Zmiznutá tenistka sa objavila vo videách. Podľa niektorých ide o nepresvedčivé divadlo pod nátlakom

  • O čínsku tenistku si robil starosti celý svet
  • Posledné dni sa však objavuje na videách propagandistického novinára, ktorý sa snaží dokázať, že je v poriadku
  • Samotná teniska opakuje frázu, že je doma a chce odpočívať
Šuaj Pchengová
TASR via AP Photo/Michel Euler
  • O čínsku tenistku si robil starosti celý svet
  • Posledné dni sa však objavuje na videách propagandistického novinára, ktorý sa snaží dokázať, že je v poriadku
  • Samotná teniska opakuje frázu, že je doma a chce odpočívať

Zmiznutá čínska tenistka Šuaj Pchengová, ktorá na začiatku novembra obvinila bývalého vicepremiéra Kao-li Čanga zo znásilnenia, postavila na nohy celý, nielen športový svet.

Otvorený list bývalému vicepremiérovi Pchengová napísala na sociálnu sieť Weibo, ktorá je označovaná za čínsky Twitter. Obvinila ho z toho, že s ňou pod nátlakom mal pohlavný styk, pričom k tomu tenistku mala presviedčať aj jeho manželka.

Cenzúra však v Číne zaúradovala naplno a príspevok do pár minút zmizol. Na čínskom internete sa nedalo vyhľadať hráčkine meno a ani len slovo tenis.

Šuaj Pchengová však nemala zmiznúť iba z internetu, ale zo spoločenského života celkovo. Neodpovedala svetovým médiám na otázky, ktoré chceli overiť pravdivosť príspevku na sociálnej sieti.

Tlak na Čínu bol veľký 

Niekoľko športových tenisových hviezd, ako Serena Williamsová, Naomi Osaková ale aj Novak Djokovič, sa verejne pýtali, kde Pchengová a dožadovali sa jej oslobodenia. Na sociálnych sieťach vznikol hashtag WhereIsPengShuai, ktorý sa šíri raketovou rýchlosťou.

Akoby si zrazu aj v Číne uvedomili, že už nemôžu viac mlčať. Prispel k tomu pravdepodobne aj fakt, že viaceré mocnosti, ako USA či Veľká Británia, hovoria, že zvážia bojkot blížiacich sa zimných olympijských hier, najmä z dôvodu porušovania ľudských práv v krajine. Zmiznutá čínska tenistka situácii tiež nepomohla.

Prvé náznaky prišli po tom, čo v emailovej schránke šéfa Ženskej tenisovej asociácie Steva Simonovi pristál e-mail, ktorého autorkou mala byť Šuaj Pchengová. V ňom odvolala svoje obvinenia zo znásilnenia a oznámila, že je u seba doma odpočíva.

Simon však vydal stanovisko, v ktorom prehlásil, že je len ťažké uveriť tomu, že e-mail naozaj písala tenistka. Povedal, že to iba podporilo jeho obavy o hráčkino bezpečie.

Video nepôsobí dôveryhodne 

Následne sa Pchengová začala objavovať vo videách čínskeho novinára Chu Si-ťina, ktorý je šéfredaktorom straníckych novín Global Times, ktoré vo svete slúžia ako hlasná trúba Pekingu a ako informuje agentúra Reuters, zahraničné médiá novinára označujú ako vládneho propagandistu.

Aj napriek tomu, že je Twitter v krajine zakázaný, Si-ťin na sociálnu sieť začal postupne pridávať príspevky, v ktorých figurovala tenistka. Ako prvé zverejnil minútové video z reštaurácie, v ktorej pri stole sedela Pchengová. Pri večeri s ňou mal sedieť aj jej tréner.

Novinár v príspevku prízvukoval, že video jasne ukazuje to, že bolo nasnímané v sobotu. A to až príliš jasne, keďže tréner Pchengovej vo videu hovorí, že nasledujúci deň je 21. november.

Ďalšie pridané video sa taktiež snaží poukázať na to, že vzniklo počas víkendu. Na jeho začiatku je totiž záber na reštauračné dvere, na ktorých by mal byť napísaný dátum. Deň je však rozostrený, vidieť možno iba to, že je november. Po strihu videa nasleduje tenistka, ktorá sa prechádza po chodbe.

Keď svet ešte stále neveril Si-ťinovým videám, ktoré ľudia označovali za zinscenované, pridal sériou fotografií, ktoré mal mať potvrdené z jeho vlastných zdrojov. Dodal, že posledné dni trávi tenistka doma a nechce byť rušená.

Jeho aktivita dokázať svetu, že teniska je v poriadku však týmto neskočila. V nedeľu pridal video, kde mala Pchengová podpisovať deťom lopty.

„Dokáže nejaké dievča pod tlakom predstierať takýto žiarivý úsmev? Tí, ktorí majú podozrenie, že Šuaj Pchengová je pod nátlakom, aká temnota v nich asi musí byť. V ich krajinách musí byť veľa nútených politických predstavení,“ napísal šéfredaktor.

Videohovor, podľa mnohých nestačí 

Nakoniec sa ale ozvala samotná tenistka, a to vedúcim Medzinárodného olympijského výboru (MOV), s ktorými mala mať videohovor. Podľa vyhlásenia MOV mala poďakovať za starosti o jej osobu a ďalej pripomenúť, že je v bezpečí a v poriadku vo svojom dome v Pekingu a chcela, aby by bolo rešpektované jej súkromie.

„Uľavilo sa mi, keď som videla, že Šuaj Pchengovej sa dobre darí, pretože to bolo naším hlavným záujmom. Zadal sa, že je uvoľnená. Ponúkla som jej našu podporu a že zostaneme v kontakte, čo očividne ocenila,“ povedala vo vyhlásení predsedníčka komisie športovcov MOV Emma Terhová.

Ani to však neupokojil všetkých. Ženská tenisová asociácia prehlásila, že videohovor s čínskou tenistku nestačí ako dôkaz, že je hráčka v poriadku a môže komunikovať bez cenzúry a nátlaku, informoval denník The Guardian. 

Zdroje: WTA, Twitter, MOV, The Guardian, Reuters

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá