9 až 12 rokoch.

Takto dlhá doba návratnosti však podľa analytikov nie je dostatočne motivujúca na masové rozšírenie. Z pohľadu celkových nákladov sú však už dnes niektoré konkrétne modely elektromobilov výhodnejšou voľbou, hoci návratnosť môže byť veľmi dlhá.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá