CO2 dosahuje najvyššiu zaznamenanú úroveň v histórii ľudstva

  • V našej atmosfére sa dramaticky zvyšuje prítomnosť oxidu uhličitého
  • S touto skutočnosťou úzko súvisia klimatické zmeny, ako aj ľudské aktivity
oxid uhličitý
Unsplash/ Tobias Rademacher, NASA,
  • V našej atmosfére sa dramaticky zvyšuje prítomnosť oxidu uhličitého
  • S touto skutočnosťou úzko súvisia klimatické zmeny, ako aj ľudské aktivity

Globálne otepľovanie a klimatické zmeny, ktorým v súčasnosti čelí naša planéta, súvisia s nárastom skleníkových plynov v atmosfére. Tie na planéte zadržiavajú teplo. Na túto skutočnosť má najväčší dopad oxid uhličitý, CO2, pričom má až dve tretiny vplyvu, informuje NASA.

Dôležitosť oxidu uhličitého si vedci uvedomujú roky. Prvý presný údaj pochádza z roku 1958, odkedy ho merajú v observatóriu na sopke Mauna Loa na Havaji. Narastajúci trend sa nedá poprieť.

„Späť v čase“

Spoľahlivú predstavu o tom, aká bola koncentrácia CO2 v atmosfére však máme stovky rokov do minulosti. Vedci dokážu pomocou zamrznutých bublín vzduchu v ľadovcoch v Grónsku a na Antarktíde zistiť celkom presné údaje, uvádza NASA.

Bubliny, ktoré sú zachytené v ľadovcoch, umožňujú vedcom „vrátiť sa v čase“. Ich zistenia hovoria, že úrovne oxidu uhličitého v atmosfére sú vyššie než kedykoľvek za posledných 400-tisíc rokov.

V čase ľadových dôb sa hladina oxidu uhličitého pohybovala okolo 280 na milión (ppm). V teplejšom, medziľadovom období išlo o úroveň okolo 280 ppm.

Priemerná mesačná hladina oxidu uhličitého v atmosfére prekročila po prvýkrát v histórii hranicu 420 častíc CO2 ppm, upozorňuje portál The Independent.

Ide o údaje z rovnakého havajského observatória ako v roku 1958, kedy bola najvyššia zachytená koncentrácia CO2 v atmosfére na úrovni 317,51 ppm. Pred dvadsiatimi rokmi zaznamenali najviac 375,93 ppm.

Významný zlom prišiel v roku 2013, kedy hladila CO2 po prvýkrát v zaznamenanej histórii prekročila hranicu 400 ppm. „Tento graf vyjadruje nielen vedecké merania, ale tiež podčiarkuje skutočnosť, že ľudia majú mimoriadnu schopnosť meniť klímu a planétu.“

co2-graph-
zdroj: NASA

Hladiny kolíšu

Hladiny CO2 v priebehu roka prirodzene kolíšu, pričom sa na maximum vyšplhajú pravidelne koncom jari. Deje sa to kvôli ročným obdobiam na severnej časti pologule. S prichádzajúcim letom a zvýšeným rastom rastlín sa z atmosféry veľa uhlíka sťahuje, jeho hladina sa tak znižuje.

Emisie z dopravy, priemyslu, výroby elektriny a iných zdrojov, ako je napríklad odlesňovanie, vytlačili od polovice 19. storočia do atmosféry obrovské množstvá CO2 a miera atmosférického uhlíka sa tak dramaticky zvýšila.

Ak sa v prístupe ľudstva k spaľovaniu fosílnych palív nič nezmení, ľudstvo svoje zásoby vyčerpá v priebehu niekoľkých storočí. Úroveň CO2 bude naďalej stúpať, NASA odhaduje, že na úroveň 1 500 ppm. V takom prípade by sa atmosféra nevrátila do pred-industriálneho stavu ani o desaťtisíce rokov.

CO2
zdroj: Climate Central, graf z minulého roka

Nedá sa poprieť, že za obrovský výkyv môžu práve ľudské aktivity. Oxid uhličitý sa v súčasnosti zvyšuje viac ako 250-krát rýchlejšie než ako z prírodných zdrojov po poslednej dobe ľadovej.

Zdroje: NASA, The Independent, Havajské observatórium

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá