Na bratislavskej gastro scéne sú len krátko, no stali sa hitom. Spoznáš podniky hlavného mesta?
- Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
- Nové gastro prevádzky na Slovensku v poslednom období vyrastajú ako huby po daždi
- Otestuj sa, aký máš v rámci nových podnikov prehľad
Slovenské gastro sa spamätáva z pandemickej krízy. Tie najsinejšie a najvytrvalejšie prevádzky prežili a v týchto dňoch sa tešia z fungovania.
Na bratislavskej gastro scéne a v jej okolí vzniklo v poslednom období celé spektrum rôznych prevádzok, kde je radosť si vychutnávať dobré jedlo či drinky.
Otestuj sa v našom kvíze, či patríš medzi tých, ktorí majú v rámci miestnej gastronomickej sféry perfektný prehľad.
Varí sa tu výlučne kóšer a všetko má pod palcom samotný rabín. Vieš o akom bistre je reč?
Wolt
Boaz Raz je izraelský podnikateľ, ktorý po pôsobení v IT sektore zakotvil v oblasti gastronómie. Je zakladateľom a majiteľom značky Yalla Hummus, ktorej prevádzku nájdeš na Kozej ulici 18 v Starom Meste. Väčšinu surovín do reštaurácie Boaz kupuje na Slovensku. Mäso, ktoré tu spracúva, má však z Rakúska, keďže v jedlách využíva výlučne kóšer mäso.
Je to cestovinová manufaktúra a je tu aj vlastná „in house“ cukráreň. Koncept otvorili v historickej budove bývalej cvernovej továrne. Vieš názov tejto prevádzky?
Medusa Group
Mint je prepojením talianskej a mediteránnej kuchyne s ohľadom na lokálne chute a tradície. Za celým projektom stojí najväčšia gastro spoločnosť na Slovensku – skupina Medusa. Mint sa po Ružinove na Herlianskej rozrástol o ďalšiu prevádzka v novovzniknutej časti Nív – v unikátne zrekonštruovanej priemyselno-historickej budove Pradiareň 1900.
Tri Slovenky zásobujú Bratislavu koláčmi a teraz expandujú, nová prevádzka ich mala stáť 60-tisíc eur. Vieš o aký projekt ide?
Martin Sirotny/ lowkey.sk
Fertucha bola malou rodinnou pekárňou, ktorú založili tri ženy na materskej dovolenke, sestry Barbora a Petra Bilčíkové s kamarátkou Luciou Čiernou. Ich biznis sa za pár rokov rozrástol a ich pekáreň aj značka Fertucha sa stali vyhľadávanými. Aj preto oznámili rozširovanie o novú prevádzku, ktorá poteší mnohých milovníkov zákuskov.
Marcel investoval do jeho podniku 100-tisíc eur. Prevádzky s miešanými drinkami má v Bratislave aj Trnave. Vieš ich názov?
archív Marcel
Marcel je slovenský podnikateľ stojaci za značkou Hedon Barov. Podniky, ktoré ti naservírujú skutočný zážitok v pohári, nájdeš v Trnave aj Bratislave. Pred vyše rokom Hedon otvoril aj druhú prevádzku, a to v modernom downtowne Bratislavy, v Sky Park-u. Do tejto prevádzky spoluinvestoval Radislav Rumpel, pričom celkový koncept je obohatený o kuchyňu v štýle moderného bistra. Na skvelý koktejl môžeš zájsť aj sem.
Pre mnohých najlepšia zmrzlináreň v Bratislave nedávno otvorila novú prevádzku. Vieš jej názov?
Startitup
Zmrzlináreň Arthur gelato, ktorá sídli v centre Bratislavy, zrejme nemusíme nikomu obzvlášť predstavovať. V priebehu pár rokov sa stala love brandom a pred jej predajňami stoja zástupy miestnych i turistov.
Michal a Karol majú miliónové tržby, založili EDO-KIN a teraz sa pustili do nového projektu v nákupnom centre. Vieš, ako sa volá?
archív Michal Š.
Michal Šramko a Karol Gálik už pred desiatimi rokmi priniesli na slovenský trh značku EDO-KIN, ktorú si Bratislavčania obľúbili kvôli vyladeným ázijským jedlám. Teraz dali spolu s tímom hlavy dokopy a vytvorili celkom nový projekt – Aziakju. Ide o ázijský street food na spôsob BBQ, z ktorého vyplýva aj fonetický názov Aziakju. Jeho základom sú predovšetkým chutné grilované jedlá.
Jedlo si tu namiešaš podľa seba. V Bratislave otvorili novinku, ktorá v Maďarsku zožala masívny úspech. Vieš jej názov?
Startitup
Populárna značka Padthai wokbar už otvorila aj na Slovensku. Novú prevádzku nájdeš v Bratislave, priamo v obchodnom centre Nivy. Zakladatelia prevádzky chceli na trh priniesť miesto, ktoré by spájalo orientálne chute s urbánnym prostredím a prírodu s centrom mesta. V tejto fast casual reštaurácii si môžeš sám poskladať jedlo z čerstvých surovín, ktoré pred tvojimi očami pripravia ázijskí kuchári v horúcom woku.
Šimon priniesol do Bratislavy bistro, ktoré v sebe spája rýchlosť fastfoodu a kvalitu surovín ako z top reštaurácií. Vieš, za akou značkou stojí?
archív Šimon
Šimon Smrtič je mladý gastro podnikateľ, ktorý do Bratislavy priniesol dnes už obľúbený street food Kaliforňan, inšpirovaný pestrosťou Kalifornie. Teraz otvoril novú prevádzku v Starom Meste na adrese Tobrucká 12, od 11:00 do 15:00. Reštaurácia vzniká aj napriek dlhodobým turbulenciám na gastro scéne. Šimon objasňuje, že vďaka pandémii si uvedomil, že nemá cenu investovať do veľkých priestorov so sedením.
V centre otvorili kaviareň, ktorá poblázni Bratislavčanov, je priamo v historickom paláci.
Instagram
Bratislava dostala celkom novú kaviareň, ktorá má neobyčajný nádych a ponúka to, čo ocenia všetci fanúšikovia nielen dobrej kávy, ale aj poctivých voňavých koláčov a dobrého vína. Nájdeš ju na Františkánskom námestí číslo jedenásť. Tento podnik je skrytý na nádvorí Galérie mesta Bratislavy. Podnik sa volá Emil a môžeš sa s ním prísť zvítať medzi 10 a 22 hod. Emil je jednoducho nové bratislavské miesto s veľkou dušou.
Boris má úspešný biznis pri Pentagone. Jediný v Bratislave ponúka autentickú gastro špecialitu. Vieš názov jeho projektu?
Boris Biba
Boris Biba sa venoval IT a kryptomenám, no dnes svoju energiu vkladá do gastro projektu BAD BOYZ Kitchen. Teraz sa pustil do novinky s názvom EmpaNada. Tento projekt je podľa neho jedinečný najmä v jeho autenticite. To, čo ponúka jeho projekt EmpaNada, sú remeselné, ručne vyrábané empanady, ktoré pripravujú rodení Argentínčania.
Čítaj viac z kategórie: Biznis a startupy

