Situácia v Európe sa zhoršuje. Francúzsko aj Nemecko zavádzajú lockdown, Belgicko už predbehlo Česko

  • Situácia s pandémiou koronavírusu sa zhoršuje po celom svete
  • Najväčšie množstvo nových prípadov z celkového počtu nových prírastkov na svete eviduje európsky región
  • Situácia sa zhoršuje v Belgicku, Francúzsko, Nemecko sa nevyhnú lockdownu
  • V Česku ľudia protestovali proti opatreniam. Španielsko so sviatkom Všetkých zosnulých zavádza nové opatrenia
pjimage
TASR/AP, Kay Nietfeld, Francisco Secocov
  • Situácia s pandémiou koronavírusu sa zhoršuje po celom svete
  • Najväčšie množstvo nových prípadov z celkového počtu nových prírastkov na svete eviduje európsky región
  • Situácia sa zhoršuje v Belgicku, Francúzsko, Nemecko sa nevyhnú lockdownu
  • V Česku ľudia protestovali proti opatreniam. Španielsko so sviatkom Všetkých zosnulých zavádza nové opatrenia

Situácia s pandémiou koronavírusu sa zhoršuje po celom svete. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že vo svete bolo za posledný týždeň hlásených viac ako dva milióny nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najkratší časový úsek od začiatku pandémie, za ktorý bol zaznamenaný taký exponenciálny nárast novoinfikovaných. WHO vo svojej pravidelnej týždňovej analýze už druhý týždeň po sebe uviedla, že najväčšie množstvo nových prípadov – viac ako 1,3 milióna (približne 46 percent) z celkového počtu nových prírastkov na svete – eviduje európsky región.

Vážnosť situácie si uvedomujú aj Európski lídri, ktorí postupne prijímajú aj nepopulárne opatrenia medzi nimi aj lockdown.

Česko: Ľudia protestovali proti opatreniam, Babiš vybral nového ministra zdravotníctva

V Českej republike potvrdili za stredu 12 977 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet denných úmrtí klesol po týždni prvýkrát na dvojciferné číslo, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Krajina momentálne eviduje 174 965 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie sa v ČR celkovo potvrdilo už 297 013 prípadov nákazy, pričom z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 119 373 pacientov. Hospitalizovaných bolo do utorka 18:00 h 6 624 pacientov.

Počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 sa za stredu zvýšil o 74 na celkových 2 675. Za predošlých sedem dní pritom v ČR pribúdalo viac ako 100 úmrtí denne.

V krajine momentálne platia sprísnené pravidlá, ktoré obmedzujú nočné vychádzanie alebo prevádzku maloobchodov. Proti epidemiologickým opatreniam protestovalo v stredu na pražskom Námestí republiky menšie zhromaždenie ľudí. Tentokrát protest prebehol pokojne. Protestovalo sa aj na pražskom Klárově a na Staroměstském náměstí.

Predseda vlády Andrej Babiš (ANO) vybral nástupcu ministra zdravotníctva, ktorým má byť Jan Blatný, doterajší námestník riaditeľa Fakultní nemocnice v Břne. Prezident Miloš Zeman ho má vymenovať do funkcie vo štvrtok. Minister Roman Prymula musí skončiť, potom čo sa zúčastnil schôdzky v reštaurácii, ktorá mala byť zatvorená. V stredu mu Zeman  udelil vyznamenanie  Řád bílého lva za víťazstvo nad koronavírusom v prvej vlne.

zdroj: Facebook/Andrej Babiš. Na snímke Andrej Babiš s bývalým ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom a súčasným Romanom Prymulom

Belgicko je najhoršie na svete  

Belgicko s 11,5 milióna obyvateľov je momentálne krajinou s najvyšším počtom prípadov nákazy novým koronavírusom na počet obyvateľov na svete, vynímajúc mikroštáty ako Andorra, čím dokonca predbehlo aj donedávna rekordnú Českú republiku.

Aktuálny počet ľudí hospitalizovaných v belgických nemocniciach s ochorením COVID-19 prekročil počet pacientov, ktorý krajina zaznamenala na jar počas prvej vlny pandémie. Informáciu priniesla v stredu agentúra AFP.

Za uplynulých sedem dní krajina zaznamenala 891 nových prípadov nákazy v prepočte na 100 000 obyvateľov, zatiaľ čo susedné krajiny Francúzsko a Holandsko ich zaregistrovali len 397 a 394.

zdroj: TASR/AP, Francisco Seco

Za stredu prekonali Belgičania ďalší rekord 21 048 pozitívnych prípadov, čo je doteraz najvyšší počet v krajine od začiatku pandémie. Aktívnych prípadov je 333 198. Ochoreniu podľahlo 11 170 ľudí.

Belgicko opäť nariadilo čiastočný lockdown. Bary a reštaurácie sú od 19. októbra zatvorené a v niektorých regiónoch platí nočný zákaz vychádzania. Spoločenské stretnutia sú obmedzené na nie viac ako štyri osoby.

Vláda má opäť rokovať v piatok a je možné, že premiér Alexander de Croo po stretnutí so zdravotnými odborníkmi nariadi prísnejšie opatrenia.

Nemecko: Merkelová zavádza mesačný Lockdown

Nemecko zaznamenalo za 24 hodín po prvý raz viac ako 16 000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekord z predošlého dňa (14 964) nakazených. Vyplýva to zo štvrtkových údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), informuje agentúra DPA.

Za stredu pribudlo v Nemecku 16 774 novoinfikovaných. Počet obetí v súvislosti s ochorením COVID-19 sa zvýšil o 89 na 10 272.

Od vypuknutia pandémie bolo tak v krajine do polnoci zo stredy na štvrtok potvrdených už 481 013 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa odhadov RKI sa uzdravilo približne 339 200 ľudí.

zdroj: TASR/AP, Kay Nietfeld

Napriek protestom verejnosti a hlavne priaznivcov krajnej pravice, od pondelka 2. novembra najmenej do konca mesiaca začnú v Nemecku platiť sprísnené epidemiologické pravidlá. Na verejnosti budú povolené zhromaždenia najviac desiatich osôb z nie viac ako dvoch rôznych domácností. Zakázané majú byť i verejné udalosti a zápasy futbalovej Bundesligy budú bez divákov.

Zatvorené zostanú reštaurácie, krčmy, masážne a kozmetické salóny, fitnescentrá, kiná i divadlá. Reštaurácie budú môcť predávať jedlo „so sebou“. Školy, škôlky a predajne však zostanú otvorené. Dohodli sa na tom v stredu na videokonferencii kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín.

Francúzsko: Lockdown najmenej do konca novembra

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu oznámil, že s cieľom zastaviť alarmujúci nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine vyhlásia tzv. celoštátnu karanténu (lockdown). Prísne opatrenie bude v platnosti od štvrtkovej polnoci do „najmenej 1. decembra“, informovala agentúra AFP.

Uzavreté budú musieť byť bary, reštaurácie a obchodné prevádzky, ktorých činnosť nie je nevyhnutná. Na rozdiel od dvojmesačného lockdownu z jari tohto roka ostanú otvorené školy, ozrejmil Macron vo večernom televíznom vystúpení.

Prevádzku umožnia tiež závodom a farmám, pričom budú fungovať aj niektoré verejné služby, aby sa obmedzili hospodárske škody, ktoré by spôsobilo úplné „zastavenie“ krajiny.

zdroj: TASR/AP

 „Tento vírus sa prenáša po Francúzsku rýchlosťou, akú nepredpovedali ani najväčší pesimisti,“ vyhlásil Macron.

 „Tak, ako na jar, budete môcť odísť zo svojho domu len za prácou, na návštevu lekára, aby ste pomohli príbuznému, urobili nevyhnutné nákupy alebo išli na krátko na vzduch,“ spresnil nové opatrenia.

Ľudia budú musieť svoju prítomnosť vonku odôvodniť písomnými vyhláseniami, ktoré budú mať pri sebe, čo podľa AFP naznačuje aj opätovné zavedenie pokút za nedodržanie nariadení.

Španielsko: Obmedzuje návštevy cintorínov

Päť španielskych regiónov v stredu oznámilo, že uzavrie svoje hranice pred predĺženým víkendom sviatku Všetkých svätých, medzi nimi aj Madrid. Opatrenie má zamedziť pohybu obyvateľov po krajine, ktoré sprevádza oslavovanie sviatku. Počas sviatku približne šesť miliónov ľudí cestuje do iných častí Španielska.

Španieli 1. novembra tradične navštevujú hroby svojich blízkych, avšak tento rok sa kapacita madridských cintorínov z dôvodu pandémie zníži na polovicu.

Obyvatelia budú môcť cintoríny navštevovať v najviac šesťčlenných skupinách, pričom musia dodržiavať náležitý odstup.

zdroj: TASR/AP, Emilio Morenatt

Na dodržiavanie opatrení na madridských cintorínoch bude od 30. októbra do 1. novembra denne dohliadať 300 príslušníkov mestskej polície, uviedla radnica.

„Nemôžeme pripustiť, aby sa na cintorínoch alebo pred nimi tvorili v týchto dňoch rady,“ uviedol starosta Madridu José Luis Martínez-Almeida.

Minulý týždeň sa Španielsko stalo prvou krajinou, ktorá presiahla hranicu milión potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, v súvislosti s ktorým v krajine zaznamenali viac ako 35 000 úmrtí.

Zdroje: ČT24, TASR, Seznam zpravy, Worldometers

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá