Bude na Slovensku každý piaty človek bez práce? O prácu prídu desaťtisíce ľudí

  • Slovensko sa môže ocitnúť vo veľkej recesii, dnes s tým prišli aj analytici, ktorí predpovedajú desaťtisíce nezamestnaných
  • Niektoré scenáre hovoria o prepade ekonomiky až o 12,5 percenta a dôsledky budeme pociťovať roky
BeFunky-collage (1)
TASR
  • Slovensko sa môže ocitnúť vo veľkej recesii, dnes s tým prišli aj analytici, ktorí predpovedajú desaťtisíce nezamestnaných
  • Niektoré scenáre hovoria o prepade ekonomiky až o 12,5 percenta a dôsledky budeme pociťovať roky

Ak sme si mysleli, že po koronakríze sa všetci vrátime do starých koľají a všetko bude ako predtým, mali by sme si to rozmyslieť a držať sa pri zemi. Ekonomické dôsledky koronavírusu budeme pociťovať ešte niekoľko mesiacov, možno pár rokov po kríze.

Najväčšou hrozbou pre slovenskú ekonomiku je vysoká nezamestnanosť. Firmy nemajú zákazky, predaje sa prudko prepadli. Fakt, že nie je pre koho predávať ovplyvní stovky až tisíce pracovných miest.

Ukážkovým príkladom perfektnej ekonomickej recesie v podaní nezamestnaných môžu byť naši západní susedia v Rakúsku. Kvôli koronavírusu tam úrady zaznamenali najvyšší počet nezamestnaných od roku 1946.

Celkový počet nezamestnaných je vyše 504-tisíc ľudí. Naopak, Česko hlási pozitívnejšie správy o tom, že nezamestnanosť sa zatiaľ nezvýšila a zostala na historicky nízkej 3-percentnej úrovni.

Na Slovensku odhadujú desaťtisíce nezamestnaných

Slovenská ekonomika sa v tomto roku vplyvom pandémie koronavírusu prepadne o 7,2 %. Už o rok však príde razantné oživenie. Predpovedajú to vládni analytici z Inštitútu finančnej politiky (IFP) vo svojej najnovšej makroprognóze, ktorú zverejnili v stredu.

V roku 2021 pritom očakávajú opätovný rast hospodárstva o 6,8 %. Ten by sa mal v nasledujúcich rokoch zmierňovať na 4,1 % v roku 2022 a 3,2 % v roku 2023. Negatívny vývoj v tomto roku sa však podpíše aj na trhu práce. Očakáva sa pokles zamestnanosti a nárast nezamestnanosti k 9 %. Zároveň sa zmrazí reálny rast platov, ktorý by sa mal obnoviť až v budúcom roku.

Analytici však upozorňujú, že predpovedať budúci vývoj za súčasných neistých podmienok je veľmi komplikované.

„Neistota ohľadom ďalšieho vývoja ostáva naďalej veľká. Predĺženie pandémie, alebo jej opakovaný návrat v druhej polovici roka, by recesiu výrazne prehĺbil,“ uvádzajú.

Ako dodávajú, aktuálny odhad stojí na predpoklade, že slovenská ekonomika a jej zahraniční obchodní partneri zostanú výrazne utlmení počas dvoch mesiacov.

Podľa alternatívneho scenára, keby pandémia trvala spolu tri mesiace, hospodársky prepad Slovenska by dosiahol až 12,5 % a ekonomika by dobehla úroveň roku 2019 až na prelome rokov 2021 a 2022.

zdroj: Unsplash

Nikto nevie čo sa stane

V ďalšom scenári, ak by pandémia síce trvala dva mesiace, ale oživovanie by bolo pomalšie napríklad vplyvom návratu ochorenia alebo nesynchrónneho reštartu zahraničného obchodu, by prepad slovenského hospodárstva v tomto roku takisto prevýšil 10-percentnú úroveň.

Scenáre sú však veľmi obšírne a nikto zatiaľ presne nevie čo sa stane a aké dopady bude mať súčasná kríza. Spojené štáty napríklad zažívajú jedno z najhorších období od veľkej ekonomickej krízy v roku 2008, ak nie ešte horšie.

Ako informuje agentúra SITA, pre pandémiu koronavírusu, ktorá takmer zastavila americkú ekonomiku, nezamestnanosť v krajine stúpla na 4,4 percenta z 50-ročného minima 3,5 percenta.

Strata pracovných miest, o ktorej v piatok informovalo americké ministerstvo práce, bola najhoršia od kulminácie recesie z roku 2009.

Marcový medzimesačný rast nezamestnanosti v USA o takmer jeden percentuálny bod bol najprudší od roku 1975. Reštaurácie, hotely a kasína minulý mesiac zrušili 459-tis. pracovných pozícií, v maloobchode zaniklo 46-tis. miest a v spracovateľskom priemysle 18-tisíc. Ešte vo februári v americkej ekonomike pribudlo 273-tis. pracovných pozícií.

Zdroje: SITA, xinhuanet.com, Webnoviny

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá