Už o pár minút môžeš na oblohe sledovať veľkolepé nebeské divadlo. Uvidíš dve planéty tesne vedľa seba

  • Dnes máš poslednú možnosť sledovať Mesiac v blízkosti jasného Marsu a Uránu
  • Práve tieto dve planéty sa na kupole oblohy javia v bezprostrednej blízkosti
Unsplash/Joshua Earle Unsplash/Benjamin Voros
  • Dnes máš poslednú možnosť sledovať Mesiac v blízkosti jasného Marsu a Uránu
  • Práve tieto dve planéty sa na kupole oblohy javia v bezprostrednej blízkosti

Hoci Mars v posledných mesiacoch výrazne stmavol, stále svieti ako najjasnejšie hviezdy na oblohe. Ak máš šťastie na jasnú oblohu, Mars je viditeľný v blízkosti Mesiaca. Spoznáš ho jednoducho – je to jediná „červená“ hviezda.

O Uráne sa hovorí, že je najvzdialenejšou zo všetkých planét, ktoré sú viditeľné voľným okom. V porovnaní s Marsom nie je Urán taký jasný. Ak ho chceš vidieť, skúšať to musíš v čase, kedy je obloha najtmavšia. 

Sleduj to pozorne

Tieto dve planéty sú na kupole oblohy tak blízko seba, že ešte počas dnešnej noci by si ich mohol sledovať v jedinom binokulárnom zornom poli. Podmienkou je, aby ti Mesiac nestál v prekážke. Podľa Earthsky.org sa však Mesiac bude tiež chcieť deliť o bodové svetlo. Práve vďaka tomu ide o vzácnu vesmírnu udalosť. 

Stačí, že v noci budeš sledovať Mesiac. Tesne nad ním sa bude nachádzať Mars a o niekoľko hodín sa ukáže aj Urán. Urán však uvidíš ako malú bodku, takže je možné, že si ho pomýliš s nejakou hviezdou. Celé divadlo by malo byť viditeľné do 00:36. 

V prvom rade si teda vychutnaj Mars. Keď sa Mesiac vzdiali, posnaž sa nájsť záhadný Urán. 

Mars sa naposledy k Zemi priblížil v októbri. Zem prechádzala medzi Marsom a Slnkom. Tento jav sa síce opakuje každých 26 mesiacov, no nie vždy je červená planéta tak veľmi viditeľná. Podľa Daily Mail jasnosť Marsu, ktorú si možno registroval v októbri, neuvidíme minimálne ďalších 15 rokov. 

Zdroje: Earthsky, Ladbible, Daily Mail

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá