Veľkých úspech bratov z Popradu: Ich bicykel s 24-karátovým zlatom sa dostal na TOP autosalón sveta

  • Mladým Slovákom sa podaril nečakaný úspech
  • Bicykel navrhnutý v ich dielni obdivovala elita automobilového sveta
  • Prezentovaný bol popri značkách ako je Lamborghini či Ferrari
archív Peter Chovanec
  • Mladým Slovákom sa podaril nečakaný úspech
  • Bicykel navrhnutý v ich dielni obdivovala elita automobilového sveta
  • Prezentovaný bol popri značkách ako je Lamborghini či Ferrari

Počul si už o Salon Privé? Ide o créme de la créme medzi luxusnými salónmi automobilov. Tento mesiac sa uskutočnil už po 16. krát na trávnikoch paláca anglického Blenheim, ktorý je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Navyše ide o sídlo predkov Winstona Churchilla.

Táto udalosť sa rok čo rok nesie v znamení diamantov, šampanského a tých najluxusnejších vozidiel z dielní svetových značiek. V roku 2021 Salon Privé privítal viac ako 100 najvzácnejších a najžiadanejších automobilov a motocyklov sveta.

zdroj: Salon Privé/ Media room

Nechýbali Lamborghini, Porsche, Land Rover, Aston Martin, McLaren či Ferrari. Vystavené tu boli tie najnovšie supercars ale aj retro kúsky z minulosti, ktoré neustále naberajú na hodnote.

zdroj: Salon Privé/ Media room

Medzi špičkou automobilového sveta dostali priestor na prezentáciu aj bratia z Popradu. Chovancovci stoja za najluxusnejším ručne vyrábaným mestským bicyklom na svete. Ide o kúsok, aký na trhu nemá konkurenciu a na tomto nevídanom modeli pracovali už od roku 2014.

zdroj: archív Peter Chovanec

„Sme naozaj hrdí na to, že vystavujeme bicykle vedľa tých najväčších automobilových ikon, aké boli kedy vyrobené. Je to úžasný pohľad na tom najkrajšom mieste,“ povedal na margo udalosti spoluautor bicykla s názvom Extans.

Peter Chovanec mal už vo svojej kariére možnosť dizajnovať jeden z najkrajších automobilov sveta – Range Rover Velar. Popri práci exteriérového dizajnéra spoločnosti Land Rover sa ale rozhodol realizovať na vlastnej značke Extans. 

zdroj: extans.design

Podľa Petra sa aj v dnešnej dobe ľudia pozerajú na bicykel len ako na prostriedok na prepravu. Dal si preto za cieľ zmeniť vnímanie bicykla a vyrobiť produkt, ktorý by sa svojou podstatou približoval skôr umeleckému objektu, ako len produktu každodennej spotreby.

Pri pohľade na tento kúsok sa zdá, že daný cieľ sa naplnil. Cyklistický priemysel je podľa mladého Slováka vo všeobecnosti veľmi technicky orientovaný, čo znamená, že sa následne musia robiť veľké kompromisy v dizajne. Spolu s bratom sa preto rozhodli, že dizajn bude priorita a v duchu tejto filozofie bol celý cyklo-projekt zrealizovaný.

zdroj: extans.design

Bicykel bol navrhnutý a koncipovaný ako luxusný produkt určený pre ľudí, ktorí vedia oceniť prvotriedny dizajn, kvalitu a zmysel pre detail. Každý bicykel je vyrábaný ručne a použité sú najnovšie technológie a najlepšie materiály a komponenty.

Toto dielo bolo inšpirované koňom Akhal-Teke, jedným z najvzácnejších čistokrvných koní na svete. Akhal-Tekes sú známe svojou vytrvalosťou, inteligenciou a výrazným kovovým leskom. Ak po bicykli Extans zatúžiš, dizajnéri ti ho vyrobia celkom na mieru. „Vieme splniť aj tie najnáročnejšie priania našich zákazníkov a bicykel upraviť podľa ich individuálnych požiadaviek. Objednať si ho samozrejme môže každý a cena zodpovedá exkluzivite tohto produktu,” povedal nám úspešný slovenský dizajnér.

Peter má síce s dizajnom automobilov dlhoročné skúsenosti, no dávať podobu luxusnému bicyklu a automobilu je podľa neho úplne iné. „Je ťažké to porovnávať, nakoľko ide o dva úplne odlišné produkty. Každopádne som sa snažil na tomto projekte aplikovať dlhoročné skúsenosti z automobilového priemyslu, kde je dôraz na dizajn, detail a styling oveľa väčší ako v bicyklovej brandži,“ hovorí Peter.

Čo sa týka konštrukcie bicykla, pozostáva z karbónových a hliníkových dielov a všetky karbónové diely sa vyrábajú ručným ukladaním prepregov (polotovary k výrobe vláknových kompozitov, pozn. red. ) do foriem.

Hliníkové diely sú CNC frézované a špeciálne povrchovo upravené. Dizajn inšpirovaný tými najluxusnejšími šperkami bratia len nedávno doplnili o neprehliadnuteľné prvky z 24-karátového zlata.

Na trh uviedli aj ich ručne vyrobený stojan na bicykle, ktorý je vyrobený z kovaného uhlíka. Ide o materiál, ktorý sa môže pochváliť tretinovou hustotou než ako má titán, no zato silnejšími vlastnosťami. Pochádza z dielne Lamborghini, kde bol vyvinutý v roku 2010.

Zdroje: salonpriveconcours.com, extans.design

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá