Chaos a panika. Ak nemusíš, necestuj, slovenské cesty sú na mnohých miestach neprejazdné

  • Na nepriaznivú situáciu upozornil SHMÚ, no aj mesto Bratislava
  • Takmer na celom Slovensku sú výstrahy
  • Situácia je komplikovaná
pjimage – 2022-01-17T152721.143
Unsplash/Khamkeo Vilaysing Unsplash/Max Larochelle
  • Na nepriaznivú situáciu upozornil SHMÚ, no aj mesto Bratislava
  • Takmer na celom Slovensku sú výstrahy
  • Situácia je komplikovaná

Veľkú časť Slovenska dnes sužuje silný vietor, v dôsledku ktorého sa niektoré mesta rozhodli konať. Mesto Bratislava ráno na sociálnej sieti informovalo, že v priebehu dnešného dňa môže rýchlosť vetra prekročiť aj 100 km/h. Kvôli tomu mesto neodporúča pohyb po parkoch, cintorínoch a lesoch.

Pred silným vetrom dnes varovali aj meteorológovia. Ako uvádza agentúra SITA, Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil výstrahu druhého stupňa pred vetrom na západnom Slovensku. Pre zvyšok Slovenska, okrem krajného východu, platí prvý rizikový stupeň.

V strehu sú tak policajti a hasiči, ktorí apelujú na vodičov, aby zvýšili svoju opatrnosť. Na diaľnici D2 bola totiž nahlásená nehoda, ktorá je spôsobená práve silným vetrom. „Z dôvodu silného nárazového vetra došlo k pádu stromu na vozidlo zn. BMW ktoré prechádzalo týmto úsekom. K zraneniu osôb nedošlo,“ informuje polícia na sociálnej sieti.

⚠VODIČI POZOR⚠ NA DIAĽNICI D2 ZVÝŠTE SVOJU OPATRNOSŤ❗👉Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave…

Posted by Polícia SR – Bratislavský kraj on Monday, January 17, 2022

SHMÚ upozorňuje tiež na silný vietor na horách v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín. Tu platí až tretí rizikový stupeň.

Na severe Slovenska však musia obyvatelia bojovať aj s búrkami. Informuje o tom portál iMeteo. Búrková línia, ktorá prišla do tejto oblasti, úradovala od ranných hodín v Poľsku. Ide o prvé tohtoročné búrky, ktoré so sebou na Slovensko priniesli zatiaľ 72 bleskov. 

Facebooková stránka Severe Weather Slovakia o.z. informovala, že búrky sa prehnali okolím Námestova a Vysokými Tatrami. Približne o piatej hodine sa veterná situácia na východnom Slovensku upokojila a v tejto časti sa začala obloha sfarbovať do modra. Zo severného Slovenska sa búrky presunuli na západné.

Na cestách si dávaj pozor

Pribúdajú neprejazdné úseku z dôvodu spadnutých stromov. Informujú o tom zdroje dopravných informácií.

Zelená vlna RTVS oznamuje, že ťažko prejazdný z dôvodu zasnežených ciest a šmýkajúcich sa kamiónov je napríklad úsek medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou či za obcou Hybe smerom na Poprad. „Severná D1 v úseku Poprad – Štrba – Važec – Liptovský Hrádok je zasnežená a šmykľavá,“ dopĺňa Zelená vlna RTVS. 

O dopravnej situácii informovali aj vodiči v regionálnych dopravných facebookových skupinách. Komplikácie nastali aj medzi Smižanami a Spišským Štvrtkom, kde sa približne po 15-tej hodine vytvorila kolóna. Niektorí vodiči sa sťažovali na zlú viditeľnosť v okolí Popradu, v dôsledku čoho sa v tejto oblasti stalo niekoľko dopravných nehôd.

Problémy avizovali aj vodiči z okolia Banskej Bystrice.

Upozorňuje tiež, že z dôvodu hustého sneženia uzavrela polícia cestu medzi Muráňom a Červenou Skalou. Na horskom sedle Besník fúka silný nárazový vietor a na vozovke je súvislá vrstva kašovitého snehu.

Horský priechod Fačkov je po nehode kamióna obojsmerne uzavretý. „Neprejazdný je aj úsek z horského priechodu Šturec za Dolným Harmancom v smere do Banskej Bystrice, spadol tam na cestu strom. Spadnutý strom znemožňuje prejazd aj na hlavnom ťahu pri Starých Horách,“ približuje Zelená vlna RTVS.

Spadnutý strom je podľa jej informácií i na trase Trnava – Červeník, pri odbočke na Žlkovce, v úseku možno prejsť striedavo. Silný nárazový vietor cítiť aj v hlavnom meste, šoféri naň upozorňujú najmä na mostoch a nadjazdoch.

Stellacentrum hlási sneženie tiež v okolí Michaloviec, hmlu zasa v okolí Kráľovského Chlmca.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal do pondelkového včera výstrahu pred silným vetrom pre celé územie SR. Na severnom Slovensku platí do podvečera výstraha pres snežením. Na severnom, severovýchodnom a strednom Slovensku sa môžu tvoriť snehové jazyk a záveje.

Je to čoraz horšie

Situáciu na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne komplikuje vietor a silné sneženie. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský pre TASR uviedol, že zatiaľ sú všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča prejazdné, vodičom však odporúča zvážiť jazdu autom.

„Sneženie je čoraz hustejšie, fúka veľmi silný vietor, takže cesty, v okolí ktorých nie sú stromy, nám zafúkava. Cesta tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou v okrese Poprad zrejme čoskoro nebude prejazdná, pretože to tam silno zafúkava a nebude v našich silách to udržať,“ priblížil situáciu Polomský.

Dodal, že situácia je naozaj veľmi komplikovaná a vodiči by podľa neho mali radšej ostať doma. „Fúkať by malo až do 18. hodiny, verím, že potom sa to upokojí,“ dodal.

Vodiči okrem toho hlásili problémy na Spišskej Magure, na Plavnickom kopci či vo Vysokých Tatrách. Na cestách je veľmi zlá viditeľnosť, šmýka sa a cesty zafúkava. Pribúdajú aj dopravné nehody. Dispečerka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdila, že aktuálne hasiči zasahujú pri nehode dvoch kamiónov pri Nižnom Komárniku, medzi Bušovcami a Jurským v okrese Kežmarok, v okrese Bardejov je nehoda pri Gerlachove smerom na Tarnov.

Zdroje: Facebook, SITA, iMeteo, TASR, Severe Weather Slovakia

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá