KVÍZ: Obyčajné zamávanie rukou ti v týchto krajinách neprejde. Zisti, či ovládaš pozdravy z rôznych kútov sveta

  • Ak si vášnivý cestovateľ a rád spoznávaš ľudí v iných krajinách, potom by si mal vedieť, že znalosť zdvorilého a slušného pozdravu je dôležitá
  • Ako dobre sa vyznáš v pozdravoch rôznych krajín sveta?
pozdrav
Ilustračný obrázok, Unsplash/Markus Spiske/ Jonah Brown
  • Ak si vášnivý cestovateľ a rád spoznávaš ľudí v iných krajinách, potom by si mal vedieť, že znalosť zdvorilého a slušného pozdravu je dôležitá
  • Ako dobre sa vyznáš v pozdravoch rôznych krajín sveta?

Na Slovensku je najbežnejším spôsobom, ako môžeš niekoho slušne pozdraviť, zakývanie či podanie ruky. V iných krajinách by ale na teba mohol domáci iba nechápavo hľadieť a rozmýšľať, o čo sa pokúšaš, alebo by si mu dokonca mohol nahnať strach. Veď nie nadarmo sa hovorí, iný kraj, iný mrav.

Tradičné pozdravy sa v rôznych kútoch sveta značne odlišujú. Množstvo z nich je dokonca takých nezvyčajných, že si ich treba spomenúť a zároveň sa naučiť niečo nové. Ak sa teda chceš vyhnúť nedorozumeniu a nespraviť si hanbu v cudzej krajine, skús zistiť, ako na tom s pozdravmi vlastne si.

V akej krajine sa ľudia zdravia tlieskaním rukami?

potlesk Unsplash/Guillermo Latorre
Správne! Nesprávne!

Domáci v Zimbabwe sa bežne zdravia tlieskaním rukami po tom, ako sa krátko pozdravia a odpovedia si. Následne prvá osoba zatlieska raz a druhá dvakrát.

Akým spôsobom sa zdravia v Malajzii?

ruku na srdce Unsplash/@giulia_bertelli
Správne! Nesprávne!

Tradičný malajzijský pozdrav je obzvlášť nádherný. Prebieha tým spôsobom, že si zľahka vezmeš ruky tej druhej osoby do svojich, následne ich uvoľníš, vlastné ruky si priložíš k hrudi a mierne prikývneš. To symbolizuje otvorené srdce a dobrú vôľu.

V akej krajine sa ľudia zdravia jemným dotykom nosa a občas aj čela?

pozdrav Unsplash/@crystalxshaw
Správne! Nesprávne!

Domorodí obyvatelia Nového Zélandu nazývajú toto jemné potieranie nosa a čela ako „zdieľanie dychu“. Tento pozdrav znamená posvätné privítanie návštevníka a používa sa pri māorských uvítacích ceremóniách.

Spôsob, akým sa vzájomné privítajú ľudia v Mongolsku, je obzvlášť nezvyčajný. Ako sa podľa teba v tejto krajine zdravia?

mongolsko Unsplash/@lightscape
Správne! Nesprávne!

Obradné šatky, ktoré sa nazývajú Hada, si ľudia v krajine pri pozdrave navzájom vymieňajú. Šatku si prehodia cez obe vystreté ruky a jemným úklonom ju podajú svojmu spoločníkovi naproti. Ten následne vykoná rovnaký pohyb, a týmto spôsobom si ich navzájom prehodia.

Ktorá krajina je známa podaním ruky s podopretím lakťa?

pozdrav Unsplash/@chrisliverani
Správne! Nesprávne!

Ide o pomerne jednoduchý spôsob pozdravu, ktorý vykonávajú ľudia v Botswane a celkovo sa skladá z troch krokov. Ako prvé natiahneš pravú ruku, ľavú ruku si položíš na pravý lakeť a následne stlačíš obe ruky k sebe. Potom svoju ruku spojíš s palcami druhej osoby. Po tomto sa vrátiš do pôvodnej polohy a povieš „Lae kae?“, čo v preklade znamená „Ako sa máš?“.

V ktorej krajine sa zdraví vyplazením jazyka?

pozdrav Unsplash/Mitchell Griest
Správne! Nesprávne!

Vyplazením jazyka sa zdravia tibetskí mnísi. Popritom si však stlačia ruky a položia ich na hruď, aby druhému ukázali, že „prichádzajú v mieri“. Tento pozdrav začali aplikovať, aby iným dokázali, že nie sú reinkarnáciou zlého kráľa s čiernym jazykom, ktorý pochádzal z 9. storočia.

V akej krajine je úplne bežný vzdušný bozk na líce, a to aj s úplne neznámym človekom?

pozdrav Unsplash/@julienlphoto
Správne! Nesprávne!

V niektorých častiach Francúzska sú štandardom až štyri vzdušné bozky na striedajúce sa líca. Avšak existuje pri tom množstvo pravidiel, ktoré sa týkajú vzťahov a pohlavia.

Akým spôsobom sa zdravia ľudia v Ománe?

omán Unsplash/@journaway
Správne! Nesprávne!

V tejto krajine zabudni na klasické podávanie rúk. Pri pozdrave v Ománe jemne narazíš svojím nosom do nosa toho druhého človeka.

V ktorej krajine sa zdravia ľudia hlbokým nádychom, po ktorom nasleduje stláčanie líc k sebe?

pozdrav Unsplash/Omar Lopez
Správne! Nesprávne!

V Polynézii na ostrove Tuvalu sa ľudia zdravia spôsobom, ktorý môže mnohým pripadať zvláštny. Pri privítaní sa ľudia na tomto ostrove hlboko nadýchnu a stláčajú si líca k sebe.

V ktorej krajine vítaš starších ľudí jemným chytením ich ruky, ktorú si pritlačíš na čelo?

mano flickr.com
Správne! Nesprávne!

Na Filipínach zvyknú starších ľudí vítať tak, že ich jemne chytia za ruku a pritlačia si ju na čelo. Toto gesto na prejavenie rešpektu sa nazýva „Mano“, čo v španielčine znamená „ruka“.

Obyčajné zamávanie rukou ti v týchto krajinách neprejde. Zisti, či ovládaš pozdravy z rôznych kútov sveta?
Svetové pozdravy sú pre teba veľkou neznámou.

pozdrav

Pred cestou do inej krajiny si ešte skús pozrieť, ako sa správne pozdraviť.

pozdrav

Svetové pozdravy ovládaš bezchybne.

pozdrav

Zdroje: Opodo, AFAR

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá