Najčastejšie chyby, ktoré robia Slováci vo svojich životopisoch, sú katastrofa. Musíš sa im vyhnúť

  • Pracovný trh sa v dôsledku nových technológií rýchlo mení
  • Životopis však stále predstavuje časť celého balíka tvojej osobnej prezentácie v digitálnom svete
  • Vyvaruj sa preto triviálnym chybám, aké aj v dnešnej dobe robí stále množstvo uchádzačov o zamestnanie
Ľudovít Šúr
wikimedia.org/ Unsplash/ Bermix Studio
  • Pracovný trh sa v dôsledku nových technológií rýchlo mení
  • Životopis však stále predstavuje časť celého balíka tvojej osobnej prezentácie v digitálnom svete
  • Vyvaruj sa preto triviálnym chybám, aké aj v dnešnej dobe robí stále množstvo uchádzačov o zamestnanie

Práca na osobnej značke a akejsi digitálnej stope na internete je v kariérnom rozvoji na modernom pracovnom trhu zásadná. A práve dobre spracované CV je základnou časťou úspešne zvládnutého osobného marketingu – balíka nástrojov osobnej prezentácie, ktorým sa dokážeš predať.

Mnoho ľudí má roky napísané jedno CV, ktoré len aktualizuje o posledné pracovné pozície či absolvované kurzy, až keď CV potrebuje použiť. To je podľa kariérnych poradcov chyba, ešte markantnejším kiksom sú však podľa expertov preklepy a gramatické chyby.

V roku 2020 musí byť životopis tip-top, o skopírované všeobecné drísty nik nestojí. Zisti, čo robíš zle

Najväčší portál s pracovnými ponukami Profesia.sk sa preto pozrel na najčastejšie chyby a preklepy, ktoré sa do životopisov vkrádajú najčastejšie. Bežným omylom sú preklepy v názvoch programov, v sekcii znalosti. Tým sa však dá veľmi jednoducho predísť.

zdroj: Profesia.sk

„Ak si nie ste istí, ako sa daný názov píše, dokážete si ho jednoducho vyhľadať a skontrolovať. Za druhé, personalista ťažko uverí, že s programom viete pracovať, keď nepoznáte ani jeho správny názov,“ konštatuje tím Profesia.sk.

Obľúbenou obhajobou mnohých Slovákov je veta „píš ako počuješ“. Nesmieme však zabúdať na výnimku, ktorou je spodobovanie. Páry spoluhlások, ktoré sa v spoločnosti ďalších spoluhlások zamieňajú, robia mnohým uchádzačom o zamestnanie v životopisoch problémy.

zdroj: Profesia.sk

Samostatnou kategóriou je podľa Profesie.sk aj zamieňanie a nesprávne používanie samohlások y a i. V tomto prípade už nejde ani o preklep, ale gramatickú chybu.

Podľa headhunterov však patrí k najčastejším a najzávažnejším chybám, ktoré možno v životopisoch objaviť. Veľmi ľahko sa potom môže stať, že z vysnívanej pozície ti už nezavolajú. 

Je absolútne nevyhnutné, aby bol váš životopis bez gramatických chýb. Prejdite si ho viackrát a dajte ho prečítať aj niekomu inému. Aj jeden ypsilon môže pokaziť dojem z vášho životopisu. Dávate tým najavo, že nie ste dostatočne dôsledný. A pokiaľ sa nehlásite na pozíciu textára hip-hopovej skupiny, vyvarujte sa aj slangu a hovorovým výrazom, tvrdia head hunteri z portálu Hľadači Pokladov.

Vedel si, že každý životopis, ktorý je zverejnený na Profesii, prejde pozornými očami profesionálov na support oddelení? Ak sa v niektorom objaví akákoľvek chyba, kontaktujú ťa a poradia, ako ju odstrániť.

zdroj: Profesia.sk

Bonusové typy odborníkov, ako sa vyhnúť chybám a preklepom

  • Ak si nie si istý, ako sa píše nejaké slovo alebo názov programu či školy, použi vyhľadávač a over si to.
  • Overuj vždy z oficiálnych stránok.
  • Gramatiku overuj na jazykovaporadna.sme.sk a slex.sk.
  • Ak si vytváraš životopis na Profesia.sk, v časti zručnosti ti po v písaní začiatočného písmena budú ponúknuté najčastejšie možnosti.
  • Namiesto písania celého názvu, stačí kliknúť na odporučenie. Budeš si tak istý, že názov je správny.

Článok bol pôvodne vydaný 14. augusta 2020.

Zdroje: Profesia.sk, hladacipokladov.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá