Slovenka ponúka sviečky, ktoré poznali už na dvore Ľudovíta XIV. Predávajú ich v priestoroch, ktoré ti vyrazia dych

  • Monika Filipová sa ujala predajne Diagram Concept Store z čistej lásky k nej
  • V súčasnosti prepája zahraničné značky s rodnou domovinou
Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok, archív/diagram.sk, Instagram/diagram.store
  • Monika Filipová sa ujala predajne Diagram Concept Store z čistej lásky k nej
  • V súčasnosti prepája zahraničné značky s rodnou domovinou

Pod pojmom adopcia si mnohí predstavia osvojenie dieťaťa a následné vytváranie rodinného zázemia. Monika si tiež procesom adopcie prešla, aj keď trocha iným.

Za svoj si vzala obchodík, ktorý jej už ako zákazníčke prirástol k srdcu. Keď stál na prahu zániku, rozhodla sa vziať ho pod svoje krídla.

Láska na prvý pohľad

Reč je o bratislavskej predajni Diagram, ktorá je výnimočná nielen svojou ponukou, ale aj priestormi, v ktorých sa nachádza.

„Do podnikania by som sa nikdy nepustila, ak by v tom nebola láska. Tá bola jediným a hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodla konceptu ujať a viesť ho. Diagram concept store bol dlhšie na predaj a keď prišla bývalej majiteľke ponuka na predaj nábytku, nechcela som, aby zaniklo miesto, ktoré je na slovenskom trhu jediné, unikátne a pre mňa krásne,“ hovorí pre Startitup nová majiteľka Monika.

Aj napriek tomu, že sa pre podobný krok rozhodla v čase prvej vlny koronavírusu, svoje rozhodnutie neľutuje. Sama Monika cíti, že urobila správne. Vysvetľuje totiž, že je milovníkom krásnych vecí a umenia.

Samotný koncept pozná od prvého dňa, pričom sa jednalo o lásku na prvý pohľad. Monike učaroval nie len nevšedný interiér, ktorý je inšpirovaný gréckym ostrovom Mykonos, ale aj idea priniesť do Bratislavy hodnotné dekoratívne objekty z inšpiratívnych metropol a destinácií, ktoré na našom trhu dovtedy neboli.

„Rovnako ma zaujal samotný tovar, ktorý sa v ňom nachádzal a s ktorým som od prvého momentu stotožnená,“ opisuje nám Monika.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D I A G R A M (@diagram.store)

Inšpiruje ju aj domovina

Ponuka v predajňi Diagram by sa dala rozdeliť do troch hlavných kategórií – šperk, parfum a home decor. Zaujímavosťou je, že všetky šperky sú vyrábané ručne dizajnérmi z New Yorku, Paríža, Londýna, Austrálie či Amsterdamu.

„Z bytových doplnkov sú to najmä sviečky s najdlhšou tradíciou výroby sviec na svete, ktoré sú od roku 1643 symbolom žiariacej noblesy, ktorú vytvárali už na dvore kráľa Ľudvíka XIV., alebo dizajnové sviečky od talianskeho umelca, kde je každý jeden kus ručne maľovaný. Po vypálení sviečky vám zostáva dóza, ktorá je hodnotnou zberateľskou ozdobou,“ priblížila nám sortiment Diagramu Monika.

Jedným dychom ale dodáva, že okrem zahraničia je pre ňu inšpiráciou aj rodná domovina. Práve preto sa rozhodla, že do predajne vnesie aj nádych slovenského umenia. „Slovensko má obrovské množstvo talentovaných ľudí, preto bolo mojím prvým krokom po prevzatí Diagram Concept Store oslovenie slovenských umelcov,“ hovorí nám majiteľka obchodu.

Šikovnosť našich rodákov chcela bližšie sprostredkovať aj ľuďom, preto sa rozhodla ponuku rozšíriť o šperky od Hany Kašičkovej, či dekoratívno-úžitkové kamene od architektky Petry Mark. Na svoje si však prídu aj obľúbenci maliarky Lucie Tállovej. Diagram totiž zákazníkom ponúka zberateľské keramické taniere s jej autorským zásahom.

Šnúru slovenských umelcov by sme mohli uzavrieť ručne vyrábanými brošňami Skvost od Lucie Šimončič. Ako majiteľka predajne uvádza, jedinou filozofiou Diagram Concept Store je zákazníkom priniesť krásne a kvalitné produkty.

„Dať ľuďom možnosť, aby na slovenskom trhu objavili nádherné darčeky pre svojich blízkych, alebo sa potešili kúskami, ktoré možno v budúcnosti zdedia ich deti,“ opisuje s nadšením Monika.

Diagram
zdroj: archív/diagram.sk

Závan umenia

Súčasťou sortimentu Diagramu sú aj unikátne parfumy. Aj napriek tomu, že sú novinkou, v obľúbenosti sa medzi zákazníkmi nenechávajú zahanbiť.

Ponúkame dve značky a zároveň dva druhy parfumov. Jedny sú čisto prírodné, vegánske a bez obsahu alkoholu. Jedná sa o šesť jedinečných unisex vôní vhodných pre dámy aj pánov, ktoré vytvorili parfumérií v Austrálii a za veľmi rýchly čas sa stali na austrálskom trhu obľúbenými. Tou druhou značkou sú pravé Niche parfémy, ktoré sa miešajú priamo v Paríži. K dispozícii sú tri pánske a tri dámske vône,“ hovorí nám o parfumoch Monika.

Okrem vône parfumov budeš hneď po vstupe do Diagramu cítiť aj závan umenia. Aj napriek tomu, že si mnohí myslia, že predajňa je určená len vyššej klientele, nie je tomu tak. Ako samotná Monika uvádza, tovar, ktorý nájdeš v predajni, vyberá na základe subjektívnej selekcie. Dôležitá je jedinečnosť a originalita.

Všetky objekty, dekor či šperky sú vyrábané ručne a ľudia, ktorí ich vyrábajú, im dávajú to najcennejšie – čas a energiu. „Je samozrejmé, že kvalitná ľudská práca, spracovanie, kvalitný materiál i samotný dizajn vymyslený autorom sa vždy a vo všetkom zohľadnia na cene. To, že je takýto tovar určený len pre vyššiu klientelu, si však v žiadnom prípade nemyslím. Diagram Concept Store je určený každému, kto má rád krásu, kvalitu, jedinečnosť a vie ju oceniť,“ objasňuje nám majiteľka predajne.

Poteší všetky zmysly

Aj napriek tomu, že obchod už môžeš navštíviť aj online, atmosféru najlepšie nasaješ v kamennej predajni. Jej priestory sú totiž v dokonalej harmónii a pohladia všetky tvoje zmysly.

„Diagram je pre mňa miestom, kde sa potešia oči prostredníctvom krásy, čuch prostredníctvom vône, uši prostredníctvom hudby a hmat prostredníctvom dotyku s materiálom a tovarom,“ hovorí s nadšením majiteľka predajne Monika.

Tá ďalej dodáva, že rovnako dôležitým prvkom je aj samotné skúšanie šperkov a ich následný výber, ktorý eliminuje nesprávne nákupy. Zväčša však platí pravidlo – každá minca má dve strany. V tomto prípade tomu tiež nebude inak. Aj napriek tomu, že návštevu kamennej predajne určite neoľutuješ, e-shop ostáva naďalej výhodou pre klientov, ktorí nebývajú v blízkosti hlavného mesta.

„Odteraz si naši zákazníci, ktorí ku nám cestovali, prípadne sa ku nám nikdy nedostali, vedia nechať krásne zabalený a navoňaný darček poslať priamo k sebe domov,“ uzatvára skromne Monika.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D I A G R A M (@diagram.store)

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa D I A G R A M (@diagram.store)

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá