Orbán nakupuje v Košiciach lukratívne budovy za milióny eur. Maďarsko dalo ponuku, ktorá sa neodmieta

  • Orbánova vláda kúpila v Košiciach dve nehnuteľnosti
  • Ide o historické budovy na rohu Hlavnej a Poštovej ulice
Košice Slovensko Viktor Orbán
Košice, Viktor Orbán, TASR/František Iván, AP
  • Orbánova vláda kúpila v Košiciach dve nehnuteľnosti
  • Ide o historické budovy na rohu Hlavnej a Poštovej ulice

Niekoľko lukratívnych nehnuteľností v Košiciach prešlo do vlastníctva Orbánovej vlády z Maďarska. Pre maďarskú vládu konzulát kúpil v poslednom čase dve budovy, ktoré sa nachádzajú v mestskej pamiatkovej rezervácii Košíc.

Ako sa dedinský chlapec Orbán podporovaný Sorosom nabalil, stal maďarským Mečiarom a postupne zabíja demokraciu

Ako Korzár informuje, konkrétne sa jedná o budovu známu ako Čákiho-Dezőfiho palác, ktorá stojí na rohu Hlavnej a Poštovej ulice. Ďalšou nehnuteľnosťou, ktorá má dnes už oficiálne rovnakého majiteľa, je meštiansky dom na Hlavnej 42.

Palác má významnú históriu

Tento palác sa najmä svojou históriou zaraďuje k najvýznamnejším palácom mesta. Jeho príbeh sa začal písať v roku 1807, kedy bol pod záštitou Antona Čákyho, uvádza oficiálna stránka Košíc.

Palác často slúžil ako dočasný príbytok významných hostí. Istý čas v ňom strávili napríklad Alexander I. či ruské veľkoknieža Konštantín. Dnes táto budova slúži na obchodné účely.

Košice Slovensko Panta Rhei
zdroj: kosice.sk

Ešte nedávno si tu mohol nájsť kníhkupectvo Panta Rhei, pričom v minulosti tu sídlil Ústavný súd. Podstatnou udalosťou bolo odhaľovanie busty Jánosa Esterházyho, ktoré sa pred 10 rokmi konalo na nádvorí nehnuteľnosti.

Korzár sa odvoláva na výpis z katastra nehnuteľností, podľa ktorého je dnes majiteľom tejto národnej kultúrnej pamiatky Ministerstvo zahraničného obchodu a zahraničných vecí Maďarska.

Meštiansky dom bude slúžiť diplomatom

Ďalšou nehnuteľnosťou, ktorú Orbánová vláda kúpila, je meštiansky dom, v ktorom roky fungovala legendárna kaviareň Carpano. O jej konci sa však hovorilo už na jeseň. Práve v novembri sa iniciátori, ktorí sa snažili o zachovanie domu, obrátili na maďarský konzulát.

Carpano Slovensko Košice Viktor Orbán
zdroj: Facebook/Carpano Café-Restaurant

Ten potvrdil kúpu budovy, meštiansky dom bude slúžiť diplomatom. „Maďarský štát kúpil nehnuteľnosti na úradné a ubytovacie účely slúžiace diplomatickým úlohám,“ napísalo Korzáru tlačové oddelenie maďarského ministerstva.

Ako však doplnili, podľa zámerov Ministerstva zahraničných vecí a obchodu v Maďarsku sa reštaurácia neruší. Bude pokračovať v priestoroch, ktoré využívala aj bývala reštaurácia.

Ponuka, ktorá sa neodmieta

Spomínané ministerstvo vo vláde Viktora Orbána vedie Péter Szijjártó, s ktorým pred časom rokoval o vakcíne Sputnik V Igor Matovič, minister financií.

Igor Matovič Viktor Orbán
zdroj: TASR/DUNA/MTI/Szilard Koszticsak

Nových majiteľov zaregistroval aj mestský poslanec Miroslav Špak, ktorý je aj majiteľ stavebnej firmy. Podľa neho boli tieto budovy dobre speňažené: „Ľahšie sa predáva, ak príde štát, ktorý má takmer nedozierne možnosti a vyplatí cenu aj nad trhovú hodnotu,“ uviedol.

Miroslav Špak si myslí, že keby to kupoval nejaký súkromný investor, tak by tam boli naťahovačky, napríklad v podobe dražby, pričom by možno išla nižšie aj cena nehnuteľnosti.

Pre bývalých majiteľov bolo preto výhodnejšie predať ju štátu. Poslanec v tom však nevidí nič podozrivé, jednoducho im podľa neho prišla ponuka, ktorá sa neodmieta.

Miroslav Špak má k situácii bližšie aj preto, že v minulosti bol stavebným dodávateľom pri rekonštrukcii Hlavnej 42. „Asi pred 20 rokmi som dodával produkty na opravu, potom aj pred 15 rokmi do malej rekonštrukcie, keď tam slušne investovali a udržiavali ju v dobrom stave,“ povedal.

Maďari majú svoju národnú hrdosť

Poslanec si kúpu vysvetľuje aj tým, že konzulát mohol doteraz platiť vysokú sumu za prenájom. Ako Korzár uvádza, v súčasnosti sídli v prenajatých priestoroch na Hlavnej 67.

„No nie je lepšie vlastniť budovu v meste? Je to ich majetok, je to v centre, nikdy to podľa mňa nestratí hodnotu, lebo to naše centrum je malá Viedeň. Bude to mať pri dobrej správe navždy vysokú hodnotu. Ak ich vyťažia a nebudú platiť nájom iným subjektom,“ poznamenal.

Tvrdí, že Maďari posilňujú stále, pričom sa nejedná len o Košice. „Snažia sa, majú aktivity a stále majú národnú hrdosť výraznejšiu ako Slováci. Poniektorí vymierajúci Maďari dokonca berú ‚Kassa‘ ako svoje územie, takže sa im vôbec nečudujem,“ dodal Špak.

Košice Slovensko centrum
zdroj: TASR/František Iván

Ohľadom kúpy boli tajnosti

Korzár oslovil aj realitného makléra, podľa ktorého mohla byť cena oboch domov na Hlavnej ulici dokopy od 3 do 4 miliónov eur.

„Nie je štandardné, že nehnuteľnosti kupuje konzulát, boli ohľadom toho tajnosti, no disponovali veľkými finančnými prostriedkami a mali záujem o rôzne budovy v centre Košíc, nielen na Hlavnej ulici,“ povedal maklér s tým, že dôležitým faktorom bolo, aby išlo o kultúrnu pamiatku s históriou.

Maďarsko teda krúži aj okolo ďalšej historickej budovy, predaj však ešte nie je schválený, no ani odmietnutý. Ide o Löfflerov dom na Kmeťovej ulici, ktorého hodnota je vyše 550 000 eur.

Podľa informácii Korzaru adresovalo žiadosť o kúpu tejto nehnuteľnosti mestskej časti občianske združenie Rovás, ktoré je zamerané na maďarskú komunitu. Zástupcovia Rovásu poslancom deklarovali, že momentálne majú finančné zdroje na kúpu.

Zdroje: Košice, Korzár

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá