Toto je 10 SUV, pri ktorých sa budeš musieť poriadne plesnúť po vrecku, no stojí to za to

  • Pozri si dizajnové interiéry najlepších SUV sveta, v ktorých sa jazda mení na zážitok
  • Tieto beštie ponúkajú 680 koní a 300km/h
pjimage(41)
Youtube/Topspeed reprofoto
  • Pozri si dizajnové interiéry najlepších SUV sveta, v ktorých sa jazda mení na zážitok
  • Tieto beštie ponúkajú 680 koní a 300km/h

Kategória áut s dostatočným priestorom a vybavením do extrémnejších podmienok sa môže ľahko stať tvojou obľúbenou. Spája výhody terénnych aj obyčajných osobných automobilov, vďaka ktorým sa môžeš vybrať aj mimo hladkú cestu, ktorú, povedzme si otvorene, je ešte stále problém na Slovensku nájsť.

Vyššie posadené svetlá, pevnejší podvozok, interiérový priestor a bezpečnosť. To je to, čo ľudí pri kúpe SUV vozidla najviac láka. V tomto prípade je však jasné, že nielen spomínané vlastnosti, ale aj svetové prvenstvá značiek v kvalite zohrávajú svoju úlohu.

Lexus LX 570

SUV s objemom 5,7 litra a V8 motorom sa pýši 383 konskými silami, náhonom 4X4, 8 stupňovou prevodovkou a maximálnou rýchlosťou 220 km/h so zrýchlením z 0-100km/h za 7,3 sekundy.

Nie je to žiaden veľký preborník, no ponúka priestranný interiér a pohodlnú jazdu s automatickou prevodovkou, čomu zodpovedá aj jeho cena. V základnej výbave si toto auto môžeš kúpiť od 81 260 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

BMW X7 M50i

Športový charakter a koncentrovaná sila pochádza z benzínového motora V8 s technológiou BMW TwinPower Turbo, ktorý dodáva maximálny výkon 530 koní. S pohonom všetkých kolies BMW xDrive a so špeciálnym naladením podvozka, ktoré vzniklo na základe skúseností oddelenia BMW M GmbH.

Objem motora je 4,4 litra s 8-stupňovou športovou prevodovkou Steptronic, maximálnou rýchlosťou 250 km/h a zrýchlením z 0-100km/h za 4,3 sekundy.  Cena v pôvodnej výbave: 88 570 eur

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Volvo XC90 Excellence

Pri tomto modeli sa dizajnéri pohrali s priestorovými dispozíciami XC90 a elegantným dizajnom, ktorých kombináciou docielili skutočne luxusný výsledok. Zadné sedadlá disponujú klimatizáciou a masážnou funkciou.

Tento hybrid s T8 motorom, automatickou prevodovkou, náhonom 4×4 a 320 koňmi ti ponúkne zrýchlenie na stovku za 5,3 sekundy a maximálnu rýchlosť 230 km/h. Cena v pôvodnej výbave: 93 370 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Audi RS Q8

O desatinu sekundy pred Bentaygou je aj Audi SR Q8 s 600 koňmi a úctyhodnou rýchlosťou, ktorou obsadzuje spolu s Urusom druhé miesto, 305 km/k. Pod kapotou skrýva 4-litrový motor biturbo V8. Vďaka 48-voltovej technológii mild hybrid a technológii Audi cylinder on demand, ktorá pri nízkom a strednom zaťažení vypne štyri z ôsmich valcov, šetrí palivo, a stáva sa praktickým a úspornejším.

Vkusným dizajnom s ním nemôže súťažiť takmer žiaden z uvedených modelov. Výrazné zadné partie nanovo interpretujú dynamiku –
okrem iného vďaka nadstavcu difúzora špecifického pre modely RS v lesklom čiernom prevedení s horizontálnym karbónovým mostíkom a oválnymi koncovkami výfuku. Cena v pôvodnej výbave: 127 000 eur.

zdroj: Youtube/Youcar reprofoto
zdroj: Youtube/Youcar reprofoto

Mercedes-AMG G 63

Medzi všetkými SUV autami s aerodynamickými líniami sa tento model Mercedesu dokonale vyníma. Ostré a čisté detaily ti ulahodia oku, pod kapotou nájdeš V8 biturbo motor.

Po motorickej stránke sa taktiež šplhá na vrchol svetovej špičky. Možnosť vybrať si z režimov on-road a off-road prispôsobuje vlastnosti jazdy podmienkam terénu. Rozumný 4-litrový objem motora a 612 koní poskytuje skutočný zážitok z jazdy. Rýchlosť je elektronicky limitovaná na 220 km/h, prevodovka automatická a zrýchlenie z 0-100 km/h za 4,5 sekundy. Cena v pôvodnej výbave: 131 160 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Porsche Cayenne Turbo S E.Hybrid Coupé

Elektromobil, ktorý je aj hybridom. Elektromotor so 134 koňmi v kombinácii s V8 motorom dosahuje 670 koní a maximálnu rýchlosť 295 km/h. Dalo by sa povedať, že všetky Cayenne modely vyzerajú takmer rovnako, no toto coupe je o niečo viac cool, čo ty na to? 

Na stovku sa vyšplhá za 3,4 sekundy, čo je v tomto rebríčku rekord. Jeho línie a kombinácia motorov nenecháva priestor na pochyby o športovom zameraní. Cena v pôvodnej výbave: 145 840 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Lamborghini Urus

Je postavené do každého terénu, do piesočných dún, na ľad alebo obyčajnú cestu. SUV s dušou športového auta, biturbo V8 motorom a 4-litrovým objemom.

O tom, že stojí za všetky drobné, ťa presvedčí jeho výkon 650 koní, zrýchlenie na stovku za 3,6 sekundy a maximálna rýchlosť 305 km/h. Mohol hravo súperiť s dizajnom aj výkonom Porsche, niet pochýb. Sloboda a dynamická jazda podčiarkujú DNA Lamborghini. Cena v pôvodnej výbave: 177 850 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Range Rover Sport SVR

Napriek tomu, že ho Land Rover označuje za najvšestrannejšie auto kategórie SUV, recenzie hovoria opak. Napriek tomu má svoje zaslúžené čaro. Akceleráciou sa radí medzi najlepšie modely s 4,5 sekundami z 0-100 km/h.

Pod kapotou skrýva 575 koní s V8 motorom, a klasicky 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Maximálna rýchlosť je 283 km/h. Exteriér SVR je zvýraznený unikátnym dizajnom kapoty z kompozitných uhlíkových vlákien. Cena v pôvodnej výbave: 186 300 eur.

zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto
zdroj: Youtube/Topspeed reprofoto

Bentley Bentayga Speed

Najrýchlejšie SUV planéty poráža Urus len o 1 km, no na prvenstvo to stačí. Od klasickej Bentaygy sa odlišuje aj štýlovým dizajnom, ktorý chytí oči človeka už v prvej sekunde. Dopomáha tomu novonavrhnutý predný spoiler a ladné línie. Kým si si pri ostatných modeloch Bentley mohol všimnúť

masívny základ prednej masky, tento model to jemne potláča, a tak si zapamätáš auto ako celok, nie len jeho mohutný detail.

Po prekáračkách s Lanborghini, kedy Bentley Bentayga prehralo svoje prvenstvo s Lamborghini Urus, vyvinulo Bentley nový Speed model. Tento ušľachtilý 12-valec tak dáva 635 koní a maximálnu rýchlosť 306 km/h. V akcelerácii však stále zaostáva, kým Urus zvládne stovku za 3,6 sekundy, Bentayge to trvá o tri desatiny sekundy dlhšie. Cena v pôvodnej výbave: 209 600 eur.

zdroj: Youtube/Youcar reprofoto
zdroj: Youtube/Youcar reprofoto

Rolls Royce Cullinan

Najdrahším SUV sveta sa stáva model Cullinan. Nie je tak rýchly ako predošlé modely, no nebol za týmto účelom ani „zhotovený“. Dosahuje maximálnu rýchlosť 250 km/h a 592 koní. Jeho luxusný vzhľad si však nemôže dovoliť len tak hocikto.

Pod kapotou ukrýva 6,75 litrový 12-valec s akceleráciou z 0-100 km/h za 4,9 sekundy. Exteriér auta je špecifický rozšírenými blatníkmi, výraznejšími bočnými prahmi a dvojitým zadným spoilerom. Cena v pôvodnej výbave: 290 780 eur.

zdroj: Rolls-Royce Motors/cullian/detail
zdroj: Rolls-Royce Motors/cullian/detail

Článok bol pôvodne vydaný 22. júna 2020.

Zdroje: Lexus, Touchit, Volvo cars, Mercedes AMG, Porsche, Lamborghini, Land Rover, Bentley Motors, Audi, Rolls Royce Motors

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá