KOMENTÁR: Americké mozgy sa stále boja komunizmu, USA sú rozdelené ako nikdy predtým

biden
TASR/AP

Pred tretím novembrom to vyzeralo pre Demokratickú stranu veľmi dobre. Prieskumy favorizovali prezidentského kandidáta aj kandidátov do Snemovne reprezentantov a Senátu. Demokrati vyzerali byť jednotní a dúfali, že aj verejnosť je na ich strane a bude sa konať takzvaná „modrá vlna“.

Po volebnom utorku s prvými zverejnenými výsledkami sa ukázalo, že sa demokrati prerátali a žiadna modrá vlna sa nekonala. Senát, na ktorý si brúsili zuby, skončil zatiaľ nerozhodný. Väčšinu v Snemovni reprezentantov sa im síce podarilo udržať, no i tam stratili kreslá. Prezidentská nomináciu horko ťažko premenili.

Biden mal oproti Hillary Clinton obrovskú výhodu

Biden mal pritom oproti bývalej ministerke zahraničia Hillary Clinton veľa výhod, medzi ktoré jednoznačne patrila aj podpora progresívneho krídla. Neúspešný kandidát progresívneho krídla v demokratických primárkach v rokoch 2016 aj 2020 Bernie Sanders síce prehru pripustil a verejne podporil Clinton, ale mnohí jeho podporovatelia sa cítili ukrivdení.

Mnohí právom, vysoko postavení demokrati sa netajili faktom, že favorizujú bývalú ministerku. To vyústilo k strate progresívnych voličov, ktorí buď volili kandidátov tretích strán alebo zostali doma, čo mohlo prispieť k prehre Clinton.

zdroj: TASR/AP, Carlos Osorio

Sanders bol kritizovaný, že neurobil dosť pre jej zvolenie. Tento rok sa podobný scenár neopakoval, strana sa tvárila, že jej záleží na každom názore, a že v novej administratíve dostane priestor každý. Činili sa aj progresívni predstavitelia, ktorí všemožne podporovali straníckeho nominanta. Biden voľby vyhral, aj keď tesne, ale na to sa v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov zabudne.

Na čo sa nezabudne bude to, ako sa teraz stredoví politici Demokratickej strany postavia ku svojim kolegom z progresívneho tábora. Niektorí už začali na nich útočiť a vinia ich z nepresvedčivých výsledkov strany. „Nikdy viac už nesmieme používať slovo socialistický alebo socializmus,.. Stratili sme kvôli tomu dobrých členov,“ povedala podľa the Washington Post Abigail Spanberger, ktorá horko ťažko obhájila svoje kreslo v Snemovni reprezentantov.

Americké mozgy sa ešte stále zdajú byť poznačené hrozbou komunizmu

Práve označenie socialista a extrémna ľavica sú niečo, čím strašia republikáni na čele s Trumpom potencionálnych voličov demokratov, označovali tak Bidena, Harris ale aj Clinton. Úspech s týmto označením dosiahli hlavne na Floride, kde je veľa imigrantov z komunistickej Kuby a Venezuely, čo Trumpovi pomohlo vyhrať Floridu.

Americké mozgy sa ešte stále zdajú byť poznačené hrozbou komunizmu, aj keď to, čo predstavuje progresívne krídlo, by u nás, v Európe, bolo označované ako štandardná sociálna demokracia.

K Spanberger sa mali pridať aj ďalší kolegovia, ktorí mali viniť progresívne iniciatívy ako Medicare for All, Green Deal alebo Defund the police zo slabých výsledkov vo voľbách. Samozrejme, niektorých voličov mohli odradiť, ale predstava, že môžu za celkový slabý výsledok strany je smiešna. Skôr sa stredoví politici snažia nájsť vinníka, na ktorého budú môcť zvaliť svoj vlastný neúspech, za ktorý si môžu len a len sami.

zdroj: SITA/AP, Kevin Hagen. Na snímke Alexandria Ocasio-Cortez

Iniciatívy progresívneho krídla sa tešia obľube

Ako povedala líderka progresívneho krídla v Senáte Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), nik predsa nekandidoval ako socialista alebo nemal súčasť programu Defund the police. A keby aj niekto kandidoval, ukázalo sa, že iniciatívy progresívneho krídla sa tešia obľube u demokratických a nezávislých voličov, dokonca aj u časti republikánskych voličov. AOC má silný argument, že všetci kandidáti, ktorí podporili Medicare for All, boli zvolení rovnako ako 99% kandidátov, ktorí podporili Green Deal.

Progresívne krídlo pritom dokáže lepšie osloviť mladých voličov aj „farebných voličov“. Ocasio-Cortez a jej kolegyne z takzvaného oddielu „Squad“ dobre rozumejú digitálnym zručnostiam a dokázalo do politiky priniesť závan energie. AOC, ktorá sa netají svojimi imigrantskými koreňmi, pritom dokáže porozumieť aj potrebám robotníckej triedy, sama do svojho zvolenia pracovala ako servírka a má tak skúsenosti z reálneho života na rozdiel od nafúkaných právnikov z Brečtanovej ligy.

zdroj: TASR/AP, J. Scott Applewhite. Členky "Squadu" zľava Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová

Biden bude musieť nájsť cestu

Je pravda, že jej rétorika je už ale pre mnohých voličov za hranicou a práve tu pomáhajú stredoví politici strany. Bidenov volebný úspech ukázal, že najsilnejší sú demokrati, keď držia spolu a namiesto obviňovania hľadajú cesty ako spolupracovať a toto by sa malo premietnuť aj do jeho administratívy, kde by mali byť zastúpené oba tábory.

Český diplomat v USA Hynek Kmoníček na ČT24 správne podotkol, že Biden bude musieť nájsť cestu medzi progresívnym krídlom a stredovým krídlom, ktoré pritiahne alebo udrží pozornosť mladých voličov a menšín a zároveň nevydesí tých starších. Demokratická strana tak potrebuje progresívne krídlo rovnako ako stredové krídlo. Progresívci pomohli k zvoleniu Bidena a ak ich podporovatelia zistia, že ich strana len využila, v budúcich voľbách už môže ísť naozaj o debakel Demokratickej strany.

Zdroje: the Washington Post, CNN, the Washington Post, ČT24

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá