Posilňovacia dávka poskytuje výbornú ochranu, a to už za veľmi krátky čas. Ukazuje nová štúdia

  • Podľa štúdie tretia dávka vakcíny naozaj funguje
  • Protilátky dokázala zvýšiť niekoľkonásobne, a to už v priebehu niekoľkých dní
  • Po výsledkoch štúdie začali krajiny meniť svoje očkovacie stratégie
Dievča počas očkovania vakcínou od konkorzia Pfizer/BioNtech proti ochoreniu Covid-19,
očkovanie TASR/AP/Andreea Alexandru
  • Podľa štúdie tretia dávka vakcíny naozaj funguje
  • Protilátky dokázala zvýšiť niekoľkonásobne, a to už v priebehu niekoľkých dní
  • Po výsledkoch štúdie začali krajiny meniť svoje očkovacie stratégie

Mutácia koronavírusu nazvaná omikron robí aktuálne starosti politikom aj vedcom na celom svete. Omirkon má množstvo mutácií spike proteínu, ktoré spôsobujú, že sa šíri rýchlejšie. 

V dôsledku vysokej prenosnosti nového variantu koronavírusu bude podľa predpovedí túto zimu hospitalizovaných alebo mŕtvych viac ľudí, ako sa pôvodne predpokladalo, cituje The Guardian agentúru EÚ.

Jedna z možností, ktorá je zároveň aj najbezpečnejšia, ako s omikronom bojovať sa javí očkovanie treťou dávkou a teda posilnenie účinku vakcíny. Podľa najnovších vedeckých zistení, tretia dávka vyvoláva imunitnú reakciu už v priebehu niekoľkých dní. Pri predchádzajúcich dvoch dávkach vakcíny bola imunita dosiahnutá po jednom až dvoch týždňoch. 

„Imunita vytvorená po absolvovaní tretej dávky vakcíny sa zvýši oveľa rýchlejšie ako po prvej alebo druhej dávke,“ potvrdil Gary McLean, profesor molekulárnej imunológie na London Metropolitan University pre Independent

Rýchlejšie dosiahnutie imunity je spôsobené tým, že kľúčové pamäťové bunky aktivované po prvej dávke sú v tele stále prítomné, a teda nevyžadujú dvojtýždňovú fázu, v ktorej sa aktivizujú. 

zdroj: TASR/AP

Pamäťové bunky T a B sú zodpovedné za útok na infikované bunky a produkciu protilátok. Zabraňujú tiež vstupu vírusu do organizmu. 

Ich prítomnosť znamená, že imunitný systém je vo vysokej pohotovosti a dokáže reagovať veľmi skoro, keď zachytí prítomnosť vírusu. Protilátky sa začali tvoriť už po dvoch až troch dňoch. 

Obrovský nárast protilátok

V štúdii publikovanej v časopise Lancet merali imunitné reakcie po posilňovacích dávkach u takmer 3 000 ľudí. Ľudia, ktorí dostali tretiu dávku Pfizer po dvoch dávkach AstraZeneca mali po mesiaci hladinu protilátok 25-krát vyššiu ako predtým, píše The Guardian

Najsilnejšou posilňovacou dávkou v štúdii bola Moderna, ktorá zvýšila hladinu protilátok 32-násobne. Vedci však varujú pred unáhleným amatérskym porovnávaním.

Všetci, ktorí boli očkovaní, majú pri posilňovacej dávke inú hladinu protilátok. Po očkovaní vakcínami Pfizer majú napríklad protilátky tendenciu zostať vysoké niekoľko mesiacov, takže posilňovacia dávka nemá taký účinok. 

pandemia, koronavirus
zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

„Sú to pozoruhodne účinné imunologické posilňovače, ktoré fungujú viac, ako človek reálne potrebuje, aby sa vyhol hospitalizácii a smrti,“ uviedol profesor Saul Faust, riaditeľ klinického výskumného zariadenia v Southampton. Všetky vedľajšie účinky, ktoré jeho tím zaznamenal, boli mierne a nepredstavovali bezpečnostné riziko. Išlo najmä o únavu, bolesť hlavy alebo ramena. 

Krajiny bojujú proti omikronu rôznymi spôsobmi

Prvé výsledky štúdie podporili rozhodnutie britského výboru pre očkovanie a imunizáciu skrátiť čas na posilňovaciu dávku zo šiestich na tri mesiace. 

O tom, že európske krajiny už začali s iniciatívou, ako čo najrýchlejšie zaočkovať svoje obyvateľstvo, sme ťa už informovali. Veľká Británia chce treťou dávkou očkovať milión ľudí denne, Nemecko sa spolieha na svoju „veľmi ofenzívnu“ očkovaciu stratégiu. 

„Pokúsime sa veľmi ofenzívnou a rýchlou stratégiou posilňovacích dávok udržať šírenie variantu omikron na čo najnižšej úrovni, aby sme predišli preťaženiu zdravotného systému aj celej spoločnosti,“ zdôraznil minister.

Dodatočné dávky zvyšujú ochranu pred omikronom o 70 až 80 %, prízvukoval. 

Zdroje: The Guardian, Independent, The Guardian, Startitup

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá