Lyžovačka na Slovensku nemusí byť stratená: Po vzore Rakúska by sme nemuseli lyžovať v rúšku

  • Horské strediská a rezorty cestovného ruchu na Slovensku zažívajú druhú existenčnú skúšku za pol roka
  • Po nútenom úplnom uzavretí na jar počas prvej vlny pandémie COVID-19 prišiel čiastočný jesenný lockdown
  • Zatiaľ, čo naše lyžiarske strediská hovoria o tohtoročne lyžiarskej sezóne len opatrne, v Rakúsku sa lyžiari naplno púšťajú dole svahom
lyzovaska, zima, sneh, jasna
Facebook/Jasná
  • Horské strediská a rezorty cestovného ruchu na Slovensku zažívajú druhú existenčnú skúšku za pol roka
  • Po nútenom úplnom uzavretí na jar počas prvej vlny pandémie COVID-19 prišiel čiastočný jesenný lockdown
  • Zatiaľ, čo naše lyžiarske strediská hovoria o tohtoročne lyžiarskej sezóne len opatrne, v Rakúsku sa lyžiari naplno púšťajú dole svahom

Potvrdzuje to aj skúsenosť Igora Rataja, predseda predstavenstva TMR, ktorý sa v známom rakúskom stredisku Stubaier Gletscher na vlastné oči presvedčil, že lyžovačka sa môže konať aj počas pandémie.

„Myslím, že takto by mohli v zimnej sezóne kľudne fungovať aj naše strediská TMR. Povinné je akurát rúško, šatka na prekrytie tváre. Aj to len v kabínke, na lanovke alebo v rade táto povinnosť neplatí. Toto sa prísne kontroluje SBS-kou aj políciou. Zároveň sú natiahnuté rady, aby boli správne odstupy. V Rakúsku stačí jeden meter,“ opisuje.

10 lokalít, ktoré dokazujú, že Slovensko je jednou z najkrajších krajín sveta

Ľudí tu nik nekoriguje v tom, koľko ich môže byť na jednej sedačke. Ľudia to podľa jeho slov cítia sami. „Netlačia sa do plnej lanovky, proste ako to cítia a chovajú sa pokojne. A aj nasadanie je kultivované, bez tlačenice. Všetko je na uvedomelosti a zodpovednosti ľudí a oni to chápu. Navyše, lyžovanie sa odohráva na čerstvom vzduchu,“ konštatuje.

V kabinke povinne rúško. Sedenie tak na volno nie do plna

Posted by Igor Rattaj on Saturday, October 31, 2020

Čo sa týka reštaurácií, tie viac menej fungujú, najmä terasy a Après-ski bary s otvorenou strechou. Vo vnútornej reštaurácií môže byť len obmedzený počet ľudí. Okrem toho, v každej gastro prevádzke sa zákazník musí zaregistrovať, a teda zapísať, pri ktorom stole sedel. To v prípade, ak by sa tu vyskytol niekto covid-pozitívny. Následne by ťa tak vedeli rýchlo kontaktovať. „Precízne trasovanie kontaktov je v Rakúsku uprednostňované pred zákazmi, príkazmi, chaosom, plošným testovaním,“ hovorí Rataj.

Rady ru roztiahnute rozostup na 1m

Posted by Igor Rattaj on Saturday, October 31, 2020

Podľa Rataja sú tieto opatrenia postačujúce a účinné. „Desím sa, keď naše pandemické komisie a krízové štáby začnú nariaďovať a prikazovať lyžiarskym areálom nepraktické blbosti. Tu je to ponechané na ľudí, ktorí to cítia a správajú sa naozaj zodpovedne!“

Slovenské strediská sa pripravujú na sezónu

Obľúbené horské strediská – Jasná a Vysoké Tatry sa aj napriek uzatvoreniu prevádzky pre verejnosť naďalej pripravujú na otvorenie zimnej sezóny. V súvislosti s tým predložil ich prevádzkovateľ návrh COVID semaforu pre horské strediská, ktorý čaká na schválenie hygienikom a ÚVZ SR.

Chystáš sa túto sezónu na lyžovačku?

Aj takýmto spôsobom sa snažia prevádzkovatelia vyjsť v ústrety odborníkom a pripraviť horské strediská na prevádzku čo najlepšie. Predsa len, ak by hygienici zatrhli lyžiarskym strediskám akúkoľvek podnikateľskú aktivitu, išlo by o ranu pod pás, z ktorej by sa mnohé podniky zrejme už nespamätali.

Prevádzkovatelia stredísk zároveň pripomínajú aj nutnú potrebu intenzívnej komunikácie. „Pripravované postupy a opatrenia sa potrebujeme dozvedať naozaj čo najskôr, pretože či už sú to horské rezorty, rôzne atrakcie alebo kúpaliská – nespúšťajú sa otočením gombíka ale vyžadujú si čas na svoju prípravu. Zároveň je to signál aj pre hostí, klientov a návštevníkov, aby sa mohli prispôsobiť a rozhodnúť,“ hovorí Igor Rattaj.

Neostáva nič, len veriť, že tak ako sa podarilo pandémiu zvládnuť v prvej vlne, dokážeme to aj teraz. Igor Rataj verí, že cestovný ruch, ktorý toho „schytal“ vďaka korone v tomto roku viac ako dosť, bude môcť dopriať ľuďom už čoskoro príjemnejšie zážitky

Zdroje: Facebook/ Igor Rataj, TMR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá