Slovák Adam vlastní jeden z najlepších rezortov v Kambodži. Prezradil, kedy očakáva rozbeh turizmu naplno

  • Adam Kováč si v Kambodži postavil vlastný Bamboo Jam Rezort
  • Turistom z celého sveta poskytuje útulné bambusové bungalovy vzdialené len 10 metrov od mora
  • Pandémia koronavírusu zasiahla aj jeho biznis, no aj ťažké časy dokázal využiť vo svoj prospech
Bamboo Jam Resort
  • Adam Kováč si v Kambodži postavil vlastný Bamboo Jam Rezort
  • Turistom z celého sveta poskytuje útulné bambusové bungalovy vzdialené len 10 metrov od mora
  • Pandémia koronavírusu zasiahla aj jeho biznis, no aj ťažké časy dokázal využiť vo svoj prospech

Adam už ako 18-ročný odišiel žiť do Austrálie, kde si spravil certifikát Perfect Service, ktorý sa vyžaduje pre čašníkov a barmanov v najlepších podnikoch. Popri tom však študoval aj na SBTA Sydney Business and Travel Academy. Po návrate na Slovensko pôsobil ako ako F&B manager pre Xbionic resort v Šamoríne a následne sa stal kuchárom pre Micho Gusto Tapas BAR v Bratislave.

Už v tomto čase navštívil Kambodžu, pričom v hlave mal nápad postaviť si niečo vlastné, zužitkovať skúsenosti a vyskúšať vybudovať malý rezort priamo na pláži s reštauráciou, kde by podával morské plody a ďalšie špeciality. Aj sa tak stalo.

zdroj: Bamboo Jam Resort

Na ostrove Koh Rong Samloem sa po rozhovore s miestnymi dostal k pozemku na pláži, ktorý mu majiteľ prenajal na 20 rokov. „Domov som sa vrátil už iba podať výpoveď v robote a behom pár dní som bol v stane na pláži v Kambodži a riešil povolenia, stavbu, zamestnancov,” vysvetľuje Adam.

Za pomoci miestnych Khmérov tu mladý Slovák postavil niekoľko bambusových bungalovov a reštauráciu, pričom miestni mu v biznise pomáhajú dodnes.

Koronavírus využil na ďalšie zlepšenie biznisu 

Pandémie koronavírusu sa, samozrejme, týka aj Adamovho biznisu, nakoľko práve turizmus patrí medzi najviac zasiahnuté odvetvia. Adam ešte pred prepuknutím koronavírusu letel po roku a pol na Slovensko za rodinou. Podľa jeho slov tu tak trochu ostal uväznený, no nesťažuje sa.

Snažím sa udržať mozog zaneprázdnený myšlienkami o budúcnosti hoteliérstva na Slovensku a začíname pracovať na ďalšom zaujímavom projekte, o ktorom by som ale zatiaľ moc neprezrádzal.”

zdroj: Bamboo Jam Resort

Podľa Adama je v Kambodži situácia v súvislosti s koronavírusom celkom pozitívna, nakoľko za posledné dni neboli zaznamenané žiadne nové prípady ani úmrtia.

Ľudia prečkávajú koronakrízu aj na pláži

„Pomaličky sa otvárajú rôzne miesta a rušia sa rôzne obmedzenia. Aj náš ostrov kde, máme rezort, už otvorili. Miestni boli, samozrejme, veľmi vyplašení a opatrní, mnoho z nich si nemôže dovoliť lekársku starostlivosť, a tak sa dobrovoľne obmedzili aj sami a poslušne prečkali to najťažšie obdobie, dúfajme,” hovorí Adam.

zdroj: Bamboo Jam Resort

Mladý Bratislavčan tvrdí, že je optimista a očakáva, že väčšina obmedzení sa vytratí do mesiaca alebo dvoch. Turizmus by sa naplno mohol rozbehnúť už po dažďovej sezóne, čiže od decembra 2020,” hovorí. „Náš rezort je jeden z najlepšie hodnotených na ostrove ako aj v celej Kambodži, mnoho ľudí prečkalo túto krízu práve u nás a objednali si bungalovy na pláži aj na mesiac-dva.”

Čo sa týka zamestnancov. Adam a jeho tím poslal väčšinu domácich Khmerov domov za rodinami, no postupne ich už volajú späť.

„Opäť rozbieham reštauráciu na dennej báze a vítame aj viac ľudí, ktorí majú záujem o ubytovanie. Tento malý výpadok nám paradoxne poskytol dostatok času na revitalizovanie rezortu, zaoberanie sa reakciami hostí a tým sa snažíme ešte zlepšovať. Verím, ťe sme čoskoro tam, kde sme boli pred polrokom a ľudia si budú naďalej môcť užívať cestovanie a služby,” dodáva Adam Kovač.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá