V Bratislave nájdeš jedinečnú vyhliadkovú vežu, prírodu z nej uvidíš ako na dlani

  • Nájdeš ju v Bratislave, presnejšie v Devínskej Novej Vsi
  • Autori sú Tomáš Šebo, Igor Lichý, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Imrich Vaško, Branislav Groch
  • Nájdeš ju v Bratislave, presnejšie v Devínskej Novej Vsi
  • Autori sú Tomáš Šebo, Igor Lichý, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Imrich Vaško, Branislav Groch

Vyhliadková veža Devínska kobyla by mala zatraktívniť lokalitu Devínska Kobyla ako aj priľahlého mestského prostredia. Autori sú  Tomáš Šebo, Igor Lichý, Aleš Hradecký, Emanuel Zatlukaj, Imrich Vaško a Branislav Groch.

Ako na svojej stránke píšu autori projektu, máme sa tešiť na krásny výhľad a výbornú dostupnosť.

„Vrchol Devínskej Kobyly, je najvyšším bodom masívu Devínskej Brány. Okrem atraktívneho výhľadu a výbornej dostupnosti z mestskej časti Dúbravka, je lokalita umiestnenia vyhliadkovej veže zaujímavá aj dedičstvom studenej vojny, a to raketovou základňou protivzdušnej obrany mesta, toho času opustenou a hodnej rekonštrukcie pre pamäť doby,“ približujú projekt.

Vyhliadková veža bude v juhovýchodnej časti areálu na „chrbte“ Devínskej kobyly na „priesečníkoch“ obľúbených náučných a turistických chodníkov vedúcich k areálu z Devína, Devínskej novej Vsi a Dúbravky.

Investorom projektu je mestská časť Devínska Nová Ves. Zámerom je vybudovať atraktívnu vyhliadkovú vežu s nízkonákladovým rozpočtom. „Umiestnenie vyhliadkovej veže na hranici troch štátov prezentuje až symbolický význam ako politického tak kultúrneho rozmeru prelínania kultúr strednej Európy,“ píše sa na stránke projektu.

 Výhľad do troch susediacich krajín je podľa autorov motívom, ktorí pretavili do troch vyhliadkových plošín v rôznych výškových úrovniach. „Najvyššia plošina je osadená na nivelete cca 20m nad okolitým terénom. Bohatá fauna a flóra Devínskej Kobyly inšpirovali zhmotnenie výrazu vyhliadkovej veže štíhlym tvarom modlivky zelenej, ktorá sa vyskytuje na tomto území.“

O veži ďalej píšu, že biela farebnosť vyhliadky dáva vyniknúť jej sošnej siluete na pozadí korún okolitých stromov a zároveň ju robí neviditeľnou z diaľkových výhľadov na masív Devínskej Kobyly.

Zdroj: sebolichy.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá