Štát zlyháva pri záchrane slovenských podnikateľov: Porastie cena chleba, pečiva aj zatvorených prevádzok

  • Ceny chleba a pečiva sa budú aj naďalej zvyšovať
  • Slovenskí pekári sú šokovaní z toho, ako štát nič nerobí pri ochrane svojich podnikateľov
Pečivo v obchode a ruka s peniazmi
Ilustračný obrázok, Unsplash/Angelo Pantazis, Unsplash/@nielssteeman
  • Ceny chleba a pečiva sa budú aj naďalej zvyšovať
  • Slovenskí pekári sú šokovaní z toho, ako štát nič nerobí pri ochrane svojich podnikateľov

Štát pri záchrane slovenských podnikateľov zlyháva. Ceny chleba a pečiva sa budú aj naďalej zvyšovať. Slovenskí pekári sú šokovaní z toho, ako štát nič nerobí pri ochrane svojich podnikateľov.

Vláda každý týždeň pravidelne sľubuje, že na ďalšom rokovaní, prípadne po rokovaní na úrovni EÚ, predstaví záchranné mechanizmy. O podpore však podnikatelia stále nič nevedia. Pekári musia pristúpiť k zvýšeniu odbytových cien a iní zatvárať svoje prevádzky. Preto sa včera stretli s predsedom NR SR Borisom Kollárom.

Zlyhávanie vlády

Na stretnutí predstavitelia zväzu situáciu v pekárstve, cukrárstve a cestovinárstve vysvetlili predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi. Pekári nie sú schopní určovať cenotvorbu svojich výrobkov. Okrem nárastu cien energií totiž neočakávane narástla cena cukru a droždia, ktorých je v EÚ nedostatok.

Odbytové ceny chleba či pečiva nie je možné udržať na viac ako mesiac a aj to nepokryje ani výrobné náklady. Navrhované opatrenia napriek opakovanej snahe pekárov, cukrárov a cestovinárov neboli zo strany agrorezortu podrobené ani len konštruktívnej diskusii. Sektor, ktorý je zaradený medzi kritickú infraštruktúru, považuje za nevyhnutné, aby boli prijaté opatrenia na jeho záchranu.

„Vláda pri záchrane podnikateľského sektora pred najväčšou krízou v histórii Slovenska absolútne zlyháva. Podnikateľský sektor stále nevie, s akou a či vôbec nejakou pomocou môže počítať a to už je takmer polovica októbra. Kým ostatné štáty EÚ konajú, slovenská vláda nespravila pre podniky absolútne nič. Na náš sektor to má katastrofálne dosahy. Počet zatvorených pekární a cukrární vzrastá každý týždeň. Reťazce si obchodné prirážky na pultových cenách neznižujú a my nemáme inú možnosť ako nárast vstupov premietnuť do odbytových cien, inak by sme skrachovali. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári však nechcú zvyšovať ceny, pretože už teraz cítime znižujúcu sa kúpyschopnosť obyvateľov,“ povedal predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Agrorezort a vláda rezignovali podľa zväzu na aktivity na podporu predaja slovenských výrobkov na pultoch obchodov. Absencia podpory štátu je pritom tak katastrofálna, že odbytové ceny pekárskych výrobkov budú musieť vzrásť podľa prieskumu medzi členmi zväzu v najbližšom období o približne 25 až 30 percent.

„Ak však bude štát stále impotentný a rast výrobných nákladov bude pokračovať, aj tí čo zvládnu nezatvoriť prevádzky, budú musieť pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov. A ako dôvod zrejme uvedú neschopnosť konkrétnych ministrov podporiť sektor, ktorý zamestnáva najviac ľudí v slovenskom potravinárstve,“ dodal Lapšanský.

Pečivo
zdroj: unsplash/Yeh Xintong

Zatváranie potravinárskych prevádzok

Vláda SR okrem toho ani po výzvach na riešenie situácie s cenami energií nepredstavila jasný a rýchly plán pre hospodárstvo. Delegáti Valného zhromaždenia Potravinárskej komory Slovenska (PKS) sa na zasadnutí v Turčianskych Tepliciach minulý týždeň zhodli, že pre podnikateľské subjekty v potravinárstve je „už po hodine dvanástej“.

Slovensku hrozí reálne zatváranie potravinárskych prevádzok, čo by prinieslo aj kolaps poľnohospodárskej prvovýroby, pretože ich produkty nebude mať kto spracovať. Spotrebitelia v obchodoch surové obilie, ani živé zvieratá nekúpia, aby sa potraviny dostali na stôl spotrebiteľa, je dôležité udržať fungujúci spracovateľsko-potravinársky priemysel, ktorý už teraz produkuje stratu. Informovala o tom riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Mnohé potravinárske prevádzky sú nútené kupovať plyn a elektrinu za spotové ceny. Minulý rok stál plyn 36 eur za MWh, dnes sa spotová cena pohybuje na úrovni 300 eur, čo je 8-krát viac. Pre malé a stredné firmy je tento nárast neúnosný. Takéto zvýšené náklady nie je možné preniesť do cien potravín, pretože budú nepredajné.

Štát musí mať podľa PKS záujem na dobrom fungovaní domáceho potravinárskeho priemyslu, ktorý zabezpečí dostatok potravín za primeranú cenu, spoľahnúť sa, že si základné potraviny dovezieme z iných členských krajín, je nezodpovedné.

Vláda Eduarda Hegera čelila množstvu škandálov

„Potravinárske podniky čelia vysokým nákladom na energie a ak bezodkladne nebudú predstavené účinné kompenzačné opatrenia, reálne hrozí ich zatváranie. Aby sme na pultoch mali vždy čerstvé, kvalitné a bezpečné potraviny, potrebujeme fungujúci potravinársky priemysel. Je preto potrebné, aby vláda prijala mimoriadne podporné opatrenia pre potravinársky priemysel podobne, ako minulý týždeň schválila podporu pre prvovýrobu za sucho,“ uvádza prezident PKS Daniel Poturnay.

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá