Tisíce ľudí podpísali kritický list Záborskej. Chcú, aby počúvala názory odborníkov

  • Odštartovala petícia, pod ktorú sa podpísali tisíce ľudí. Vadí im protiinterrupčná agenda poslankyne Anny Záborskej
  • Petíciu okrem bežných ľudí podpísali aj lekári či gynekológovia
Na snímke poslankyňa NR SR Anna Záborská (OĽaNO) počas rokovania 12. schôdze NR SR
TASR/Jakub Kotian
  • Odštartovala petícia, pod ktorú sa podpísali tisíce ľudí. Vadí im protiinterrupčná agenda poslankyne Anny Záborskej
  • Petíciu okrem bežných ľudí podpísali aj lekári či gynekológovia

Antiinterrupčný zákon z dielne konzervatívnej poslankyne Anny Záborskej naďalej vyvoláva vášne. Tentokrát kritici vyrukovali s petíciou, ktorú už podpísalo vyše 16-tisíc „signatárov“.

Otvorený list Záborskej

Konkrétne ide o otvorený list, v ktorom je spísaný zoznam problematických bodov v zákone, pod ktorý sa podpísala aj Záborská z Kresťanskej únie. List už zaslali aj poslancom NRSR, 

Vážená občianka, vážený občan, obraciame sa na vás s prosbou o podporu Otvoreného listu poslancom NRSR ohľadom návrhu na zmenu zákona o interrupciách,“ prihovárajú sa autori petície verejnosti. 

Podľa nich zákon o interrupciách síce zasahuje do kompetencií zdravotníkov, no nepodpísala sa pod ním odborná verejnosť. Pod otvorený list sa podpísalo viac ako 200 odborníkov z oblasti medicíny.

Problematické body

Autori petície spísali zoznam bodov, ktoré im vadia na predkladanom zákone. „Pod rúškom pomoci ženám tento zákon prináša ďalšie reštrikcie a okliešťuje práva žien,“ píše sa v petícii. Zákon sa podľa iniciátorov otvoreného listu vzďaľuje od odborných inštitúcií ako napríklad WHO alebo Slovenská gynekologická a pôrodnícka spoločnosť.

„Predĺženie povinnej čakacej lehoty na 96, resp.72 hodín, a jej rozšírenie na zdravotne indikované zákroky považujeme za spochybnenie rozhodovacej schopnosti ženy,“ vytýka sa ďalej zákonu.

Medzi kritizovanými bodmi nájdeš aj snahu zaradiť interrupcie zo zdravotných indikácií na zákrok, pri ktorých je potrebná čakacia lehota.

Zakazovať nám konať včas a čakať na ‚bezprostredné ohrozenie zdravia alebo života ženy’ je v absolútnom rozpore s naším poslaním, ktorého súčasťou je ochrana zdravia a maximálna snaha predchádzať zhoršeniu zdravotného stavu,“ píše sa v petícii. V nej nájdeš oveľa viac kritizovaných statí zákona.

Zdroj: Zdroj 1: mojapeticia.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá