Autorka Harry Pottera si výhražnými listami môže vytapetovať dom. Aktivisti zverejnili jej adresu

  • Aktivisti za práva transrodových osôb protestovali pred domom spisovateľky J. K. Rowlingovej
  • Spisovateľka ich žaluje za to, že zverejnili adresu jej bydliska a teraz jej chodia výhražné listy
  • Rowlingová je známa svojimi transfóbnymi vyjadreniami
Rowlingová
TASR/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP, Usplash/Tristan B.
  • Aktivisti za práva transrodových osôb protestovali pred domom spisovateľky J. K. Rowlingovej
  • Spisovateľka ich žaluje za to, že zverejnili adresu jej bydliska a teraz jej chodia výhražné listy
  • Rowlingová je známa svojimi transfóbnymi vyjadreniami

Počas spomienkového dňa transrodových osôb, ktorý sa konal 20. novembra, sa pred domom autorky kníh o Harry Potterovi v Škótsku  zhromaždili aktivisti. Protest usporiadala herečka Holly Starsm, herec Georgia Frost a drag queen Richard Energy, informuje NBC news.

Následne spisovateľka napísala na sociálnu sieť Twitter príspevok, kde trojicu obvinila, že zverejnili fotografiu, na ktorej je jasne vidieť jej adresa. Od tej doby jej malo prísť niekoľko výhražných správ, ktorými si podľa jej slov môže vytapetovať dom.

„Nemyslíte, si že najlepší spôsob, ako dokázať, že vaše hnutie nie je hrozbou pre ženy, je prestať nás prenasledovať, obťažovať a vyhrážať sa nám?“ napísala Rowlingová na Twitter.

 

Aktivistka, ktorá zavesila fotografiu na Twitter, ju mala stiahnuť hneď potom, čo jej taktiež začali chodiť výhražné správy. Po tom, čo spisovateľka trojicu označila v príspevku na sociálnej sieti, všetci traja deaktivovali svoje účty. Rowlingová dodala, že fotka bola nasnímaná zámerne tak, aby bola viditeľná adresa jej bydliska.

Pre denník The Independent sa vyjadril k prípadu hovorca škótskej polície, ktorý povedal, že v súvislosti prípadom stále prebieha policajné vyšetrovanie.

O ženách, ktoré nemenštruujú

Celá kauza s Rowlingovou začala, keď sa zastala ženy, ktorá bola vyhodená z práce za transfóbne príspevky na sociálnych sieťach. Neskôr na Twitteri cynicky komentovala článok s názvom „Ľudia, ktorí menštruujú“, že nedokáže prísť na slovo „ženy“. Aktivistami bola upozornená, že menštruáciu môžu mať aj binárne či transrodové osoby, ktoré sa ako ženy neidentifikujú.

Neskôr v diskusii na sociálnej sieti pokračovala a dodala, že má rada transrodových ľudí, ale odstránenie konceptu pohlavia podľa nej bráni ľuďom slobodne diskutovať o svojich životoch. Jej slová vtedy odsúdili aj herci z filmovej série ako Daniel Radcliffe, Emma Watson či Rupert Grint.

„Transrodové ženy sú ženy. Akékoľvek vyhlásenie o opaku ničí identitu a dôstojnosť transrodových ľudí a je v rozpore so všetkými radami profesionálnych združení zdravotnej starostlivosti, ktoré majú v tejto veci oveľa viac odborných znalostí ako Jo alebo ja,“ napísal filmový Harry Potter. 

Rowlingová útoky na svoju osobu označila za „cancel culture“ a podpísala otvorený list, ktorý bol uverejnený v časopise Harper´s Magazine.

Okrem nej ho podpísali aj spisovateľka Margaret Atwoodová (Príbeh služobníčky), šachový veľmajster Garry Kasparov či filozof Noam Chomsky a ďalších 150 akademikov, spisovateľov či spoločensky angažovaných ľudí.

V liste kritizujú online hanobenie jednotlivcov, ktorí povedali alebo urobili niečo, čo považujú používatelia sociálnych sietí za urážlivé alebo nežiadúce. Označili to za netoleranciu k slobode prejavu. „Voľná ​​výmena informácií a myšlienok, životodarná miazga liberálnej spoločnosti,“ písali v liste. 

Transfóbny manifest alebo dôvody, prečo Rolwlingová hovorí o rode a pohlaví

Minulý rok tiež napísala blogový príspevok, kde vymenovala svoje obavy z nového transaktivizmu a vysvetlila, prečo sa rozhodla prehovoriť. V príspevku sa okrem iného pýta, či náhodou nárast mladých ľudí, ktorí vystupujú ako transrodoví, nie je „nákaza“ poháňaná sociálnymi sieťami.

„Premýšľala som, či by som sa tiež nepokúsila o zmenu, keby som sa narodila o 30 rokov neskôr,“ napísala.

Ďalej dodala, že si želá, aby boli transrodové ženy v bezpečí, avšak aj tie, ktoré sa už narodili ako ženy. Rowlingová totiž argumentuje tým, že ktokoľvek sa cíti ako žena, nezáleží či osoba mala operáciu alebo hormonálnu liečbu, môže prísť do ženských prezliekarní alebo na toaletu. Takto sa podľa nej otvoria dvere do ženských priestorom všetkým mužom.

V blogu sa tiež priznala, že bola obeťou domáceho a sexuálneho násilia, a tak má pred takýmto scenárom strach. Jej príspevok bol označený ako „transfóbny manifest“.

Zdroje: NBC news, Twitter, The Independent , The Revor Project, Harper´s Magazine., jkrowling.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá