Na východe Slovenska začali Sputnik testovať na myšiach a morčatách. Ak sa im nič nestane do 7 dní, dostaneme ho aj my

  • Slovensko je krajinou neobmedzených možností
  • Dôkazom toho je aj unikátne testovanie Sputnika
Virus_Outbreak_Russia_Vaccine_Exports_22692-8f34c303ed62490fb41205b65e94ae67
SITA/AP, Saeed Kaari
  • Slovensko je krajinou neobmedzených možností
  • Dôkazom toho je aj unikátne testovanie Sputnika

RTVS vo svojej reportáži informovala, že na Slovensku sa začalo s testovaním vakcíny Sputnik V. Ak by si však očakával medicínske experimenty na tisíckach ľudí, mýlil by si sa. Testujeme, ale nie na tisíckach ľudí. Testujeme na desiatich bielych myšiach a štyroch morčatách. 

Ako RTVS informuje, neškodnosť vakcíny Sputnik V sa aktuálne overuje v laboratóriu farmaceutickej firmy IMUNA PHARM v Šarišských Michaľanoch.

zdroj: SITA/AP, Jorge Saenz

Farmaceuti chcú zistiť, či vakcína nie je toxická, a či je bezpečné použiť ju aj na nás – na ľuďoch. Prezradiť to majú testy na bielych myšiach (konkrétne desiatich) a morčatách (konkrétne štyroch).

Na zvieratách vraj okrem iného pozorujú aj to, či dôjde k úbytku ich váhy. Ak áno, je to zlé znamenie, rovnako ak dôjde k zježeniu srsti či výtoku zo slizníc.

Plán je taký, že ak do siedmich dní od podania vakcíny nezaznamenajú úbytok váhy, alebo inú závažnú reakciu vrátane smrti, rezultát bude, že vakcína je bezpečná aj pre teba. Prvých 200-tisíc dávok Sputnika tak už netrpezlivo čaká v mrazničke. 

Používanie vakcíny Sputnik V sa podobá na ruskú ruletu. Uviedla to predstaviteľka Európskej liekovej agentúry

Zdroj: RTVS

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá