Ruský útok môže nastať každú chvíľu, varuje Biely dom. Ukrajina sa pre Rusov môže zmeniť na druhý Afganistan

  • Rusko môže spustiť inváziu na Ukrajinu každú chvíľu, varovala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová
  • Hovorkyňa tvrdí, že ide o mimoriadne nebezpečnú situáciu. Ukrajinci jej dávajú za pravdu
  • Spravodajské hodnotenie ukrajinského ministerstva obrany uvádza, že Rusko takmer dokončilo budovanie síl pri hraniach
  • Ukrajina sa môže pre Rusko skončiť ako druhý Afganistan. USA zvažujú podporu ukrajinského odporu a dodávky zbraní
obrnené vozidlo Rusko
SITA/AP
  • Rusko môže spustiť inváziu na Ukrajinu každú chvíľu, varovala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová
  • Hovorkyňa tvrdí, že ide o mimoriadne nebezpečnú situáciu. Ukrajinci jej dávajú za pravdu
  • Spravodajské hodnotenie ukrajinského ministerstva obrany uvádza, že Rusko takmer dokončilo budovanie síl pri hraniach
  • Ukrajina sa môže pre Rusko skončiť ako druhý Afganistan. USA zvažujú podporu ukrajinského odporu a dodávky zbraní

Washington je presvedčený, že Rusko môže spustiť inváziu na Ukrajinu každú chvíľu. Američanov desia pohyby ruských vojsk pri ukrajinskej hranici, ktoré naznačujú možný útok.

Ukrajina varuje, že Rusi takmer dokončili budovanie síl v blízkosti hraníc, kde sa aktuálne zdržiava 127-tisíc príslušníkov ruských ozbrojených síl. Kyjev očakáva útok, ktorý môže prísť kedykoľvek.

O deeskaláciu sa pokúša americký minister zahraničia Antony Blinken, ktorý sa stretne s ruskými náprotivkom Sergejom Lavrovom. Ruský minister zahraničia sa tiež v utorok stretol s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou.

Ukrajinci chcú byť pripravení na každú možnosť, od spojencov preto žiadajú správne zbrane, ktoré by z ruskej invázie spravili nákladný a krvavý chaos.

Podľa odborníkov sa Washington pripravuje na možnosť, že v prípade ruského útoku na Ukrajinu spraví z krajiny nový Afganistan. Bude sa snažiť použiť rovnakú taktiku, aká vyhnala sovietov z Afganistanu v 80. rokoch. Pomôcť môže aj Slovensko.

Ide o mimoriadne nebezpečnú situáciu, tvrdí Biely dom

Biely dom sa obáva, že Rusko môže spustiť inváziu každú chvíľu, povedala v utorok na tlačovej konferencii hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

„Podľa nášho názoru ide o mimoriadne nebezpečnú situáciu. Teraz sme vo fáze, keď Rusko môže kedykoľvek začať útok na Ukrajine,“ vysvetlila Psakiová.

Hovorkyňa označila za vinníka tejto krízy ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý zhromaždil vyše 100-tisíc ruských vojakov pri ukrajinskej hranici. Cesta Blinkena do Európy, kde sa stretne s Lavrovom, má pomôcť k deeskalácii a má ukázať protistrane, že existuje i diplomatické riešenie.

Ak sa Rusi nerozhodnú pre diplomatickú cestu, ale pre cestu agresie, budú znášať „ťažké dôsledky“. „Je na rozhodnutí prezidenta Putina a Rusov, či budú znášať vážne ekonomické dôsledky, alebo nie,“ povedala Psakiová.

V podobnom duchu sa v stredu vyjadril americký prezident Joe Biden, ktorý si myslí, že Putin musí niečo urobiť, preto pôjde na Ukrajinu. Prezident uviedol, že ak Rusko skutočne urobí to, čo je s vojenskou silou zhromaždenou na hraniciach Ukrajiny schopné urobiť, bude to „pre Rusko katastrofa“.

Spojenci a partneri USA sú podľa Bidena pripravení prijať opatrenia voči Rusku a ruskému hospodárstvu.  Prezident však naznačil, že veľkosť sankcií sa môže líšiť od skutočnosti, či pôjde o útok na celú krajinu, útok na niektoré oblasti Ukrajiny alebo kybernetický útok. 

Americký prezident sa podľa svojich slov obáva, že patová situácia v spojitosti s Ukrajinou sa môže „ľahko vymknúť z rúk“.

Minulý týždeň Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť, uviedol, že spravodajské služby ešte nevedia vyhodnotiť, či sa Rusko už pre inváziu definitívne rozhodlo.

„To je otázka, na ktorú vám môžu odpovedať iba Rusi, ale ich činy nám ukazujú, že robia kroky, ktoré by naznačovali, že majú plány na inváziu na Ukrajinu,“ povedala americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová v diskusii Washington Post Live. Nebezpečenstvo naznačuje tiež pohyb vojsk.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: TASR, White House, Washington Post, CNN, Reuters, CNN, Atlantic Council, 19FortyFive, CNN, New York Times, CSIS, Global News, Rádio slobodná Európa , VOA, White House

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá