„Ležia tam mŕtvi ľudia,“ ozýva sa na zázname. Rusi zaútočili na humanitárny konvoj

  • Ruské jednotky zaútočili na humanitárny konvoj
  • Na mieste sa nachádzajú desiatky zasiahnutých civilistov
  • Útok zažilo aj mesto Dnipro
horiace auto ruskí vojaci
Ilustračná fotografia, SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, Unsplash/Flavio Gasperini
  • Ruské jednotky zaútočili na humanitárny konvoj
  • Na mieste sa nachádzajú desiatky zasiahnutých civilistov
  • Útok zažilo aj mesto Dnipro

Ruský útok blízko mesta Záporožie na Ukrajine zasiahol konvoj vozidiel civilistov, uviedol v piatok na platforme Telegram starosta ukrajinského mesta Severodoneck Olexandr Striuk. Útok si vyžiadal najmenej 23 obetí a množstvo zranených. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a z agentúry AP.

Išlo o humanitárny konvoj

Civilisti chceli vyzdvihnúť svojich príbuzných, ktorí sa pokúšali uniknúť z Ruskom okupovaného územia. Konvoj bol ostreľovaný viac než desaťkrát. Na videozázname, ktorý zverejnili na sociálnych médiách, vidieť mŕtvych a zranených ľudí ležať na ceste, píše The Guardian.

Na jednom z videí, ktoré bolo natočené, je z neďalekej budovy počuť vystrašené výkriky. „Ležia tam mŕtvi ľudia,“ ozýva sa na zázname opakovane. Na ďalších fotografiách je taktiež viditeľný kráter, priamo v bezprostrednom okolí konvoja, čo naznačuje, že autá zasiahli rakety priamo.

Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení,“ napísal Striuk.

Pár hodín pred ostreľovaním útočilo Rusko aj na niekoľko miest vrátane centra neďalekého Dnipra. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj o útoku tiež informoval s tým, že „Rusi blízko Záporožia vystrelili rakety na konvoj smerujúci na okupované územie“.

Je treba poznamenať, že odchod 34 vozidiel s obyvateľmi Luhanskej oblasti bol vopred naplánovaný,“ dodal. Guardian upozornil, že uvedené informácie nebolo možné bezprostredne overiť.

V Tweete priloženom nižšie sú fotografie priamo z miesta raketového útoku. Ich autorom je český reportér Václav Černohorský, ktorý do Záporožia dorazil krátko po zásahu.

 

„Zaplatia,“ odkázal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v piatok ostreľovanie civilného humanitárneho konvoja pri meste Záporožie a nazval ho „teroristickým útokom“.

Teroristický štát vypaľuje rakety na civilné obyvateľstvo v Záporoží, Mykolajive a Dnepropetrovsku. Útočí na ukrajinské oblasti z raketometov a dronov. Okupanti vystrelili ráno 16 rakiet len na okres Záporožie. Toto môžu urobiť len absolútni teroristi, ktorí by v civilizovanom svete nemali mať miesto,“ napísal v reakcii na útok Zelenskyj na platforme Telegram.

Zelenskyj
zdroj: TASR/AP

Nepriateľ zúri a požaduje pomstu za našu nezlomnosť a jeho zlyhania. Cynicky ničí mierumilovných Ukrajincov, pretože už dávno stratil všetko ľudské. Krvilačná zberba, definitívne zaplatíš za každý stratený ukrajinský život!“ dodal Zelenskyj.

Naprieč Ukrajinou

Spomínaný raketový útok, ktorému bolo v noci na piatok vystavené mesto Dnipro na východe Ukrajiny, si vyžiadal jednu obeť, najmenej dvoch zranených a veľké materiálne škody. Informovala o tom britská stanica BBC. Správa sa na spravodajských weboch ocitla v skorých ranných hodinách.

Vo svojom kanáli na platforme Telegram o tom informoval šéf regionálnej správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Dodal, že rakety zasiahli obytnú štvrť a dopravný podnik, v ktorého areáli zhorelo viac ako 50 autobusov. Rezničenko poznamenal, že táto štvrť bola terčom ruského útoku aj pred niekoľkými týždňami.

mariupol ukrajina invázia rusko
zdroj: TASR/AP Photo/Alexei Alexandrov

Primátor mesta Dnipro Borys Filatov na Telegrame napísal, že útok na dopravný podnik bol vykonaný raketami Iskander. Mesto Dnipro sa pod raketovou paľbou z ruských pozícií ocitlo aj v noci na štvrtok. Podľa Rezničenka zahynuli štyria ľudia vrátane dvoch detí, osemročného chlapca a deväťročného dievčaťa.

Opečiatkované a uznané

Útoky na civilné ciele sa na Ukrajine udiali v ten istý deň, ako Vladimir Putin oficiálne uznal pripojenie okupovaných oblastí k Ruskej federácii. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC.

Po podpísaní výnosov „o uznaní štátnej suverenity a nezávislosti Chersonskej a Záporožskej oblasti“ na Ukrajine bude v piatok nasledovať ďalší krok, keď budú o 15.00 h miestneho času v moskovskom Kremli podpísané dohody o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Vladimir Putin
zdroj: TASR/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na základe týchto dokumentov sa k Rusku „pripoja“ Záporožská a Chersonská oblasť i dve samozvané republiky, ktoré na území Donbasu na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti ešte v roku 2014.

Putin uznal nezávislosť Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) už vo februári tohto roku, tesne pred tým, ako ruská armáda 24. februára zaútočila na Ukrajinu.

Zdroje: TASR, The Guardian 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá