Vláda dnes odobrila cestovný semafor. Do platnosti vstupuje 31. mája, cestovanie bude konečne prehľadnejšie

  • Vláda dnes prijala návrh cestovného semaforu
  • Platiť bude od 31. mája 2021
  • Schválilo ho aj konzílium odborníkov
  • Výnimku budú mať v istých prípadoch aj zaočkovaní
Facebook/ Martin Klus
  • Vláda dnes prijala návrh cestovného semaforu
  • Platiť bude od 31. mája 2021
  • Schválilo ho aj konzílium odborníkov
  • Výnimku budú mať v istých prípadoch aj zaočkovaní

Vláda dnes prijala návrh cestovného semaforu. Úlohou cestovného semaforu je rizikový monitoring hraníc počas pandémie COVID-19 a tiež epidemiologické zabezpečenie vstupu na územie SR tak, aby sa predišlo zbytočnému riziku opätovného zavlečenia nákazy. Do platnosti vstúpi v pondelok 31. mája 2021.

⚠️ KONZÍLIUM SA DNES ZHODLO NA CESTOVATEĽSKOM SEMAFORE. 🚦 EŠTE HO VŠAK MUSÍ SCHVÁLIŤ VLÁDA A ÚVZ VYDAŤ V PODOBE VYHLÁŠKY…

Posted by Martin Klus on Thursday, May 20, 2021

Cestovný semafor umožňuje ľahký a jasný prehľad o epidemiologickej situácii v krajinách sveta, ktoré delí na zelené, červené a čierne krajiny. Súčasne poskytuje jednoduché, zrozumiteľné, cielené a vykonateľné epidemiologické opatrenia v podobe karanténnych a diagnostických nástrojov. Tie sú podľa materiálu nastavené tak, aby čo naviac motivovali k cestovaniu po zelených krajinách a odrádzali od návštevy do čiernych krajín, kde je pandemická situácia najhoršia. 

Ktoré krajiny sú bezpečné? 

Ako informuje portál spravy.rtvs.sk, zelené krajiny sú tie, v ktorých je epidemická situácia priaznivá. V „zelenej zóne“ sa nachádzajú členské štáty EÚ, Austrália, Čínska ľudová republika, Čínska republika (Taiwan), Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macau, Nórsko, Nový Zéland a Singapur.

AKTUÁLNE: Opatrenia sa opäť výrazne uvoľnia. Vo vnútri reštaurácie sa už naješ vo viac ako 60 okresoch

Po návrate na Slovensko zo zelených krajín bude povinné absolvovať 14-dňovú domácu karanténa. Ukončiť sa dá ale negatívnym výsledkom PCR testu, ktorý bude vykonaný až po príchode na územie Slovenska. Výnimku z karantény budú mať zaočkovaní, osoby, ktoré prekonali COVID-19 za ostatných 180 dní a deti do 18 rokov.

Červené krajiny sú definované nepriaznivou epidemickou situáciou, kde je 14-dňová miera infekčnosti vyššia ako 50 na 100-tisíc obyvateľov, respektíve miesta, kde sa epidemická situácia rýchlo zhoršuje. Do tejto skupiny zaraďujeme Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Malajzia, Mongolsko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina a Uzbekistan.

Po príchode na Slovensko z červenej krajiny je taktiež povinná 14- dňová karanténa, ukončiť sa dá jedine negatívnym PCR testom najskôr na ôsmy deň po návrate. 

No go zóny

Čierne krajiny sú definované výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov SARS-CoV-2 s výnimkou takzvaného britského variantu. Pod túto definíciu aktuálne spadajú štáty ako Brazília, India či Juhoafrická republika. Ďalej sa sem radia krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými alebo nekvalitnými dátami. Pod túto definíciu spadajú mnohé zámorské mikroštáty alebo väčšina krajín afrického kontinentu.

Kam budeme môcť cestovať? Máme nový cestovateľský semafor, obľúbené destinácie sú zelené

Po návrate z čiernej krajine je povinná 14-dňová domáca karanténa, povinné však bude aj absolvovanie PCR testu. Navrátilec ho musí absolvovať na ôsmy deň po návrate. Negatívny výsledok testu však neznamená priepustku z karentény, karanténu musí navrátilec absolvovať aj v prípade, že bude výsledok testu negatívny. 

Úrad verejného zdravotníctva SR bude prostredníctvom pravidelných vyhlášok precizovať červené a čierne krajiny pre potreby pravidelných cestujúcich, takzvaných pendlerov. Zoznam krajín by sa mal aktualizovať každé 2 týždne. Ak by sa epidemická situácia v istej krajine rapídne zhoršila, môžu sa prerozdelenie krajín prehodnotiť aj skôr.  

Zdroje: SITA, RTVS 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá