OBROVSKÝ ÚSPECH: Slovenský startup vyhral prestížnu cenu a zaujal aj investorov, ktorí objavili Google či Apple

  • Startup Powerful Medical vedený bratmi Hermanovcami je svetovým priekopníkom v oblasti umelej inteligencie v medicíne
  • Silu superpočítačov využívajú na lepšiu diagnózu srdcovocievnych ochorení, vstupné dáta čerpajú z EKG záznamov a anamnézy
  • Teraz zaujali firmy, ktoré pomohli v začiatkoch preraziť napríklad aj Googlu
Powerful Medical
TASR/Ján KrošlákFacebook/Powerful Medical,
  • Startup Powerful Medical vedený bratmi Hermanovcami je svetovým priekopníkom v oblasti umelej inteligencie v medicíne
  • Silu superpočítačov využívajú na lepšiu diagnózu srdcovocievnych ochorení, vstupné dáta čerpajú z EKG záznamov a anamnézy
  • Teraz zaujali firmy, ktoré pomohli v začiatkoch preraziť napríklad aj Googlu

Summer SaaS 2021 je konferencia pre spoločnosti zo segmentu SaaS (System as a Service). Startupistom dáva možnosť predstaviť svoje technologické riešenia popredným venture kapitálovým fondom z celého sveta, navyše z kategórie A+.

Ide o firmy ako Tiger Global, Sequioa, NFx, Flashpoint, EarlyBird VC, Credo a iné. Treba tiež spomenúť, že napríklad Sequoia capital je spoločnosťou, ktorá pomohla narásť takým hráčom ako je Google, Apple, WhatsApp aj Airbnb. Svoje peniaze do nich vložila, keď o nich ešte takmer nik nevedel, alebo boli ešte len celkom malými startupmi.

Spomínané podujatie malo 5 kategórií – Horizontal SaaS, Education Tech, Deep Tech, Vertical AI a Health Tech. Zo stoviek uchádzačov sa do užšieho výberu napokon dostalo 5 startupov pre každú kategóriu. Následne mali možnosť svoju firmu predstaviť a postaviť sa pred VC.

V kategórii Health Tech dokázala slovenská spoločnosť Powerful Medical vyhrať nad štyrmi ďalšími najsilnejšími startupmi v oblasti zdravotníckych technológií z celej Európy a Izraela. Slováci kategóriu vyhrali s veľkým náskokom, čo pre Startitup potvrdil Felix Bauer z tímu startupu.

zdroj: archív: Powerful Medical

Víťaz každej z piatich kategórií bol zvolený, aby sa zúčastnil veľkého finále a predstavil spoločnosť partnerom a generálnym partnerom niektorých z najväčších fondov VC, ako sú Tiger Global a Sequoia. Treba zdôrazniť, že reč je o globálnych technologických investičných firmách v hodnote až 75 miliárd dolárov.

zdroj: Instagram/ Martin Herman

Celkovo sa v rámci SummerSaas 2021 Slováci ocitli na skvelom 3. mieste. „Bola to skutočne skvelá udalosť, ktorá nám otvorí veľa dverí. Hlasovanie bolo mimoriadne tesné a len jeden porotca ovplyvnil celkové poradie medzi top 3. Napriek tomu je pre nás úžasný výsledok dostať sa na 3. miesto z 25 startupov zaradených do užšieho výberu a uspieť medzi stovkami prihlásených. Okamžite sme od väčšiny vyššie uvedených fondov rizikového kapitálu dostali žiadosť o následné stretnutie. Niektoré z nich sa konajú už dnes,“ povedal nám Felix Bauer.

„Túto jedinečnú príležitosť dostalo len niekoľko startupov po celom svete a z mnohých sú teraz jednorožce! Získanie takej pozitívnej spätnej väzby skutočne ukazuje, že sme na správnej ceste k vyriešeniu niektorých z najväčších problémov globálnej zdravotnej starostlivosti a máme potenciál stať sa poprednou zdravotníckou spoločnosťou v oblasti AI!“

zdroj: Powerful Medical

Šikovní Slováci na základe strojového učenia a umelej inteligencie dokážu z EKG záznamov diagnostikovať srdcovocievne ochorenia a odporučiť liečbu. Práve tie sú najčastejším dôvodom predčasnej smrti na celom svete. Nielenže ich algoritmy šetria hodiny času, no v presnosti dokážu prekonať aj špičkových lekárov a pomáhajú aj s diagnózami či odhaľovaním ochorení, ktoré pre ľudské oko zostávajú skryté.

Hlavným výsledným produktom Powerful Medical je klinický asistent, aplikácia pre všeobecných lekárov, kardiológov a zdravotné sestry. Bratia Hermanovci tak akémukoľvek lekárovi dajú do rúk nástroj, ktorým vie záznam z EKG interpretovať na úrovni špičkového kardiológa.

Predíde sa tak nesprávnym diagnózam a nepovšimnutým nálezom. V praxi tak človeku, ktorý napríklad potrebuje lieky na vysoký tlak, bude stačiť navštíviť len všeobecného lekára, za kardiológom chodiť nemusí. Tomu v celom procese asistuje umelá inteligencia, ktorá je validovaná na miliónoch predošlých pacientoch. 

V konečnom dôsledku dokáže zvážiť oveľa viac parametrov a situácií ako najväčší špecialista. Robert Herman zdôrazňuje, že umelá inteligencia lekárov nenahradí: „Lekári budú mať vždy posledné slovo, chceme im však poskytnúť technológiu, ktorá im umožní vyhodnotiť oveľa väčšie množstvo dát za oveľa kratší čas. Pomocou umelej inteligencie dostanú rozsiahlejší obraz o zdravotnom stave pacienta a možnostiach liečby, jednoducho zabalený v mobilnej aplikácii, čo nakoniec prináša benefit najmä pacientovi – a od toho tu ako lekári vlastne sme.“

Zdroj: Powerful Medical

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá