Slováci oprášili cestovné pasy. Sviatky trávili na exotických miestach po celej Európe

  • Po rokoch pandémie prichádza zaslúžený oddych
  • Spoločnosť Kiwi.com informuje o tom, kde Slováci tento rok trávili sviatky
dovolenka
Unsplash/Rafael Cisneros Méndez, Natali Quijano
  • Po rokoch pandémie prichádza zaslúžený oddych
  • Spoločnosť Kiwi.com informuje o tom, kde Slováci tento rok trávili sviatky

Opatrenia sa rušia a Slováci sa tešia. Cestovateľská spoločnosť Kiwi.com informuje o tom, kam cestujeme najčastejšie a ako sa pre nás cestovanie zmenilo oproti situácií pred pandémiou. Slováci cestovali raz toľko ako pred pandémiou.

Kiwi.com je česká tech-travel spoločnosť založená v roku 2012, dnes však neexistuje vášnivý cestovateľ, ktorý by jej meno nepoznal. Populárna je predovšetkým pre hľadanie výhodných letových prepojení, ktoré by ťa normálne vyšli aj o niekoľko desiatok eur drahšie.

To sa pozdáva aj nám a aj napriek zdražovaniu, ktoré v posledných mesiacoch trápi Slovákov, Kiwi.com stále ponúka jedny z najlacnejších ponúk na trhu.

Pandémia ani kríza len kúsok od slovenských hraníc nepôsobila pre aerolinky posledné mesiace či roky vôbec priaznivo. Tomu je koniec. Zaslúžený oddych sme si vychutnávali už počas sviatkov. Na dovolenky sa Slováci začínajú pripravovať týždne a dokonca aj mesiace pred odletmi.

Sviatky pri mori

Exotika a slnko láka snáď každého. Táto skutočnosť sa prejavila aj na predajoch leteniek. Nielen Taliansko, ale aj Barcelona, Grécko, Palma de Mallorca a minulý rok dokonca aj Portugalsko či Španielsko. Stále však pretrváva trend cestovania prevažne po Európe. Krásy nám blízkych krajín lákajú slovenských cestovateľov každý rok čoraz viac.

Ako informuje spoločnosť Kiwi.com, najnavštevovanejšou dovolenkovou destináciou bolo práve Taliansko. Kým však niektorí trávili sviatky chytaním farby a kúpaním sa v mori, iní si pre autentickejší náboženský zážitok zabehli na pár dní do Vatikánu. 

Nepovšimnuté nezostali ani menej exotické, no za to kultúrne naplnené mestá. Romantická večera pri Eiffelovej veži alebo prechádzka Karlovým mostom. Aj také chvíle mali možnosť za posledný rok zažiť návštevníci Francúzka a Prahy, ktorých tiež nebolo málo. Veľmi navštevovaným bol aj stále upršaný Londýn a Veľká Británia. 

Stále za lacno

Ťažké mesiace, keď čoraz viac pociťujeme dopady pandémie a vojny, ovplyvnili aj letové spoločnosti. Mnohé dostala pandémia na kolená a ohlásili koniec. Vojna a ťažký prístup k pohonným hmotám opäť raz zaťažuje prácu aerolinkám. Cestovné kancelárie a predajcovia leteckých zájazdov sú tak nútení ísť cenami vyššie. 

Podľa Kiwi.com sa ceny oproti roku 2019 zvýšili o 20 %. Pri letenkách za niekoľko desiatok či stoviek eur to tak robí nemalú sumu peňazí. Napriek tomu však upozorňujú, že ceny letov sa aj naďalej držia na priečke podpriemeru.

Na portáloch dokážete stále nájsť dostatok lacných a výhodných ponúk.

To, že situácia sa podpísala aj na cenách, vieme, veď predsa, kde to tak nebolo. Navzdory tomu sú však zmeny minimálne a odráža sa to aj nad stále väčšom počte ľudí vyhľadávajúcich leteckú prepravu do zahraničia. Spoločnosť Kiwi.com aj naďalej sľubuje najlepšie a najvýhodnejšie ponuky a presne tie na ich webe aj nájdete.

Cieľová destinácia – Slovensko

Okrem menej dostupných pohonných hmôt sa situácia na Ukrajine podpísala aj množstvom návštevníkov Slovenska. Každý rok nás navštívia tisíce zahraničných turistov, v posledných mesiacoch však najväčšiu skupinu tvoria Ukrajinci. Vzhľadom na súčasnú situáciu však nemôžeme tvrdiť, že ide úplne o turistov. 

Kým Slováci na Veľkú noc utekali za hranice, k nám sa rozhodli vycestovať naši zahraniční susedia tiež. Okrem našich najbližších susedov Čechov si naše kultúrne zvyklosti nenechali ujsť ani cestovatelia z Turecka či Talianska. 

Otvorením hraníc a vzdušného priestoru dobrodruhom sme si zaslúžili viac ako dvojnásobnú várku návštevníkov v porovnaní s rokom 2019, a teda obdobím ešte pred pandémiou. 

Zdroje: Kiwi.com, SIU

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá