Nemysli na zdražovanie. Našli sme mestá, kde cestuješ verejnou dopravou úplne zadarmo

  • Zľavy či bezplatné cestovanie lokálnou dopravou ponúkajú už desiatky miest
  • Do niektorých stačí prísť, inde musíš splniť komplikované podmienky
Doprava v meste
V niektorých mestách môžeš pekne ušetriť na doprave, Unsplash/James Genchi & Yaoqi
  • Zľavy či bezplatné cestovanie lokálnou dopravou ponúkajú už desiatky miest
  • Do niektorých stačí prísť, inde musíš splniť komplikované podmienky

Nemci nám v lete odpálili dekel 9-eurovým lístkom, s ktorým si sa mohol voziť po krajine celý mesiac. Projekt sa tešil veľkému úspechu, a preto sa v roku 2023 vracia. Bude síce stáť 49 eur, čo je stále vynikajúca cena, najmä ak sa chystáš precestovať Nemecko krížom-krážom.

Dátum spustenia ešte nepoznáme, no podmienky budú rovnaké ako pri letných „mesačníkoch“. Lístok využiješ neobmedzene, na koľko ciest len chceš, a vo všetkých prostriedkoch miestnej a regionálnej verejnej dopravy.

Prečo to Nemci robia?

Aby v čase zúriacej energetickej krízy a raketovo rastúcej inflácie aspoň trochu zmiernili výdavky obyvateľov, a zároveň im ponúkli dopravu, ktorá viac šetrí životné prostredie.

Podobne uvažujú aj v iných mestách či krajinách. V niektorých dokonca zaviedli dopravu celkom bezplatnú.

Luxemburskom cestuješ zadarmo

V marci 2020 nás nešokoval len koronavírus, ale aj malé veľkovojvodstvo, ktoré je sídlom európskych inštitúcií. Asi si povedali, že mobilita je ľudské právo, a ako prvá krajina na svete zaviedli celoštátnu bezplatnú verejnú dopravu.

Ako informuje portál Mobilite Gratuite, týka sa to úplne všetkých prostriedkov – električiek, vlakov i autobusov. Tiež nezáleží na tom, či si turista alebo domáci. Výnimkou sú len lístky 1. triedy, ktoré ostali spoplatnené.

Pozor si daj aj v prípade, ak dopravným prostriedkom cestuješ cez hranice. Luxembursko je priamo spojené s Nemeckom, Francúzskom a Belgickom, avšak bezplatná doprava končí na hraniciach. Po ich prekročení potrebuješ platný lístok.

Prekvapivo, cestovanie zadarmo neprinútilo Luxemburčanov, aby sa vzdali áut. Navyše, ako píše portál Bloomberg, vysoké ceny bývania mnohých „vyhnali“ za hranice. Každodenný hromadný príliv a odliv ľudí upcháva cesty a vlaky. Mal by si preto počítať s tým, že cestovanie v rannej a večernej špičke nebude najpohodlnejšie.

Napriek tomu sa nad luxemburským modelom uvažuje aj inde, napríklad v Paríži. Vo francúzskej metropole to bude predsa len väčšia výzva, keďže mesto je domovom viac ako 11 miliónov obyvateľov.

Projekt bezplatnej dopravy už takmer desaťročie beží v Talline. Jej výhody však môžu využívať len domáci. Rovnako to platí aj o Malte, ktorá cestovanie autobusmi zadarmo zaviedla pre svojich občanov od začiatku októbra

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Deutsche Bahn, Mobilite Gratuite, Bloomberg, BBC , Visit Tallinn, Malta Public Transport , Condé Nast Traveler, TÓRSHAVNAR KOMMUNA, TfGM, Spirit of Dunkerque, AUTOSERVIZI SILVESTRI , Basel Tourismus, FGT&C,  Bern Welcome, Lausanne Tourisme, Visit Kuala Lumpur, City of Miami, Miami-Dade County, Travel One

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá