Najlepšou formou pomoci pre gastro by bolo otvorenie, hovorí minister Doležal. O navýšení pomoci bude rokovať

  • Podpora je aktuálne na priemernej úrovni 10 % z poklesu tržieb, zástupcovia oboch odvetví ju žiadajú zvýšiť na 20 %. Šéf rezortu si vie predstaviť zvýšenie podielu pomoci podľa výšky fixných nákladov, ale nie celoplošne
  • Minister Doležal by bol za otvorenie gastro prevádzok aspoň v režime OP
gastro, restauracia
  • Podpora je aktuálne na priemernej úrovni 10 % z poklesu tržieb, zástupcovia oboch odvetví ju žiadajú zvýšiť na 20 %. Šéf rezortu si vie predstaviť zvýšenie podielu pomoci podľa výšky fixných nákladov, ale nie celoplošne
  • Minister Doležal by bol za otvorenie gastro prevádzok aspoň v režime OP
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nom. Sme rodina) by bol za otvorenie gastronomických prevádzok aspoň pre očkovaných alebo ľudí s prekonaním ochorenia COVID-19. Ako člen vlády zároveň počúva aj ostatných kolegov a odborníkov. Tvrdí, že to nie je o tom, či chce, alebo nechce otvoriť tieto zariadenia, ale chce sa správať zodpovedne a počúvať odborníkov.

Najlepšou formou pomoci by bolo otvoriť aspoň pre očkovaných a prekonaných. Myslím, že to bude témou dňa, keď sa situácia trochu stabilizuje,“ povedal Doležal na sociálnej sieti. „Nechcem vzbudzovať žiadne nádeje, ale keď na to bude čo len trochu priestor, som presvedčený, že téma očkovaných, prekonaných a gastro bude na stole,“ uviedol minister dopravy. Vláda mala podľa informácií o tom rokovať v piatok 17. decembra, minister predpokladal, že budú rokovať o protipandemických opatreniach.

„Vláda zatiaľ zvolaná nebola,“ uviedla v piatok ráno pre agentúru SITA hovorkyňa predsedu vlády.Ľubica Janíková. Otvorenie svojich prevádzok a splnenie ďalších opatrení opakovane žiadajú zástupcovia gastrosektora, hotelieri zas chcú, aby mohli otvoriť pre verejnosť skôr ako 25. decembra.

Pomoc by sa mohla navýšiť

Minister je pripravený rokovať o zvýšení intenzity štátnej pomoci pre cestovný ruch a gastro. Tá je aktuálne na priemernej úrovni 10 % z poklesu tržieb, zástupcovia oboch odvetví ju žiadajú zvýšiť na 20 %. Šéf rezortu si vie predstaviť zvýšenie podielu pomoci na základe výšky fixných nákladov, ale nie paušálne pre všetky rovnako. Zároveň upozornil, že zvýšenie pomoci môže znamenať rýchlejšie vyčerpanie finančných prostriedkov na pomoc týmto sektorom.

Som pripravený rokovať o navýšení intenzity pomoci,“ povedal Doležal. „Desať percent je priemer, ktorý sme stanovili, a ak ho chceme zvyšovať, skôr vidím priestor, že poďme to zvyšovať sektorovo,“ uviedol minister dopravy na sociálnej sieti. Mohlo by to byť podľa neho tak, že napríklad hotely s bazénmi by mali mieru pomoci 16 %, hotely bez bazénov 13 %, ale pre lyžiarske strediská a akvaparky, ktoré majú veľké náklady na energie, by pomoc mohla byť na úrovni 20 %. „Neviem si predstaviť, aby to bolo celoplošne,“ podotkol Doležal.

Zvýšenie intenzity pomoci podľa ministra bude znamenať rýchlejšie využitie financií na pomoc cestovnému ruchu a gastru, čo by vytvorilo tlak na ministerstvo financií, aby dofinancovalo prostriedky a bolo z čoho vôbec vyplácať pomoc. V schválenom balíku na podporu týchto sektorov, ako poznamenal rezortný šéf, zostáva približne sto miliónov eur. „Môžeme otvoriť debaty s komisiou, ale potom možno bude čas pomoci kratší, možno nebudeme na jar už pomáhať vôbec. Pandémia nekončí, tak budeme sa musieť baviť o tom, že otvorím to na koaličnej rade, že budeme potrebovať viac prostriedkov,“ povedal Doležal.

Pri schvaľovaní schémy štátnej pomoci podľa ministra nemôže prísť k prekrývaniu kompenzácií, alebo k prekompenzovaniu. „Pomoc pre gastrosektor v minulosti okrem ministerstva dopravy, ktoré kompenzovalo desať percent fixných nákladov, poskytovalo aj ministerstvo hospodárstva, ktoré kompenzovalo nájmy, plus bola pomoc od ministra práce. A keď sa to nasčítalo, pomoc nebola zanedbateľná,“ ozrejmil Doležal.

Desať percent, ktorými pomáha ministerstvo dopravy, podľa neho predstavuje priemerné fixné náklady podniku v cestovnom ruchu. Niektoré firmy majú tieto náklady vysoko nad desať percent, napríklad lyžiarske strediská a akvaparky, viaceré hotely majú tiež vyššie náklady, no mnohé prevádzky majú náklady nižšie ako desať percent, ako cestovné kancelárie a agentúry.

Čítaj viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá