Do veľkého biznisu sa dostal privatizáciou, vlastní aj známu sieť kliník. Dnes patrí k najbohatším Slovákom

  • Tomáš Chrenek figuruje v rebríčku najbohatších Slovákov, ale aj najbohatších Čechov
  • Do veľkého biznisu sa dostal privatizáciou Třineckých železiarní
  • Dnes vlastní sieť zdravotníckych zariadení Agel, tvrdí ale, že investovanie do nich je filantropiou
Untitled design-2
Twitter/ForbesČesko | zpravy.aktualne.cz
  • Tomáš Chrenek figuruje v rebríčku najbohatších Slovákov, ale aj najbohatších Čechov
  • Do veľkého biznisu sa dostal privatizáciou Třineckých železiarní
  • Dnes vlastní sieť zdravotníckych zariadení Agel, tvrdí ale, že investovanie do nich je filantropiou

Tomáš Chrenek sa narodil v roku 1963 v Nitre. Po štúdiu pracoval v podniku zahraničného obchodu Kerametal. Práve tu si vytváral užitočné kontakty, ktoré neskôr využil vo svojom biznise. Skutočne dariť sa mu začalo počas privatizácie, no svoj úspech si udržal dodnes.

Tomáš Chrenek je často označovaný ako český podnikateľ slovenského pôvodu, figuruje tak preto ako v rebríčku slovenských, tak aj českých najbohatších ľudí. V slovenskom rebríčku Forbes mu aktuálne prislúcha 6. miesto, v tom českom sa za minulý rok umiestnil na 17. mieste. Jeho majetok sa aktuálne odhaduje na 600 miliónov eur. 

Počas privatizácie sa stal “veľkou rybou” vo svete biznisu

Chrenek je úspešný podnikateľ, ktorý začínal už v spomínanom Kerametale, ktorý v období socializmu obchodoval s rôznymi rudami. Síce bol úspešný, no ako uvádza aj Forbes, do naozaj veľkého biznisu sa dostal až privatizáciou Třineckých železiarní. 

Dnes sú železiarne súčasťou oceliarskeho zoskupenia Finitrading/Moravia Steel/Třinecké železárny. Ide o obrovskú a samozrejme aj neuveriteľne majetnú skupinu (Chrenek ovláda cca jednu jej štvrtinu), čoho dôkazom je aj informácia, ktorú uverejnil Trend. 

Táto skupina totiž mala mať ešte pred niekoľkými rokmi záujem aj o odkúpenia košických železiarní od amerického U.S. Steelu. Ide pritom o druhú najväčšiu priemyselnú fabriku na celom Slovensku – predbieha ju len závod Volkswagenu v Devínskej Novej Vsi. 

zdroj: e15.cz- Anna Vacková

Třinecké železiarne, vďaka ktorým je dnes Chrenek jedným z najbohatších Slovákov, sa dokonca držia nad vodou aj v období, kedy množstvo spoločností súperí s koronakrízou. Za minulý rok, teda rok 2020, dosiahli zisk 469 miliónov korún (18 miliónov eur), čo bolo o 141 miliónov korún (23,1 percenta) menej ako v roku 2019.

Třinecké železiarne teda síce aj tak dosiahli pozitívny výsledok hospodárenia, no ako uvádza aj Forbes, za poslednú dekádu to bol ich najhorší rok. Firma síce nemusela odstaviť žiadny z výrobných agregátov, no došlo v nej k výrazným organizačným zmenám. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: Trend, Forbes, Euro, wikipedia.org, Agel, Forbes, Hlídací pes, Aktualne, Forbes, Týždeň, Idnes, Idnes, Idnes

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá