Protestujúci zaplnili Bratislavu. Nenúťme ženy ostávať v násilných vzťahoch pre tehotenstvo, tvrdia

  • Dnes vo večerných hodinách začal v Bratislave protest, na ktorom sa zúčastnili stovky ľudí
  • Štart bol na Námestí SNP, protestujúci sa postupne dostali k NR SR
pjimage – 2021-10-18T185830.203
Startitup
  • Dnes vo večerných hodinách začal v Bratislave protest, na ktorom sa zúčastnili stovky ľudí
  • Štart bol na Námestí SNP, protestujúci sa postupne dostali k NR SR

Vzhľadom na to, že zajtra, 19. októbra 2021, sa začne schôdza Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorej vezme do svojich rúk 150 poslancov rozhodnutie týkajúce sa obmedzenia prístupu k bezpečnej a legálnej interrupcii, sa dnes koná protest s názvom Nebudeme ticho! Pochod za reprodukčnú spravodlivosť!

Zapojiť sa do protestu nebolo vôbec náročné. Jediné, čo si potreboval, bola varecha. Na varechu si si mal napísať, čo si o obmedzovaní reprodukčných práv myslíš a zapojiť sa. Protest sa začal o 17:30 na Námestí SNP v Bratislave, no protestujúci sa postupne presunuli pred NR SR.

zdroj: Startitup

Koniec interrupcií na Slovensku?

Cieľom protestu je poukázať na skutočnosť, že novela zákona o reklame chce zakázať „reklamu na interrupcie“. To znamená, že lekári a lekárky vykonávajúce tento zákrok, by nemohli verejne poskytovať informácie o zákroku. Novela by sa týkala aj webových stránok.

Zákon o pomoci tehotným ženám posunulo do druhého čítania 75 poslancov a poslankýň. Organizátori si uvedomujú, že tento zákon s celkom ironickým názvom je blud. Dodávajú, že súčasťou  návrhu je aj základ pre vytvorenie štátom dotovaných cirkevných zariadení. Ich cieľom však nie je podpora žien, ale najmä to, aby interrupciu nepodstúpili.

zdroj: Startitup

Zároveň organizátori poukazujú na skutočnosť, že porušovanie reprodukčných práv vedie nielen k ohrozeniu zdravia, ale aj kvality života mnohých žien.

„Nižší počet interrupcií predsa ani nemá byť prečo naším hlavným cieľom. Chceme, aby bolo menej neželaných tehotenstiev, chceme, aby ženy neboli tehotenstvom nútené ostať v násilných vzťahoch, a chceme, aby narodenie dieťaťa pre nikoho neznamenalo posun na hranicu chudoby,“ uvádzajú. 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá