Primár Kulkovský: Už dlhšiu dobu prebieha selekcia tých, ktorým dáme šancu žiť o pár dní dlhšie na ventilátore

  • Našu krajinu vo veľkom zmieta pandémia nového koronavírusu
  • Odborníci dokonca prirovnali našu krajinu k banánovej republike
  • Veľmi zle sme na tom aj v počte úmrtí na COVID-19 v prepočte na počet obyvateľov
koronavirus
TASR/AP/Czarek Sokolowski, Pavel Neubauer
  • Našu krajinu vo veľkom zmieta pandémia nového koronavírusu
  • Odborníci dokonca prirovnali našu krajinu k banánovej republike
  • Veľmi zle sme na tom aj v počte úmrtí na COVID-19 v prepočte na počet obyvateľov

Slovensko je v aktuálnom počte úmrtí na COVID-19 v prepočte na počet obyvateľov najhoršie na svete, pripomína to na sociálnej sieti lekár, primár a bloger zároveň, Milan Kulkovský.

Slovensko je v aktuálnom počte úmrtí na Covid-19 v prepočte na počet obyvateľov najhoršie na svete. Počas prvej vlny na…

Posted by Milan Kulkovsky blog on Saturday, February 13, 2021

„Počas prvej vlny na jar 2020 sme boli príkladom pre celý svet. Stačilo niekoľko mesiacov a dostali sme sa na druhý koniec rebríčka. A my sa tým dokonca ústami predsedu vlády žalujúceho na svojho partnera v zahraničí aj pochválime,“ konštatuje.

VEĽKÝ PREHĽAD: Na slovenských hraniciach ťa budú od stredy kontrolovať prísnejšie. O týchto zmenách musíš vedieť

Kulkovský tvrdí, že Slovensko si vybudovalo štatút banánovej republiky. Nie preto, lebo sa o pacientov zle staráme, ale preto, lebo chaos a kohútie zápasy politikov agresívne zasahujú do riadenia pandémie.

Nemocnice sa plnia pacientami s koronavírusom, kapacity lôžok s pľúcnou ventiláciou sú už takmer naplnené. Skúsený lekár pripomína, že jeho kolegovia trávia hodiny pri telefónoch, aby vybavili preklady pacientov.

Ako vnímaš ochorenie COVID-19?

„Čudovať sa tomu, že prebieha už dlhšiu dobu selekcia tých, ktorým dáme šancu žiť o pár dní dlhšie na ventilátore, je ako čudovať sa východu Slnka. Proste je to fakt,“ tvrdí.

Je podľa neho zbytočné túto skutočnosť popierať len kvôli tomu, aby sme nešírili paniku a pokrytci by mohli aj naďalej „chodiť prenášať stoly do kaviarní a krčiem.“

koronavirus
zdroj: TASR/AP

Podľa odborníka je čas prevziať za toto všetko osobnú zodpovednosť. Pokladá za zbytočné hľadať ďalšieho vinníka v radoch kolegov.

Zdôrazňuje pritom, že pandémiu by mal riadiť tím odborníkov zložený zo zástupcov všetkých odborov a ministerstiev.

Zatvorenie škôl musí byť až posledná možnosť, tvrdia experti z WHO. Ukázali, ako by mali štáty postupovať

„Je najvyšší čas obnoviť činnosť permanentného krízového štábu. V boji s COVID-19 na Slovensku už poriadne nefunguje nič. Ani lockdown, ani testovanie, ani očkovanie, ani zdravý rozum,“ myslí si Kulkovský.

Podľa jeho názoru by v tejto situácii mali naši diplomati ukázať svoje schopnosti a presvedčiť partnerov z EÚ, že nie sme len krajina obyčajných šašov a nevyhnutne potrebujeme ich pomoc.

koronavirus
zdroj: AP Photo/Petr David Josek

„Ak sme na tom tak zle, čo naozaj sme, je nevyhnutné tlačiť na prerozdelenie dávok vakcín z krajín s menším počtom úmrtí na tie horšie. A my sme teraz najhorší,“ odporúča lekár.

Nemôžeme podľa jeho slov len so stiahnutým chvostom a sklopenými ušami prijať informáciu, že dodávky vakcín sa ešte znížia. „Práve teraz by mala EÚ ukázať skeptikom výhody byť jej členom a nie naopak,“ dodáva.

O vážnosti situácie veľa napovedajú aj čísla. Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 2 330 pozitívne testovaných ľudí formou RT-PCR testov a 2 924 pozitívne testovaných antigénnymi testami. Je to 16,65 % z 13 991 ukončených RT-PCR vyšetrení a 1,25 % z 233 710 antigénnych testov. Informuje rezort zdravotníctva.

V nemocniciach je hospitalizovaných 3 782 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 534 ľudí.

Na JIS je 266 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 320 osôb. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 79 prípadov. Celkový počet úmrtí „na Covid“ je 5 812 a celkový počet úmrtí „s Covidom“ je 1 224.

Zdroje: korona.gov, Facebook/Milan Kulkovský

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá