Významná lokalita hlavného mesta sa dočká záchrany. Nádherné miesto roky chátralo

  • Kochova záhrada, jedno z legendárnych miest Bratislavy, dlhé roky chátra
  • Zachráni ju však mesto Bratislavy, primátor Matúš Vallo avizuje obnovu
TASR/ Andrej Galica
  • Kochova záhrada, jedno z legendárnych miest Bratislavy, dlhé roky chátra
  • Zachráni ju však mesto Bratislavy, primátor Matúš Vallo avizuje obnovu

Kochova záhrada, ktorá sa nachádza v okolí vychýrenej gynekologicko-pôrodníckej nemocnice Kochovo sanatórium, dlhé roky chátra. Legendárne miesto je však zachránené – Kochova záhrada sa čoskoro dočká obnovy. 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti Facebook informoval, že Kochova záhrada sa v budúcom roku stane majetkom mesta. Miesto bolo dlhé roky zanedbávané, Bratislava má v pláne Kochovu záhradu obnoviť a sprístupniť.

V posledných rokoch záhrada chátrala, realizovali sa v nej iba udržiavacie práce na báze dobrovoľníckych brigád a aktivít. Dlhodobá absencia systematickej údržby mala za následok úbytok najmä druhovej pestrosti drevín, ale aj narušenie architektonických súčastí a výtvarných diel,“ konštatuje Vallo.

Mišákov skvost

Kochova záhrada vznikla ako súčasť Kochovho sanatória, ktoré začiatkom 30. rokov založil uznávaný lekár Karol Koch. Ako sa informuje na oficiálnej stránke sanatória, v tom čase išlo o  najmodernejšiu nemocnicu v Československu. 

Výsadby zelene v Kochovej záhrade navrhol významný botanik a záhradník Jozef Mišák. Jeho „dielo“ sa vďaka mestu konečne dočká adekvátnej údržby. 

🌳 Chceme obnoviť a sprístupniť Kochovu záhradu!

🌳 Chceme obnoviť a sprístupniť Kochovu záhradu! Kochova záhrada je legendárnym bratislavským miestom, ktoré je však, bohužiaľ, už roky pod zámkom a bez údržby, akú si zaslúži. To chceme zmeniť. Veľmi sa preto teším, že sa nám po dlhých rokovaniach s rezortom vnútra podarilo dospieť k dohode, ktorú dnes schválilo mestské zastupiteľstvo a Kochova záhrada sa začiatkom budúceho roka stane majetkom mesta. Chceme jej po dlhých rokoch dopriať adekvátnu starostlivosť a otvoriť ju pre všetky Bratislavčanky a Bratislavčanov! Tím z Metropolitného inštitútu Bratislavy je začlenený do projektu Živých miest a koncept obnovy tak budú navrhovať vysúťažení kvalitní architekti.Kochova záhrada vznikla v rozmedzí rokov 1932 – 1935 ako súčasť súkromného chirurgicko-ortopedického zariadenia, ktoré založil lekár Karol Koch. Záhrada tvorí spoločne so sanatóriom na území Slovenska unikátny celok. Podobu sanatória navrhli architekti Dušan Jurkovič a Jindřich Merganc, vlastnú výsadbu zelene v záhrade navrhol Jozef Mišák, ktorý stojí aj za zbierkou vzácnych drevín v Arboréte Mlyňany SAV. Vďaka špecifickej mikroklíme sa tu darilo aj cudzokrajným stálozeleným drevinám. V posledných rokoch záhrada chátrala, realizovali sa v nej iba udržiavacie práce na báze dobrovoľníckych brigád a aktivít. Dlhodobá absencia systematickej údržby mala za následok úbytok najmä druhovej pestrosti drevín, ale aj narušenie architektonických súčastí a výtvarných diel. Obnovou záhrady to chceme napraviť. Máme sa na čo tešiť!

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Thursday, December 16, 2021

„Chceme jej po dlhých rokoch dopriať adekvátnu starostlivosť a otvoriť ju pre všetky Bratislavčanky a Bratislavčanov! Tím z Metropolitného inštitútu Bratislavy je začlenený do projektu Živých miest a koncept obnovy tak budú navrhovať vysúťažení kvalitní architekti,“ doplnil Vallo.

Zdroje: Facebook/ Matuš Vallo, Kochovo sanatórium

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá