Dve eurá za kávu sa mu zdali priveľa. Zákazník zavolal do kaviarne políciu

  • Pri platení zistil, že káva stojí viac, ako čakal
  • Nazlostil sa a zavolal políciu, ktorá kaviarni dala pokutu tisíc eur
káva, kávovar, barista
Unsplash/Nathan Dumlao
  • Pri platení zistil, že káva stojí viac, ako čakal
  • Nazlostil sa a zavolal políciu, ktorá kaviarni dala pokutu tisíc eur

Cena kávy rastie, no priplatiť si za ňu chce len málokto. Svoje o tom vie aj kaviareň vo Florencii, na ktorú jeden z rozhnevaných zákazníkov zavolal políciu.

Nepáčilo sa mu, že za bezkofeínovú kávu mu v centre toskánskeho mesta zaúčtovali dve eurá. Kaviareň Ditta Artigianale nakoniec skončila s pokutou 1 000 eur, informuje britský denník The Guardian.

Konkrétne sa muž sťažoval na to, že cena kávy nebola uvedená na jedálenskom lístku. Kaviareň však na sociálnych sieťach, kde prípad popísala, argumentuje tým, že cena kávy bola uvedená na digitálnom menu, ktoré bolo dostupné po načítaní QR kódu.

Tento spôsob si obľúbili podniky po celom svete najmä z dôvodu pandémie. Nemuseli tak totiž po každom zákazníkovi menu dezinfikovať. To si však očividne zákazník nevšimol.

Ako denník pripomína, kaviareň je známa svojou prestížnou kávou a je držiteľkou niekoľkých ocenení. Majiteľ Francesco Sanapo tiež svoju kávu obhajoval s tým, že pochádza z malej plantáže v Mexiku a jeho zamestnanci ju pripravujú s veľkou starostlivosťou.

„Pokutovali ma, pretože sa niekto urazil za to, že zaplatil 2 eurá za kávu bez kofeínu, ktorá zahŕňa proces extrakcie vody. Veril by si tomu?“ cituje denník majiteľove slová.

„Niekoho to môže aj dnes nahnevať tak, že zmobilizuje políciu, ktorá k nám prišla pre zastaraný zákon. Tento zákon sa musí zmeniť, pretože inak by postihol 99,9 % barov a reštaurácií.“

Polícia totiž mohla kaviareň pokutovať na základe miestneho dlhoročného zákona, ktorý od dodávateľov potravín a nápojov vyžaduje, aby zverejňovali ceny na jedálenskom alebo nápojovom lístku.

Ako The Guardian pripomína, priemerná cena kávy sa v Taliansku pohybuje okolo jedného eura za šálku. Kaviareň Ditta Artigianale je však bola už od svojho otvorenia revolučná a v už roku 2013 si pýtali za jedno espresso 1,50.

Majiteľ povedal, že už vtedy sa to niektorým ľudom nepáčilo, avšak nikomu nenapadlo volať políciu. Vyššiu cenu kávy odôvodňuje aj tým, že cena tejto suroviny sa stále zvyšuje.

Káva sa zdražuje z roka na rok

Cena kávy pritom rastie už dlhodobo a celosvetovo. Dôvodom je zlá úroda, inflácia, ale aj pandémia. Koncom minulého roka bola aj na Slovenku cena kávy najvyššia za posledných 10 rokov.

Analytik Saxo Bank Ole Hansen uviedol, že za to môže najhoršie obdobie sucha a mrazov za posledné desaťročia, ktoré zdecimovalo brazílsku úrodu v roku 2021. Očakáva sa, že to potenciálne ovplyvní aj minimálne dve ďalšie sezóny.

Situáciu ďalej komplikuje aj nedostatok prepravných kontajnerov, čo zhoršuje situáciu v pražiarňach v Európe a v USA.

Aj keď tieto fakty sami osebe nevysvetľujú takmer zdvojnásobenie ceny kávy, cenu vystrelili hore obavy, že situácia na trhu bude zlá aj v nasledujúcich rokoch. Poškodenie kríkov v dôsledku mrazov začiatkom roka viedlo v niektorých oblastiach k potrebe opätovnej výsadby, zatiaľ čo iní poľnohospodári sa preorientovali na iné plodiny,“ cituje Hansenove slová agentúra SITA.

Zdroje: The Guardian, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá