Bratislavu potrápi silný vietor, udrie aj rýchlosťou 100 km za hodinu. Ľudia sa majú vyhýbať najmä parkom

  • V noci a v pondelok bude v Bratislave fúkať silný vietor, mesto varuje obyvateľov
  • Iba nedávno v dôsledku silného vetra spadol zo stromu konár, ktorý usmrtil chlapca
  • Počasie bude vyčíňať aj na horách, na turistiku tak radšej zabudni
vietor bratislava
Silný vietor spôsobil v Bratislave škody aj v roku 2019. Ilustračná snímka, TASR/Dano Veselský
  • V noci a v pondelok bude v Bratislave fúkať silný vietor, mesto varuje obyvateľov
  • Iba nedávno v dôsledku silného vetra spadol zo stromu konár, ktorý usmrtil chlapca
  • Počasie bude vyčíňať aj na horách, na turistiku tak radšej zabudni

Mesto Bratislava varuje obyvateľov pred nebezpečenstvom v dôsledku silného vetra. SHMÚ vydal výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom, ktorý má vyčíňať v noci a v pondelok cez deň až približne do 20:00.

V nárazoch môže dosiahnuť až 100 km/h. Ľudia by sa nemali zdržiavať na potenciálne nebezpečných miestach, akými sú parky či lesíky.

Koncom decembra minulého roka totiž padajúci konár zo stromu usmrtil malého chlapca. Ako informuje Teraz.sk, vtedy fúkal nárazový vietor rýchlosťou 85 km/h. Starosta mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý vtedy Bratislavčanov a Bratislavčanky varoval, aby na podobné miesta nechodili, keďže im hrozí nebezpečenstvo.

⚠️ V najbližších hodinách je predpovedaný na území Bratislavy silný vietor, ktorý v ranných hodinách zosilnie a v…

Posted by Bratislava – hlavné mesto SR on Sunday, January 16, 2022

Prechod studeného frontu v pondelok 17. januára bude sprevádzať veľmi silný vietor, miestami aj sneženie a tvorba snehových jazykov a závejov. Upozornil v tlačovej správe hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár, píše TASR.

Pre okresy Poprad, Liptovský Mikuláš, Brezno, Tvrdošín, Banská Bystrica a Ružomberok vydali meteorológovia výstrahu na nedeľu tretieho stupňa pred vetrom na horách nad 1 800 m od 10:00 do 20:00. Vietor môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 30 – 34 m/s (110 – 120 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h).

Miroslav Šinger dodal, že v priebehu pondelka postupne zosilnie severozápadný vietor, ktorý miestami, najmä na západe Slovenska a pod Tatrami, dosiahne silu prudkého až búrlivého vetra s nárazmi 60 až 90 km/h, ojedinele aj viac.

Ešte veternejšie bude na horách, kde očakávame víchricu, na hrebeňoch Tatier mohutnú víchricu až orkán. Studený front prinesie aj sneženie, najmä na severe Slovenska. Pri silnom vetre sa tak budú vytvárať snehové jazyky a záveje, pričom najnepriaznivejšiu situáciu očakávame v Žilinskom kraji, pod Tatrami a na horských priechodoch Nízkych Tatier,“ zhodnotil.

Zdroje: SITA, SHMÚ, Teraz.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá