Kristína z The Tolerant Cook: Varenie niekedy nenávidela, dnes inšpiruje tisíce ľudí. O testoch na intolerancie si však myslí svoje

  • Varenie ju nikdy nezaujímalo, napokon v ňom našla svoju vášeň
  • Kristína je dnes úspešnou food blogerkou, ktorej posty denne sledujú tisícky ľudí
  • Jej zameranie je však veľmi špecifické, stala sa z nej totiž „Tolerantná kuchárka“
  • Varenie ju nikdy nezaujímalo, napokon v ňom našla svoju vášeň
  • Kristína je dnes úspešnou food blogerkou, ktorej posty denne sledujú tisícky ľudí
  • Jej zameranie je však veľmi špecifické, stala sa z nej totiž „Tolerantná kuchárka“

„Volám sa Kristína a varenie ma nikdy nezaujímalo. Raz som chcela upiecť koláč, dala som predhriať rúru, spravila cesto, zistila, že je úplne na nič, vyhodila ho, zbadala, že z rúry ide dym, našla v nej výborné muffiny starej mamy, teraz už druhýkrát upečené, a vyhodila aj tie,“ hovorí Kristína Suchánková na svojom blogu The Tolerant Cook.

Mohol by si sa domnievať, že kto raz nevie v kuchyni fungovať, nikdy to nebude schopný zmeniť. Z Kristíny sa však razom stala veľmi úzko zameraná food blogerka, ktorej jedlá využívajú iní ako inšpiráciu. Napriek tomu, že sama netrpí žiadnou potravinovou intoleranciou či alergiou, vďaka najbližším ľuďom sa rozhodla ísť práve touto cestou.

  • Prečo sa Kristína stala Tolerantnou kuchárkou
  • Čo robiť v prípade podozrenia potravinovej intolerancie
  • Ako v prípade, že sa potvrdí, neminúť „majland“

Tvoj blog sa volá The Tolerant Cook, čo si pod tým ľudia majú predstaviť?

Na úvod by som chcela poznamenať, že nie som odborník. Ani lekár, ani nutričný terapeut. Dokonca nemám ani žiaden kurz výživového poradcu. Som bloger, ktorý sa z vlastného záujmu začal venovať téme potravinových intolerancií. Svoje články však vždy konzultujem s odborníkmi, aby som predišla šíreniu mylných informácií. Podľa toho treba vnímať aj moje rady.

Názov „Tolerantná kuchárka” vychádza z toho, že sama žiadnymi potravinovými intoleranciami netrpím, ale som tolerantná k potravinovým intoleranciám iných, a preto ich rešpektujem a pripravujem jedlá vhodné pre nich, aj keď kvôli sebe by som nemusela.

Prečo si sa rozhodla venovať intoleranciám a vareniu takú veľkú časť svojho života?

Po pôrode som zrazu ostala doma, celý deň v dedine neďaleko Bratislavy, kde som si mohla vybrať medzi donáškou pizze, alebo poľským kuraťom z denného menu. A viete, čo hovorí ten hovoriaci potkan z filmu Ratatouille – variť môže každý. Tak som začala googliť a viac či menej úspešne aj variť.

Okrem túžby vyhovieť našim hosťom s intoleranciou sa ako naschvál objavili tráviace problémy aj u nášho vtedy 3-mesačného synčeka. Ešte ako výlučne dojčený reagoval na moju stravu, takže som sa 2 celé roky stravovala podľa jeho potrieb. Som neskutočne vďačná, že po liečbe u detskej gastroenterologičky sa z toho dostal, a v súčasnosti sa už on aj ja stravujeme úplne klasicky.

Aký je tvoj názor, prečo ľudia mávajú v poslednej dekáde toľko intolerancií a alergií?

Myslím si, že dôvody sú viaceré – ako znečistené životné prostredie, rýchly a stresujúci životný štýl a nesprávne stravovacie návyky. Tiež k nárastu počtu pacientov prispievajú stále lepšie metódy diagnostiky. A svoj podiel na tom možno má aj príliš široká ponuka pochybných testov na potravinové intolerancie, ktoré sú nespoľahlivé a neprinášajú skutočný obraz o alergiách a intoleranciách.

Aj v jednom z príspevkov v rámci blogu informuješ o nespoľahlivosti testov na intoleranciu, ako teda postupovať, ak má na ňu človek podozrenie, respektíve prečo sú dané testy nespoľahlivé?

 Veľmi zjednodušene je to preto, lebo testy merajú prítomnosť tzv. IgG protilátok na jednotlivé potraviny v krvi. Lenže IgG protilátky značia expozíciu potravinou, nie alergiu. Test na IgG protilátky vám ukáže, čo ste nedávno, alebo často jedli. Ak vás táto téma zaujíma podrobnejšie, prečítajte si, prosím, ten článok u mňa na blogu. Samozrejme, ak človek trpí problémami rôzneho charakteru a pripisuje ich strave, je prirodzené, že sa snaží nájsť zdroj problému.

Domáce testy alebo testy v rôznych „poradenských centrách“ vysoko pravdepodobne nie sú efektívne. Ľudia by sa nemali nechať zbytočne zavádzať a okamžite pripísať svoje problémy výsledku z takéhoto testovania. Treba používať zdravý rozum a sledovať, či eliminácia danej potraviny skutočne pomohla a problém vyriešila. Ľudia často zmenia naraz viaceré veci v ich životnom štýle, ale zlepšenie stavu nesprávne pripíšu eliminácii potravín. Ak žiadnymi problémami jednotlivec netrpí, tak si myslím, že je dokonca úplne zbytočné tieto testy podstupovať, a riadiť sa ich výsledkami.

Čo sú tvoje najhoršie skúsenosti s varením?

Tak, tých je veľa. Aj teraz niekedy, keď nedávam pozor a robím popri varení desať iných činností, sa mi hocičo pripáli, alebo vykypí. Úplne najťažší recept v súvislosti s blogom bol Veľkonočný bezlepkový vegan baranček, ktorého som robila tuším šesťkrát, kým sa podaril.

Tradičnú slovenskú kuchyňu v tomto prípade môžeme mierne zavrhnúť, ale čo s Vianocami? Aké sú vianočné recepty pre intolerantných?

Nemusíme zavrhnúť nič. Otázka je, ktoré potraviny človek nemôže konzumovať a prečo. Je to iba lepok? Laktóza? Kazeín? Sú to orechy, alebo ryby či vajcia? V drvivej väčšine prípadov majú ľudia problém len s jednou z týchto surovín, čo zas nie je taký problém nahradiť.

Keď už sa pacient so svojou diagnózou zžije, naučí sa väčšinou čím a ktorú surovinu nahrádzať úplne automaticky. Väčším problémom sú kombinácie, ako napríklad „bezlepkový vegán“. V takomto prípade je už pretváranie klasických slovenských vianočných receptov plných múky, masla a vajec náročnejšie. Dajú sa pripraviť aj bezlepkové vegan „medovníky“ (bez medu), či vegan majonézový šalát s avokádovou majonézou. Avšak chuť nikdy nie je na 100 % totožná, ako pôvodný recept so všetkým.

Kuchyňa ktorej z krajín je podľa teba najlepšia, respektíve najtolerantnejšia k intolerantným?

Na toto sa nedá odpovedať jednoznačne. O akej alergii či intolerancii sa bavíme? Úplne inak sa musia stravovať ľudia s celiakiou, inak laktózovo intolerantní ľudia a inak zas alergici na orechy. Keď sa bavíme o mne, tak v časoch, keď som nemohla konzumovať mliečne produkty, som často vyhľadávala ázijskú kuchyňu, lebo v ázijskej kuchyni mlieko, syr či maslo takmer vôbec nenájdete. Väčšina ich populácie je totiž intolerantná na laktózu.

Ťažšie je už v ázijskej kuchyni vyhnúť sa lepku. Tiež veľa používajú iné alergény ako vajcia, ryby, sezam, orechy, arašidy… Tieto zas nemusia sedieť ľudom s inými problémami. Opäť odporúčam pripravovať si jedlá doma z kvalitných surovín, alebo vyhľadávať kvalitné reštaurácie.

Je tolerantné varenie drahšie ako klasická, zmiešaná strava? Ak áno, o koľko?

„Tolerantné“ alebo „free from“ polotovary sú väčšinou drahšie ako polotovary bežné, ale zdravá kuchyňa by mala obsahovať spracované potraviny v čo najnižšej možnej miere, a u ľudí s intoleranciami by to podľa mňa malo platiť ešte dvakrát. Áno, bezlepkový chlieb je drahší ako klasický, aj bezlaktózové výrobky majú o niečo vyššiu cenu.

Ale ak trpíte celiakiou, máte nárok na príspevok na bezlepkové potraviny na lekársky predpis. Čo sa zas týka intolerancie laktózy, veľa z týchto ľudí môže dobre tolerovať fermentované mliečne potraviny, ako napríklad jogurty, tvaroh, zakysané produkty a zrelé syry. Nie je potrebné hneď nakupovať všetko s nálepkou „bezlaktózové“ , čo má často aj vyššiu cenu. Určite odporúčam si o danej problematike všetko naštudovať, hľadať nové informácie a konzultovať ich s lekárom.

Čo by si poradila ľuďom, ktorí variť nevedia, no intoleranciu majú a nemajú na stravovanie sa v reštauráciách financie?

Úprimne by som každému človeku odporúčala naučiť sa aspoň trocha variť doma. Nemyslím si, že výlučné stravovanie sa v reštauráciách a na polotovaroch je zdravé. Tobôž nie pre človeka s intoleranciami.

Ako vnímaš ponuku jedál v reštauráciách na Slovensku, posunuli sme sa, alebo sme stále v komunizme?

Ponuka v reštauráciách sa u nás každým rokom zlepšuje. Zvyšuje sa dopyt zákazníkov po takejto strave, a tiež si myslím, že gastro u nás všeobecne naberá na kvalite. V lepších reštauráciách už obsluha z mojich skúseností väčšinou vie poradiť, čo ktoré jedlo obsahuje, a čím sa dá tá ktorá položka nahradiť.

Je to naozaj oveľa lepšie ako tri, štyri roky dozadu. Niektoré podniky majú ponuku vyslovene prispôsobenú, a majú navyše od povinného značenia alergénov viditeľne označené bezlepkové, bezlaktózové či vegánske jedlá.

Odkiaľ čerpáš recepty a inšpiráciu?

Recepty a inšpirácie čerpám všade možne, na cestách, v rodine, od kamarátov, z internetu aj z hlavy. Najčastejšie moje recepty vznikajú tak, že sa snažím nejaký tradičný recept prerobiť do „tolerantnej“ formy (napríklad na bezlepkový, alebo vegan), alebo sa snažím skryť rôzne druhy zeleniny do jedál tak, aby to neodhalili deti a manžel.

Chodia si za tebou okrem receptov ľudia aj po rady?

Nie, pretože ich dookola upozorňujem, že som len „bloger – nadšenec“ pre túto tému, a rady ohľadom potravinových intolerancií by určite mali konzultovať s gastroenterológmi, alergológmi, alebo študovanými nutričnými terapeutmi. Tým nemyslím výživových poradcov s kurzom, ale ľudí so vzdelaním z univerzity a praxou v obore.

Na Instagrame prezentuješ recepty z rôznych krajín, ako sa ich učíš? Overuješ si ich s niekým z krajiny, odkiaľ pochádzajú?

Ak máte na mysli recept na paradajkové „placky“ zo Santorini, ktorý sa stal na Instagrame virálnym, tak áno, tento recept som sa naučila na dovolenke na Santorini priamo od lokálneho šéfkuchára. Inak je väčšina mojich receptov skôr slovenská, alebo „západniarska“ klasika, prerobená do „tolerantnej“ podoby.

Nechýba ti chuť známych slovenských potravín, ktorým sa vďaka upraveným receptom vyhýbaš?

Ja už sa stravujem úplne štandardne. „Tolerantné“ recepty pripravujem iba pre rodinu či kamarátov, ktorí to potrebujú, alebo na môj blog. Počas obdobia oklieštenej stravy som si celkom zvykla variť a jesť bez mliečnych produktov, a najviac mi chýbali vajcia. Akonáhle som však mohla prestať, vrátila som sa ku konzumácii všetkého. Nemyslím si, že je potrebné, ba priam ani zdraviu prospešné, aby sa človek bez akýchkoľvek problémov úmyselne vyhýbal niektorým základným potravinám.

Aký dopad má takáto strava na metabolizmus zdravého človeka, teda teba?

Oklieštená strava na mňa mala skôr psychické dopady. Neustála frustrácia z toho, že neviem, čo si mám kúpiť, objednať, navariť. Vysvetľovanie donekonečna známym a čašníkom, čo a prečo nemôžem, a čím by to mohli nahradiť. Naozaj mi padol obrovský kameň zo srdca, keď som sa mohla začať stravovať zas úplne normálne. Žiadne zmeny v mojom trávení som nezaznamenala.

Zdroje: The Tolerant Cook, Instagram/TheTolerantCook

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá