Šikana od hygienikov? Známa trnavská reštaurácia má v čase krízy splniť bizarnú požiadavku
- Pekáreň, cukráreň a reštaurácia zlúčili predaj do jednej prevádzky, aby zvýšili bezpečnosť a ušetrili
- Kontrola z hygieny ich však núti predávať chlieb z pekárne a jedlo z reštaurácie v samostatných prevádzkach
- Kontrolórom predaj tovaru naprieč prevádzkami doteraz neprekážal
- Pekáreň, cukráreň a reštaurácia zlúčili predaj do jednej prevádzky, aby zvýšili bezpečnosť a ušetrili
- Kontrola z hygieny ich však núti predávať chlieb z pekárne a jedlo z reštaurácie v samostatných prevádzkach
- Kontrolórom predaj tovaru naprieč prevádzkami doteraz neprekážal
Podnik Akademia, pekáreň Chlieb náš a Kaviareň Thalmeiner v Trnave netreba zvlášť predstavovať. Patria k novej generácii slovenskej gastronómie a až donedávna sa im darilo. Všetko sa však zmenilo príchodom epidémie.
Aby aspoň prežili, rozhodli sa spojiť prevádzky do jednej a v pekárni spravili okienko, kde predávali chlieb, balené jedlo z reštaurácie, či kávu so sebou.
Kontrola z hygieny však bola proti, v pekárni vraj nemá jedlo čo hľadať, aj keď sa pripravuje inde. „Nebavíme sa o situácii, že by sme pekárov nechali variť, alebo by sme nemali vybavenie na prípravu jedla. Všetko jedlo sa pripravuje v reštaurácii a v pekárni sa iba predáva. Nedá sa, lebo na papieri je pekáreň, čiže nedá sa nič robiť,“ uviedol na Facebooku jeden zo zakladateľov projektu Nádvorie Michal Trnka.
https://www.facebook.com/mtrnka/posts/10222661298860730
Majitelia sa však nevzdali. Keďže mohli podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva predávať jedlo v reštaurácii, vzali kávovar a ostatné vybavenie a výdajné okienko presunuli o niekoľko metrov vedľa- do reštaurácie Akademia. Tu však nastal ďalší problém. V reštaurácii sa vraj nesmie predávať chlieb z pekárne.
„Tí ,čo poznáte Akademiu viete, že sme tam chlieb predávali 2 roky, absolvovali množstvo kontrol a nikdy s tým žiadny problém nebol. Máme náš chlieb aj na menu v reštaurácii. Zrazu to nejde, pretože…?“ čuduje sa Trnka (syn spoluzakladateľa firmy ESET Miroslava Trnku) s dovetkom, že pani z hygieny si asi myslia, že chlieb nie je jedlo.
V skutočnosti neexistuje zákon či predpis na to, či môže reštaurácia predávať chlieb a pečivo. Naopak, veľa reštaurácií to tak aj robí, predáva vlastný chlieb a pečivo, alebo ponúka tovar od dodávateľa.
Správu budeme aktualizovať o vyjadrenie hygienikov.
Čítaj viac z kategórie: Biznis a startupy