Lukašenko otvorene hovorí o vojne. Uviedol armádu do stavu najvyššej pohotovosti a zatvára hranice

  • Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v období neutíchajúcich protestov proti jeho vládnutiu pristúpil k vyhláseniu najvyššej pohotovosti armády
  • Avizoval tiež, že uzavrie hranice s Poľskom a Litvou
lukašenko bielorusko
TASR/AP/Sergei Grits
  • Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v období neutíchajúcich protestov proti jeho vládnutiu pristúpil k vyhláseniu najvyššej pohotovosti armády
  • Avizoval tiež, že uzavrie hranice s Poľskom a Litvou

Autoritatívny líder už dávnejšie demonštrantov nazval bábkami Západu, odkiaľ v ostatných dňoch silnie kritika na Lukašenkove kroky. V Bielorusku sa konajú protesty od 9. augusta, keď Lukašenko v prezidentských voľbách podľa oficiálnych výsledkov získal 80 % hlasov. Demonštranti však uvedené číslo považujú za zmanipulované a demonštráciami sa dožadujú zmeny.

Sme nútení stiahnuť z ulíc bezpečnostné zložky, uviesť armádu do stavu maximálnej pohotovosti a uzatvoriť štátnu hranicu na západe, predovšetkým s Litvou a Poľskom, uviedol Lukašenko počas vystúpenia na ženskom fóre.

Bielorusko zažíva peklo: V krajine blokujú spravodajské portály, noviny netlačia pre údajnú technickú poruchu

Lukašenko taktiež podotkol, že posilní hranice s Ukrajinou. Nechcem, aby moja krajina bola vo vojne. Navyše nechcem, aby sa Bielorusko, Poľsko a Litva zmenili na vojenské divadlo. Tam sa naše problémy nevyriešia, preto pred plnou sálou najkrajších vlastencov chcem vyzvať národy Litvy, Poľska a Ukrajiny – zastavte svojich bláznivých politikov a nedovoľte rozpútanie vojny, dodal 66-ročný prezident, ktorý v Bielorusku vládne od roku 1994.

Hranice sa ešte neuzavreli 

Hranice medzi Bieloruskom a Poľskom boli v piatok ráno stále otvorené. Stalo sa tak napriek slovám bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hranice sú otvorené, nezaznamenali sme žiadne obmedzenia a nemáme ani hlásené žiadne zdržania. Nemáme tiež signály, že hranice sa majú uzavrieť, cituje Reuters príslušníka poľskej pohraničnej stráže, ktorý nechcel byť menovaný.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí ešte vo štvrtok večer informovalo, že na poľsko-bieloruských hraniciach nedošlo k nejakým zmenám a je aj naďalej otvorená, píše poľská agentúra PAP.

Zdroje: SITA, TASR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá