ZSSK vyráža do boja s RegioJetom, do vlaku si môžeš pribaliť aj auto. Obaja ťa za pár eur dostanú až do Splitu

  • Priame spojenie do chorvátskeho letoviska spúšťa už aj Železničná spoločnosť Slovensko
  • Fungovať bude od júna do septembra a so sebou si môžeš zobrať aj auto či motorku
  • Vlaky až do Splitu po novom prevádzkuje aj súkromný RegioJet
vlk
ZSSK
  • Priame spojenie do chorvátskeho letoviska spúšťa už aj Železničná spoločnosť Slovensko
  • Fungovať bude od júna do septembra a so sebou si môžeš zobrať aj auto či motorku
  • Vlaky až do Splitu po novom prevádzkuje aj súkromný RegioJet

Len pred pár dňami sme ťa informovali, že RegioJet opäť spustil predaj lístkov na svoje vlakové spoje do chorvátskej Rijeky, Splitu a Záhrebu. Na vlaky budú nadväzovať  aj špeciálne autobusy, ktoré ťa potom odvezú do desiatok destinácií na celom pobreží Jadranu. Autobusom sa odvezieš do letovísk ako Kotor v Čiernej Hore a Neum v Bosne a Hercegovine. Po novom však bude premávať žltý vlak až do Splitu.

Ceny lístkov začínajú pomerne nízko. Za jednosmerný cestovný lístok vrátane rezervácie a všetkých služieb zaplatíš cenu od necelých 23 eur. Ak preferuješ na ceste do Rijeky spací vozeň, prichystaj si približne 30 eur. Cesta do Splitu ťa bude stáť od 34,90 eur, v prípade spacieho vozňa zaplatíš 42 eur. Je tu aj možnosť rezervovať si špeciálne tiché kupé či celé kupé pre uzatvorenú skupinu cestujúcich.

regiojet
zdroj: TASR/Dano Veselský

Príležitosť dopraviť ľudí k Jadranu si nechce nechať utiecť ani Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB).

Už počas tohtoročnej letnej sezóny sa ich vlakmi dostaneš z Bratislavy priamo do Splitu. A vziať si so sebou môžeš aj svoje auto či motorku. Pravidelné vlakové spojenie bude fungovať od júna 2021.

Z nášho hlavného mesta do chorvátskeho letoviska bude vlak odchádzať od 18. júna do 10. septembra 2021 vždy v utorky a piatky o 15:51. V opačnom smere zo Splitu do Bratislavy od 19. júna do 11. septembra 2021 v stredy a v soboty o 16:48. 

Pôjdeš toto leto vlakom do Chorvátska?

Vlak s kapacitou 10 miest na prepravu osobných automobilov bude radený z klimatizovaných vozňov ZSSK na sedenie a z klimatizovaných lôžkových vozňov. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni  je zahrnutý aj uvítací drink a plnohodnotné raňajky.

Počas celej prepravy si budeš môcť vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, brať si z domu typické rezne tak naozaj nebude potrebné. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy. 

zdroj: ZSSK

„Hoci svet aktuálne ešte stále bojuje s pandémiou koronavírusu, ktorý trápi aj našu železničnú spoločnosť, neradi by sme iba neproduktívne čakali na lepšie časy. Plánovať treba aj v čase neistoty. Verím, že situácia sa aj vďaka vakcinácii a čoraz lepším poznatkom o koronavíruse zlepší a tohtoročná letná sezóna už bude zahraničným dovolenkám priať,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Predpredaj lístkov je už spustený na všetky dátumy jazdy vlaku. Ceny za prepravu sa začínajú od 29,90 eur v prípade miesta na sedenie pre dospelého. Lôžko Double pre dospelého vychádza na cca 89,90 eur, v prípade Single lôžka ide o 139,90 eur. Lôžko Triple pre dieťa do 15 rokov stojí 55 eur, v prípade Double je to 75 eur.

Preprava motocykla ťa bude stáť 79,90 eur a za prepravu auta zaplatíš od 109,90 eur. „Slováci milujú Chorvátsko, radi by sme im vyšli v ústrety a dostali ich do obľúbených destinácií pohodlne a tak, aby mohli priamo na mieste využívať aj vlastnú dopravu,“ dodáva Hlubocký.

Ak by sa pre takúto dovolenku rozhodla trojčlenná rodina (2 dospelí + 1 dieťa do 15 rokov) s autom, vyšlo by ich to od 184,70 eur s miestami na sedenie. Sumu od cca. 304 eur by zaplatili, ak by si zvolili Triple lôžka.

zdroj: Pixabay

Vydať sa do Chorvátska však môžeš aj vo dvojici a s motorkami, stálo by ťa to od 139,70 eur, ak by ti stačili len miesta na sedenie. Cenu začínajúcu na 259,70 eurách si priprav, ak preferuješ Doble lôžko. Všetky spomínané ceny sú uvedené pre jeden smer. Pre cestu späť platia rovnaké tarify.

RegioJet verzus ZSSK

Ak si toto leto naozaj odhodlaný vyraziť k Jadranu, určite stojí za zváženie túto cestu absolvovať namiesto auta pohodlne vo vlaku. Je to fajn možnosť najmä pre tých ľudí, ktorí sa vyslovene nevyžívajú v niekoľkohodinovom šoférovaní, v opletačkách na hraniciach či čakaní v zápchach. 

Zvoliť si však cestu so spoločnosťou RegioJet či ZSSK? Ak hľadíš na každé euro, pri kúpe lístka na žltý vlak ušetríš v porovnaní so ZSSK 7 eur na osobu. Na druhej strane, práve ZSSK ponúka možnosť zobrať si so sebou auto, motorku, bicykel či dokonca psa, čo v prípade druhej spoločnosti možné nie je.

Uverejnil používateľ RegioJet SK Utorok 14. mája 2019

Na druhej strane, RegioJet je vhodnejší pre cestovateľov, ktorí nechcú cestu naprieč Jadranom absolvovať na vlastnom dopravnom prostriedku. Po vystúpení z vlaku stačí nasadnúť do žltých autobusov a pokračovať do ktorejkoľvek z takmer 60-tich destinácií.

Mnohých určite zaujíma aj trvanie cesty vlakom k moru. ZSSK ťa z Bratislavy do Splitu dopraví za 17 hodín a 59 minút. Do Splitu sa tento rok po novom dostaneš aj RegioJetom a to za 16 hodín a 27 minút. Trasa do Rijeky ti žltým vlakom zaberie o niečo menej, a to 12 hodín a 56 minút.

Čo sa týka pohodlia, tu má o niečo navrch skôr RegioJet, ktorý ponúka aj tiché či súkromné kupé, kde sa môžeš od cudzích ľudí absolútne izolovať. Čo sa týka občerstvenia a služieb vo vlaku, tie sú pomerne porovnateľné, v oboch prípadoch máš k dispozícii Wi-Fi aj občerstvenie. ZSSK ponúka ako bonus uvítací drink, RegioJet ti zase zabezpečí noviny či magazíny zadarmo.

V prípade RegioJetu je storno v lehote viac ako 14 dní do odjazdu za poplatok 50 % z ceny lístka. Storno menej ako 14 dní pred odchodom nie je možné. Pri uzavretí hraníc či zákaze cestovania ti však spoločnosť vráti všetky peniaze.

V prípade ZSSK je storno do 15 dní pred dňom odchodu vlaku bez sankcie. Dva týždne až jeden deň pred dňom odchodu vlaku budeš musieť zaplatiť sankciu 50 % z ceny. Nedá sa tak jednoznačne povedať, ktorá spoločnosť svojou ponukou vyhráva na plnej čiare. Všetko závisí od tvojich preferencií ako aj následných plánoch vo finálnej destinácii.

Zdroje: ZSSK, RegioJet

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá