Nebezpečné ochorenie nahlásilo už 7 krajín EÚ. Sused pre nás predstavuje najväčšie riziko, živočíchy musia zmárniť

  • Prepuknutie vírusu hlási okrem Poľska aj Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Dánsko
  • Slováci jedia každým rokom viac a viac mäsa, najväčší nárast spotreby zaznamenáva práve hydina
  • Tá k nám prichádza často z dovozu
hydina
Unsplash/Saikiran Kesari
  • Prepuknutie vírusu hlási okrem Poľska aj Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Dánsko
  • Slováci jedia každým rokom viac a viac mäsa, najväčší nárast spotreby zaznamenáva práve hydina
  • Tá k nám prichádza často z dovozu

Poľsko hlási prepuknutie vysoko nákazlivej vtáčej chrípky typu H5N1 na niekoľkých hydinových farmách, na ktorých spolu chovajú takmer 650-tisíc kusov hydiny, informuje TASR.

V pondelok to oznámila Svetová organizácia pre zdravie zvierat, informovala agentúra Reuters.

Vtáčia chrípka sa šíri naprieč Európou

Podľa OIE, ktorá sa odvoláva na údaje poskytnuté poľskými úradmi, zaznamenali v Poľsku prepuknutie tohto typu vtáčej chrípky na piatich hydinových farmách na východe krajiny, v okrese Siedlce v Mazovskom vojvodstve.

Štyri ohniská boli na farme zameranej na chov moriakov a jedno na farme brojlerov. Na západe krajiny objavili toto ochorenie v Lubuskom vojvodstve na jednej farme zameranej na chov moriakov a husí.

Vírus vtáčej chrípky sa šíri po Európe, kde v uplynulých týždňoch už viaceré krajiny, ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Dánsko, hlásili prepuknutie nákazy na niektorých farmách, uvádza Reuters.

zdroj: Unsplash/William Moreland

Vírusom sa môže nakaziť aj človek

Ministerstvo životného prostredia na svojom Enviro portáli uvádza, že riziko, že sa týmto vírusom nakazí aj človek, existuje. Svedčia o tom reálne prípady, pričom niektoré z nich viedli k úmrtiam nakazených. V niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie sa ľudia nakazili práve spomínaným vírusom H1N1.

Šírenie vírusu je aj preto potrebné podchytiť hneď na začiatku.

Zväčša sa vtáčou chrípkou nakazia voľne žijúce vtáky, ktoré neskôr nakazia domácu hydinu, čím sa môže vírus preniesť aj na človeka.

Vírus sa z vtáčieho organizmu vylučuje trusom alebo sekrétmi horných dýchacích ciest, teda kvapôčkami pri kašli či kýchaní. Zdravá hydina sa tak v chove jednoducho nakazí od infikovaných vtákov.

Vírus je nejaký čas schopný prežiť aj na slame, vajcovej škrupine či vo vode. Aj kvôli tomuto sa vie rýchlo a nekontrolovateľne šíriť. Jediným možným riešením je tak likvidácia celých chovov hydiny, ktoré vírus zasiahol.

Mäso Slováci milujú

Spotreba mäsa je u Slovákov dvakrát väčšia, než je celosvetový priemer. Z tohtoročných údajov, ktoré zverejnil portál Teraz.sk vyplýva, že jeme približne 70 kilogramov mäsa na osobu.

Naša spotreba sa pritom každým rokom zvyšuje. Obľúbili sme si práve hydinu. „Na zvyšovaní spotreby sa najviac podieľalo hydinové mäso, ktoré od roku 2015 zaznamenalo priemerný medziročný nárast spotreby o 117,6 percentuálneho bodu,“ pre Teraz.sk uviedla Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Zdroje: TASR, Enviro portál, Teraz.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá